Колитът се лекува много трудно


Колитът се лекува много трудно
23 Ноември 2011, Сряда


Дълги години вече страдам от колит. Имало е моменти, в които се чувствам твърде некомфортно заради досадните му симптоми.



Имам ли шансове да се отърва завинаги от това заболяване?
Тодорка Борисова, Павликени

Възпалението,  известно като „колит“, е едно от най-често срещаните страдания на стомашно-чревния тракт. Острият колит естествено се характеризира с остро начало, като при инфекциозните са установява и повишение на температурата. Причината обикновено са различни инфекциозни агенти или диетични грешки.

Острият колит обикновено е с добра прогноза. При правилно проведено лечение обикновено минава за няколко дни. Но той обаче може да се усложни и да премине в хроничен. Най-голямо значение за практиката имат хроничният язвен колит, а също така и протозойните и глистни колити.

Техните причинители са ясни: инфекциозни агенти, токсични вещества, базедова болест, нарушение на храненето, алергични и имунни механизми, нервни разстройства и други. Независимо от вида на причинителя, признаците на заболяването са общи при различните видове хронични колити. Те се групират в няколко синдрома: болков, диспептичен, диаричен или запек, кръвоизлив от червата.

Особено важно в профилактично отношение е правилното лечение на болните с остри инфекциозни колити и тяхното проследяване. От изключително значение е спазването на режим без психични травми и строга диета. Препоръчва се употребата на следните храни: мляко, крехко варено на пара или печено месо, сокове от плодове и зеленчуци, пасирани недразнещи зеленчуци, чай от боровинки, ябълкова диета. Храната трябва да се приема няколко (4-5) пъти дневно в добре приготвен вид, но да бъде кашава.

Препоръчва се и балнеолечение, като най-подходящи за целта са курортите Хисаря, Велинград, Сливенски минерални бани, Наречен, Меричлери и др. Подходящо е и физиолечението чрез   електролечение, топлолечение и клизма с ленено семе и лайка.
Прогнозата по отношение на живота е добра, но по отношение на излекуването е съмнителна, тъй като всяко нарушение на хранителния режим, различни инфекции и психични травми водят да нови изостряния. Трудоспособността на болните е ограничена. Необходимо е на всяка цена те да спазват диетичен режим.

Консултациите със специалистите осъществи
доц. д-р Гео Нешев, д. н.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки