Моряците от „Ина“ се връщат в България


Моряците от „Ина“ се връщат в България
25 Ноември 2011, Петък


Несправедливо задържаните в Гърция български моряци от кораба „Ина“ ще се завърнат в родината си.


Автор: Десант

Това стана ясно в четвъртък след решение на съда в град Нафплио, където сънародниците  ни пребивават под домашен арест вече близо пет месеца.

Гръцките магистрати най-сетне отмениха мярката за неотклонение на Николай Туртов, Георги Стоянов, Петко Ганев, Стоян Паунов и Георги Вълев и това се случи най-вече благодарение на усилията на ТВ СКАТ, която плати и гаранцията за тяхното освобождаване в началото на юли т.г.

Шестият български моряк – помощник-капитанът Николай Петров, обаче остава в ареста. От неговата защита все пак дават надежда, че и той скоро може да бъде освободен.

Корабът „Ина“ беше задържан в Гърция на 22 юни т.г. с обвинение за контрабанда на 4000 мастербокса цигари. Съгласно законите на морското право отговорност за товара обаче не могат да носят моряците, а корабособственикът и евентуално капитанът на плавателния съд. Въпреки това, българите бяха арестувани, а шефът на компанията-превозвач Георги Мишков, който лично е ръководил курса на движение на „Ина“, остана недосегаем за органите на реда у нас. Той до ден днешен продължава да се разхожда най-необезпокоявано по улиците на град Варна.

Българската държава също вдигна ръце и отказа да се занимава с проблема, тъй като той бил частен и нашите дипломати не можели да се месят в решенията на гръцкия съд.

През това време петимата българи бяха пуснати под домашен арест, благодарение на гаранцията, платена от СКАТ ТВ, тъй като корабособственикът Мишков се покри и отказа да даде необходимите  около 10 хил. евро.

Медията освен това брои средства и за адвокатските хонорари, тя снабдяваше също и с храна и медикаменти бедстващите българи.
След натиск от телевизията, от Външно министерство едва след няколко месеца „се сетиха“, че все пак могат да поискат да бъдат върнати документите на моряците и те да бъдат пуснати да се приберат у дома - в България, тъй като в курорта Нафплио нямат право да работят и са оставени на произвола на съдбата и на подаянията на местното население и на българските емигранти там.

Съмненията са, че контрабандата пък е поръчка от най-високо държавно ниво, затова и родните институции са отказвали да се намесват. По този начин моряците бяха необходимата изкупителна жертва, която да служи като параван за скандалната истина.

Усилията на СКАТ ТВ обаче най-накрая бяха възнаградени и тя за сетен път се доказа като единствената „институция“ и последна инстанция за поредните несправедливо изпаднали в немилост български граждани, за които държавата се изявява не като майка, а като мащеха.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки