Фестивалите през ноември


Фестивалите през ноември
24 Ноември 2011, Четвъртък


Есента е сезонът, в който усилено се прибира реколтата от полето и овощните градини.


Автор: Яна Славянска

След усилните трудови дни идва ред и на  заслужената почивка и разтоварване. Затова не е необяснимо защо тъкмо сега празничният календар е така наситен с фестивални събития, посветени на даровете, които ни дава природата.

Крак повлече софийското село Петърч, което през изминалите почивни дни се превърна в столица на... зелето. В надпреварата за шампионската титла се състезаваха 8 гигантски зелки, като призовото място зае деветкилограмовият екземпляр, отгледан от Ангел Григоров.

Зелевият център на Софийското поле стана трибуна и на вдъхновяваща кулинарна изложба с експонати във вид на зелници, зелеви салати, зелеви сърми и вкусни гозби с есенния зеленчук. Най-малките участници в празничната фиеста – малчуганите от местната забавачница и от първите класове на школото – се представиха с фантастични своеобразни скулптури, изработени основно от зелевата култура. Макар че най-вече погледите събра черешовото топче от тиква цигулка, в което само колелата му бяха от разполовени зелки.

И тъй като сега е актуално приготвянето на киселото зеле, може би най-“топла“ връзка с този фестивал има предстоящият в края на месеца празник на туршията, който традиционно се провежда в Златарица.

През последната седмица на ноември е запазеният ред на празника на тиквата в Севлиево. Зевзеците набързо окачествиха гърмежите от взривяващите се складове с боеприпаси в балканското градче като своеобразни подгряващи фойерверки в чест на предстоящата тиквена тумба-лумба там. Работата покрай това мероприятие е много сериозна и дори част от финансирането й се осъществява с европейски средства по проект „Севлиево – столица на тиквата“.

В неговите рамки се изгражда музей на тиквата и ще се вдигне неин паметник. Подготвя се и детски музикално-театрален спектакъл, озаглавен „Приказка за тиквата”. И тук, разбира се, предстои да се открият кулинарни изложби със специалитети от тиква, а също и състезание за най-дългия тиквеник, измайсторяван досега. В добавка ще се проведе и конкурс за кратка словесна форма – нещо като хайку, на тема „Светът е оцелял, защото много тиква е изял“.

И докато сме на оранжева вълна, ще споменем, че миналия петък в старозагорското село Хрищени пък имаше събор по случай Деня на райската ябълка. Въпреки че този плод не е много типичен за нашите ширини, смята се, че тъкмо той лежи в основата на библейската притча за Адам и Ева, а не представител на сорта „Златна превъзходна“ или „Айвания“ например. Екзотичният фрукт обаче вирее в почти всеки двор в Хрищени. 

В последния уикенд на ноември с мощен залп с черен барут от топ, наподобяващ сцепени бобови зърна, всяка година се дава началото и на Празника на смилянския фасул в едноименното родопско село. Местните в него мерят сили в конкурси за гастрономически изделия от големия боб; за детски пана, сътворени с пъстрите грамадански зърна, и за крал и кралица на боба.

Традиционно на феста се сервира чорба от местния зеленчуков деликатес, с която се черпят всички гости покрай пано, на което всеки трябва да залепи поне по едно бобено зърно. Когато това творение бъде завършено, с него смиленчани ще кандидатстват за включване в Книгата на Гинес.

И накрая за мезе ще споменем и фестивала на козята пастърма, който също ще се проведе в последната неделя на ноември в средногорското село Ценино. А у комуто тази вест предизвиква обилно слюноотделяне, може да се завърти тогава край селския мегдан и да се включи в дегустирането на най-вкусната пастърма.

Нека има предвид, че тук се отглеждат едни от най-чудноватите породи овце, а също и рядко срещаните буливийски крави с три вимета. Впрочем при такова изобилие на мляко не е чудно, че в Ценино има  и фабрика за шоколади. При това не каква да е, а на водещата швейцарска фирма „Милки уей“.




В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Потресен жител на с.Ценино
24.01.2018 07:33:46
1
1
Абе вие имате ли акъл за 5 ст. да пишете , че в с. Ценино има фестивал на козята пастърма и крави с 3 вимета и фабрика за шоколади :D ахахахахха шматки
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки