Цветанов прие и дарение от „Лукойл”


Цветанов прие и дарение от „Лукойл”
В хотела на Валентин Златев в Правец ще нощуват ченгета от международен форум, по препоръка на вътрешния министър
25 Ноември 2011, Петък


Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов лично е разрешил поредно скандално дарение


Автор: Лъчезар Лисицов

за подопечното му ведомство, научи ДЕСАНТ.
Става въпрос за огромна четириетажна сграда, намираща се в един от най-скъпите квартали на град Бургас, близо до Морската градина. Своеобразната индулгенция, предназначена за разследващите органи на държавата, идва не от кой да е, а от скандалното руско дружество „Лукойл Нефтохим“.

Както е известно, срещу петролната компания има стартирано производство от страна на Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреба с господстващо положение и нарушения на антимонополните правила. „Лукойл” се оказа и единствената компания у нас, която в пълен разрез със закона няма инсталирани измервателни прибори в складовете си за горива. Въпреки това нефтозаводът продължава да работи, благодарение на „сапунката”, която се разиграва вече няколко месеца между петролната компания, агенция „Митници” и „независимия“ български съд.

Симбиозата между МВР и „Лукойл“ е повече от притеснителна. Както стана ясно от предния брой на ДЕСАНТ, Вътрешното министерство миналата седмица организира мащабна международна среща не къде да е, а в хотела „Правец голф и спа“ на небезизвестния правешки големец Валентин Златев – висш представител на нефтената компания и най-личен приятел на премиера Бойко Борисов.

Дарители и галеници
„Лукойл“ е сред най-големите дарители на МВР, наред с фирми на групировката ТИМ, на олигарха Васил Божков и различни дружества-отломки на „Мултигруп“, което втрещи дори и Европейската комисия (ЕК). От централата в Брюксел порицаха порочната практика в последния доклад за България, излязъл през юли т.г.

„Всяко дарение за МВР е неприемливо – независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности. Това може да се счита за нарушаване независимостта на полицейските разследвания“, каза през август говорителят на ЕК Марк Грей.
В резултат на натиска от Европа, министър Цветанов издаде заповед, с която от 1 септември  забрани даренията от частни лица и фирми. Подаянията от публични дружества и структури обаче все още са разрешени. Именно тази вратичка е ползвана и за новото скандално дарение, което се подготвя тези дни в Бургас.

Посредникът - Община Бургас
От „Лукойл“ харизват огромната сграда, намираща се в квартал „Лазур“, на морската община с изричното настояване тя незабавно да бъде прехвърлена безвъзмездно на МВР. Идеята е в зданието да се настани Пето районно полицейско управление (РПУ). То сега ползва имот на общината, който по принцип бил предназначен за детска градина. Благодарение на дарението на „Лукойл”, полицията ще освободи въпросния обект.

А това от своя страна ще позволи той да се ползва за оригиналното му предназначение – в полза на бургаските деца и на техните родители, което придава известна благородност на иначе порочното и на практика подкупно начинание.
Защо кметът Димитър Николов се е съгласил да бъде междинно звено в тази схема, не успяхме да разберем, тъй като той, както обикновено, не отговаряше на мобилния си телефон. Николов не ни и потърси, макар че му оставихме съобщение на гласовата поща.

Последната дума за осъществяване на „сделката“ ще има бургаският Общински съвет на предстоящото му заседание във вторник – 29 ноември.

От мотивировката на кметската докладна към съветниците обаче излизат и други твърде съмнителни факти и числа. Например, че данъчната оценка на огромната сграда, издадена на 18 август т.г., е... 352 хил. лв., колкото приблизително струват три апартамента в района. А тук все пак става въпрос за постройка, разположена върху 601 кв. м, което, умножено по четири, колкото са етажите, прави застроена площ от над 2400 квадрата.

Непонятно е - как тогава е възможно сградата да струва смешните 352 хил. лв., колкото и да е занижена една данъчна оценка. Както обаче е известно - колкото по-евтино бъде оценен даден имот, толкова по-ниски данъци се плащат за него, както, разбира се, и по-малки такси при прехвърляне чрез дарение.

Благословията на Цветанов
За осъществяване на „врътката“ бургаският градоначалник е поискал с писмо от 7 октомври т.г. съгласието на самия вътрешен министър Цветан Цветанов. В него е описано подробно как от „Лукойл“ желаят да подарят на полицията въпросната сграда, която досега се е ползвала като общежитие и е била приватизирана от руската компания през 2001 г., заедно с нефтозавода.

Разрешението на Цветанов е пристигнало на 24 октомври (вж. факсимилето), като с това той заплюва собствената си заповед, издадена само два месеца по-рано, забраняваща даренията от частни фирми. В документа стои името и на заместника му Веселин Вучков, според когото иначе тази практика носи „много морални дефицити“ - цитат от негово заявление пред медиите от месец август.

 Община Бургас пък очевидно е ползвана единствено като формален посредник и параван между дарителя и дарения.
По този начин вътрешният министър и неговият началник Бойко Борисов ще имат основание да подхвърлят в публичното пространство поредното си „шменти-капели” – как МВР вече е  станало напълно независимо от олигархията и от организираната престъпност.

Друг е въпросът колко още фирми ще (бъдат принудени да) подаряват пари, консумативи, имоти и т.н. на „буферни” публични институции и държавни компании, които просто ще препредават подаянията към Цецковата родна полиция.

Впрочем, през август т.г. станаха известни подобни случаи, свързани с вносителя на автомобилите „Опел” – дружеството „София ауто”. Оказа се, че частната компания е продала на държавното дружество „Безконтактни мултиплексорни вериги” (БМВ), чийто принципал е вътрешният министър, 236 чисто нови автомобила на уникално ниската цена от по 8 860 лв. (общата стойност надхвърля 2 млн. лв.). След това пък БМВ ги е подарило на себе си – т.е. на Министерството на вътрешните работи. Чиста работа.

Всъщност, от публикация на в. „Дневник” става ясно, че БМВ е един от най-големите „дарители” на МВР - стойностите на подаянията оттам са поне няколко милиона лева, като в това число не влизат гореспоменатите опели.



Милен Димитров: Не може... но е възможно

 - Комисар Димитров, разбрахме, че от „Лукойл“ ще ви даряват цяла 4-етажна сграда…
- Не, не е вярно, „Лукойл“ не могат да ни дарят, тъй като имаме заповед на министъра, която забранява това.
- Да, но те подаряват постройката на общината с условие тя след това да се прехвърли на МВР-Бургас.

- Да, такъв вариант е възможен.
- Но това не е ли формално прескачане на правилата?
- Има правила, които се спазват.

- Това няма ли да попречи на МВР при евентуални разследвания срещу „Лукойл”?
- Благодаря ви за въпросите. Има правила, които се спазват.



Подаръците от администрацията са абсурд

Заповедта на министъра на вътрешните работи от 1 септември т.г. е повече от абсурдна. С нея се забраняват дарения от частни лица и фирми, но пък са позволени такива от общини и държавни компании и ведомства. Каква обаче е логиката, при положение че публичните структури са гнездата на корупцията у нас, а и по целия свят? Именно там се уреждат нечистите обществени поръчки, там става източването на държавната хазна, там се случват порочните приватизационни сделки.

Един от основните постулати, който учат студентите по дисциплината „Теория на корупцията“, е, че за да има такава (корупция), е необходимо да е замесена публична структура.
Очевидно даренията от общините и държавата са неприемливи.

Такава практика няма и не може да съществува в цивилизования свят. Това създава опасни връзки между разследващите органи и администрацията. България е толкова сбъркана държава, че подобни пороци на системата не правят впечатление на никого.
Горният случай, в който Община Бургас формално се ползва за реалното дарение на „Лукойл“, пък е върхът на скудоумието и наглостта на управляващата класа.

А отколешните оправдания на Цветан Цветанов - че полицията няма да може да функционира без подаяния, са плод на пълна управленска безпомощност. Това говори за липсата на най-елементарно държавническо мислене. МВР от тоталитарно време продължава да е огромна, раздута и неефективна структура с огромен бюджет. Тя и сега не действа и това може да го потвърди всеки средностатистически българин.

Ако нещо наистина много пречи на органите на реда да преборят бандитите и корупцията в държавата, то това не е материалната нищета, а порочните зависимости, изградени между престъпността, администрацията и полицията. На всички нива. Оттам трябва да се започне.

За това са нужни смели реформи, които обаче министър Цветанов очевидно няма капацитет да направи.



Вече има и регистър на подаянията

След като Европейската комисия (ЕК) най-сетне научи за безумната практика с подаянията към родните разследващи органи и оповести за това в доклада си за България от 20 юли т.г., от МВР решиха да направят публичен регистър на даренията.

Той се намира на сайта на ведомството и е ... 61 страници, като данните към момента са само за първите шест месеца на годината. В забележка под таблицата се уточнява, че „предвид големия обем информация е възможно да са допуснати технически грешки“.

От цифрите става ясно, че само за периода 1 януари – 30 юни 2011 г. МВР е получило дарения на стойност 4 833 370 лв.
Името „Лукойл“ за това време фигурира на шест места. Даренията от нефтената компания са „технически материали“ за СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма), както и гориво за РПУ-та в София, Айтос, Етрополе и два пъти за полицията в ... Правец - родно място на комунистическата (и нефтена) фамилия Златеви.


Цветанов намери начин да заобикаля даже собствените си решения Четириетажната сграда в Бургас, която получи МВР от руската нефтена компания Писмото на вътрешния министър, с което той разреши крупното дарение от „Лукойл“ Милен Димитров

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки