Най-необичайните начини да отслабнеш


Най-необичайните начини да отслабнеш
23 Ноември 2011, Сряда


В стари времена, когато хората са се хранили с проста и здравословна храна, човечеството изобщо не е познавало проблема,


Автор: Даниела Тенева

наречен „излишно тегло“. По-скоро е било проблематично изхранването на фамилията. С нарастване благосъстоянието на обществото, храненето се подобрявало, но за сметка на по-малкото полезни свойства на продуктите.

И така до ХІХ в., когато за първи път земляните се сблъскват с наднорменото тегло. По това време се появяват и първите диети за отслабване. Оттогава непрекъснато се появяват все по-нови и по-сензационни диети, основани естествено на „най-новите открития“...  Нека разгледаме няколко от най-куриозните начини да се вталим.

Алкохолна диета. Това е първата авторска диета, която се ражда още през 1087 г. За неин създател се приема кралят на Англия Уйлям Завоевателя, който след като установил, че нито един кон не може да издържи теглото му, напълно се отказал от храната, заменяйки я с вино и бира. Не е ясно доколко е имало ефект от този почин, тъй като изобретателят му загива скоро след това... падайки от кон.

Оцетена диета. Първият документиран образец на последователно прилагане на диетичното хранене се открива в биографията на лорд Байрон. За да компенсира вроденото си накуцване, той спортувал редовно и престанал да яде месо, което само позачервило бузите му. Тогава известният благородник започнал да пие преди ядене оцет и дори обилно наръсвал с него храната си.

Основното му блюдо било ориз, а питието – вода с оцет. В крайна сметка той се сдобил със загадъчна бледост и намаляване на теглото, но живял доста кратко след това, отивайки си от този свят само на 36-годишна възраст от силно изтощение на вътрешните си органи. Неговата оцетена диета е възродена в края на миналия век в Америка, като нейните последователи днес залагат на ябълковия оцет. Появиха се дори таблетки за по-удобен прием. Но диетолозите предупреждават, че за да има резултат от нея, трябва да се предвиди балансирано хранене и достатъчно физическо натоварване.

Цигарена диета. След Първата световна война, допреди началото на Голямата депресия, в Америка е на мода т. нар. „цигарена диета“. Известните папироси „Лъки страйк“ например през 1925 г. са рекламирани с лозунга: „Вземете „Лъки“ вместо бонбон“. Ефективността на тази диета се обяснявала с факта, че никотинът потиска апетита.

Диета на спящата красавица. Достойна на изброените дотук диети е идеята да се бориш с вълчия си апетит с помощта на... сънотворно. Тази „диета“ става много популярна през 1976 г., благодарение на видния си поклонник Елвис Пресли. Как обаче тя се отразява върху фигурата на звездата – фотосите от онова време са красноречиви.

Диета „Последен шанс“. Тук не можем да не споменем и „напитката-чудо“, разработена от доктор Роджър Лин на основата на... кости, рога, копита, сухожилия, кожа и други отпадъци от кланиците. Освен тези „полезни“ за талията съставки, питието съдържало и оцветители, ароматизатори и множество ензими, подпомагащи храносмилането.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки