Острият ентерит лесно става хроничен


Острият ентерит лесно става хроничен
23 Ноември 2011, Сряда


От известно време страдам от неприятни стомашни проблеми  Личният лекар ми каза, че става въпрос за ентерит,



но от обясненията му така и не разбрах точно какво представлява това заболяване. Бихте ли дали малко повече разяснения?
Добромира Каравелова, Казанлък

нтеритът представлява възпаление на тънкото черво и се среща много често в практиката. Обикновено възпалителният процес засяга и стомаха или дебелото черво, така че всъщност може да се каже, че по-скоро се касае за гастроентерит, ентероколит или гастроентероколит, като симптомите от заболяването на всеки от посочените органи тясно се преплитат.

Ако причинните моменти не са премахнати до 3-4 години след настъпването му, острият ентерит може да се развие в хроничен. Той се наблюдава при продължителна употреба на груба, пикантна или не добре сдъвкана храна, при непълноценно хранене – бедно на бълтъчини и витамини (В1,А), или приемане предимно на въглехидратна храна.

Развива се и хронично при оперативно отстраняване на части от стомаха (резекция), чернодробни и панкреасни заболявания, след чревни инфекции или след продължителна употреба на медикаменти (аспирин, дигиталис и др.). Особено внимание напоследък се обръща на глутена и глиадина – протеинови съставки на някои зърнени храни (жито, ръж, ечемик), чието усвояване е смутено при някои форми на хроничен ентерит.

При хроничния ентерит настъпва усилено излъчване на слуз с изпражненията, както и нарушения в моториката на червата. От гниенето на храната се развиват токсични продукти, които увреждат черния дроб и нервната система. Профилактиката изисква навременно и продължително лечение на острите гастроентерити, правилно хранене с пълноценна храна, борба с чревните инфекции и паразити.

Прогнозата зависи от тежестта на заболяването и своевременното лечение. Тя е благоприятна при леките форми, а при тежките е съмнителна, особено при настъпване на усложнения. При леките форми се наблюдава намалена трудоспособност, докато при тежките може да бъде напълно загубена. Налага се избягване на тежък физически труд, работа на студено и влажно.

Острият токсоинфекциозен ентерит и гастроентероколит се предизвикват от хранителни токсоинфекции. Те съставляват 70-75 % от всички остри възпалителни заболявания на тънкото черво. Това са остри инфекциозни заболявания, възникнали чрез приемане на заразени с микроорганизми храни и протичащи с явления на обща интоксикация и стомашно-чревни разстройства.

Установено е, че се причиняват от бактерии, вируси, протозои и гъбички от групата  на салмонелите, условнопатогенни бактерии (коли, протеус) стафилококи и стрептококи, вируси и болестотворни гъбички. Тежестта на заболяването зависи от количеството на болестотворните микроорганизми, от степента на тяхната болестотворност (вирулентност) и от съпротивителните сили на макроорганизма. Предразполагащи фактори  са преумората, недохранването, хиповитаминозите и предварителните увреждания на стомаха и червата.

Профилактиката изисква осигуряване на строг бактериологичен контрол на хранителните продукти, специално на месото, рибата и приготвените с яйца кремове и майонези. Особено през летния сезон не трябва да се използва месна храна, останала от предишния ден, както и колбаси, оставени нарязани, и т.н. Необходимо е също така работещите  в хранителни заведения (кухни, ресторанти, сладкарници, кафенета, закусвални и т.н.) да бъдат подлагани системно на бактериологичен контрол за бацилоносителство.

Консултациите със специалистите осъществи
доц. д-р Гео Нешев, д. н.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки