Нова присъда за ямболския кмет


 Нова присъда за ямболския кмет
Новият стар кмет на Ямбол Георги Славов отново получи присъда
18 Ноември 2011, Петък


Само две седмици, след като с изборни фалшификации спечели втори мандат в Ямбол, кметът Георги Славов получи


Автор: Дияна Бончева

втората си присъда. На 14 ноември Ямболският окръжен съд му наложи 3 години и 8 месеца лишаване от свобода. Магистратите го лишиха и от правото 4 години да бъде кмет след влизане на присъдата в сила.

Наказанието затвор бе постановено заради незаконното изграждане на водопровод по улиците „Граф Игнатиев” и „Генерал Заимов”, благодарение на който проект частна фирма се облагодетелства с над 2 млн. лв. за сметка на ямболските данъкоплатци.

Скандалът около кметската далавера гръмна през декември 2008 г., когато собственикът на „Диана-комерс 1” Кольо Колев обяви пред журналисти, че е завършил строителството и е готов да блокира сметките на общината, ако не му бъдат платени дължимите по договора 4,5 млн. лв.

Журналистическо разследване тогава установи, че строителството е започнало през лятото на 2008 г. и е извършено без строително разрешение. Водопроводът не е включен в капиталовата програма на общината, липсва и съгласието на Общинския съвет за финансиране на този обект. Самият договор между общината и „Диана-комерс 1” е подписан на 10 ноември 2008 г., общински съветници възроптаха, че изграждането на водопроводи е задължение на дружеството ВиК.

Последваха сигнали до прокуратурата, подписани включително от председателя на Общинския съвет Наско Стефанов, Пламен Майсторов, Любомир Керемедчиев и Мила Табакова – по онова време съпартийци на Славов в ГЕРБ. Като ответен удар Наско Стефанов беше изключен от партията. Няколко месеца по-късно беше свален и от председателския пост по сценарий на обвинения в злоупотреби кмет.

Според други местни старейшини, Георги Славов е плащал на съветници по десетки хиляди левове, за да гласуват не само за смяната на Стефанов и продажбата на апетитни общински имоти, но и за тегленето на кредит от 5 млн. лв., с които да се разплати за водопровода. Заемът беше получен в началото на 2010 г. „SG-експрес банк” беше избрана чрез обществена поръчка, но фактът, че банката е бивш работодател на заместник-кметицата и председател на тръжната комисия Надя Данкинова, събуди съмнения за пристрастност.

През март 2010 г. дължимите 4,5 млн. лв. бяха изплатени на „Диана-комерс 1”. Вместо лихви за забавата от година и половина обаче, кметът Георги Славов плати още близо 300 хил. лв. за цялостен ремонт на улицата покрай офиса на частната фирма в комплекс „Златен рог”. 

Междувременно прокуратурата вече беше повдигнала обвинение на градоначалника за строителството на водопровода. Извършената през декември 2009 г. експертиза, свидетел на която стана и репортер на „Десант”, установи, че със знанието на общинските служители частната фирма е спестила голяма част от асфалта, положен над тръбите. Оказа се още, че с разрешението на Георги Славов са разплатени неизвършени строителни дейности за 2 024 203 лв.   

За да се спаси от незабавен арест, през януари 2010 г. прегрешилият ямболски кмет беше принуден да излезе в отпуск, като обеща пред съда да не пречи на разкриването на пълната истина по случая. В поръчкови интервюта пред национални медии той бодро твърдеше, че сам настоява следствието и съдебното дело да приключат скоростно.

Но с тривиални юридически хватки успя да забави с повече от година влизането си в затвора. Сегашната си присъда има право да обжалва пред още две инстанции – Бургаския апелативен и Върховния касационен съд. Така че е много вероятно  да получи призовка за затвора най-рано след година.

Решението на съда ще бъде обжалвано и от прокурора по делото Димитрина Георгиева. Поводът е странното становище на съдия Георги Карабаджаков, че да подариш на частна фирма 2 млн. лв. от общинския бюджет не е особено тежко престъпление. В тази част от обвинението Георги Славов беше оправдан. Самият той очаква още в Бургас съдиите да бъдат снизходителни и да отменят присъдата му.

Втори опит
Делото за криминалния водопровод вече два пъти влиза в ямболската съдебна зала.  През октомври 2010 г. състав на Окръжния съд, председателстван от съдия Гергана Кондова, постанови за Славов присъда от 5 години затвор и 6 години лишаване от право да бъде кмет. През януари т. г. Апелативен съд – Бургас върна казуса със странните мотиви, че Кондова е допуснала две процесуални нарушения.

Едното е, че е пропуснала да подпише протокола от последното заседание, след което беше четена присъдата. Второто – че не е направила тайно съвещание с останалите съдебни заседатели по искането на подсъдимия и адвокатите му за нейния отвод. Мотивите за искането бяха, че съпругът на съдията – прокурор Милен Божидаров, е наблюдаващ на други две досъдебни производства срещу кмета Славов.

„Нито разпоредбите на НПК и ЗПУКИ, нито правилата от Етичния кодекс на магистратите изискват съдия Кондова поради съпружеските й отношения с прокурора Божидаров да се самоотведе от участие в съдебния състав, разглеждащ настоящото наказателно дело”, заключават апелативните магистрати.

Но тъй като не се е консултирала тайно със съдебните заседатели преди да се произнесе, че няма да направи самоотвод, съдебният състав, постановил присъдата, бил „незаконен”, отсякоха апелативните съдии Асен Гюзелев, Светла Цолова и Димитър Димитров за смях на колегите си, които коментират, че в правния мир понятие „незаконен съдебен състав” няма.

През април т. г. делото започна наново в Ямбол от самото начало – с разпит на всички 40 свидетели и вещи лица. И пак завърши със заключение – затвор.

При тези обстоятелства е странно как бургаските съдии ще посмеят да го оправдаят, коментират юристи. Според слуховете в града край Тунджа, за да бъде върнато делото,  в началото на годината Славов е броил 600 хил. лв. Предизборната кампания тази есен обаче му глътна доста финансови средства и сега не е сигурно дали ще успее отново да извади достатъчно пари, за да се откупи.

Майстори на фалшификациите
Водещите лица от ГЕРБ в Ямбол са майстори на фалшификациите. Това показват съдебните одисеи на кмета Георги Славов. От разпитите на свидетели в съдебна зала стана ясно, че строителни работници са били принудени да фалшифицират документи по изграждането на скандалния водопровод, за който ямболският градоначалник получи двукратна присъда затвор.

На 21 ноември се очаква да започне друго дело срещу него – за длъжностно престъпление и ощетяване на общинския бюджет с около 1,6 млн. лв. Следствените органи и прокуратурата потвърдиха сигналите на общинските съветници и журналистическите разследвания за умишлената разруха на общинското предприятие „Комуналуниверс”.

Още преди 2 години „Десант” сигнализира за това, че чрез фалшиви документи и без решение на Общинския съвет кметът назначи за прокурист на фирмата Иван Божилов – послушник от ГЕРБ, с нечисто съдебно минало. По-късно същият този Божилов, отново с документи с невярно съдържание и без решение на Общински съвет, подписа договор за учредяване на гражданско дружество с частна сливенска фирма.

Вследствие на това новосформираното обединение спечели обществена поръчка за озеленяване и почистване на града за над 4 млн. лв., а самата частна сливенска фирма си осигури по 625 хил. лв. годишно.

В Бургаския апелативен съд продължава и делото на ямболския кмет за незаконна обществена поръчка за издаване на информационен бюлетин. При разглеждането на това дело в Ямбол стана ясно, че областната управителка Таня Димитрова, която е спечелила 20 000 лв. от това, е фалшифицирала трудов договор и трудова книжка на своя служителка. Срещу Димитрова на този етап няма повдигнато обвинение. Кметът Славов, който й е подарил поръчката, обаче беше осъден на година и половина  лишаване от свобода условно при 3-годишен изпитателен срок.

Една дузина партии и коалиции в Ямбол оспорват и резултатите от изборите, благодарение на които досегашният градоначалник запазва поста си. Според тях те са абсолютно фалшифицирани.  В извлеченията на протоколите от една секционна избирателна комисия, които са предадени на партиите официално, гласовете на ГЕРБ например са 125. В официалния протокол на „Информационно обслужване” впоследствие са станали 148. На този етап Ямболският административен съд отказва преброяване.


Прокурорът по делото Димитрина Георгиева ще обжалва становището на съда, че да подариш на частна фирма 2 млн. лв. от общинския бюджет не е особено тежко престъпление, следствие на което Славов бе оправдан по това обвинение Ямболският окръжен съд наложи 3 години и 8 месеца лишаване от свобода на Георги Славов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки