Нов обрат по делото на Рашев


Нов обрат по делото на Рашев
Екскметът на Велико Търново Румен Рашев и бившата главна архитектка Елена Абаджиева поемат глътка въздух преди да си сменят прокурора
18 Ноември 2011, Петък


Осеметажният блок, в който екскметът на Велико Търново Румен Рашев има мезонет от 245 квадратни метра,


Автор: Здравка Христова

е построен в тотален разрез със закона и градоустройствения план на старата столица. Това показва новата четворна съдебно-техническа експертиза, изготвена от русенски  вещи лица.


Тя беше представена тази седмица във Великотърновския апелативен съд, където на втора инстанция се гледа делото срещу ексградоначалника и бившия главен архитект на града Елена Абаджиева. Двамата са клиенти на Темида по обвинения за престъпления по служба, в резултат на което са нанесли вреди на Община Велико Търново за 455 808 лв. и са облагодетелствали частна фирма.

На 6 април тази година Великотърновският окръжен съд даде 2 г. условно на Рашев и го лиши от право да заема обществена длъжност за срок от четири години, както и да плати нанесената вреда. Арх. Абаджиева пък беше оправдана. Сега делото е в Апелативния съд, защото прокуратурата и обвиняемите протестираха решението на първата инстанция.

Русенските експерти са категорични, че блокът с тенискортовете на ул. „Мария Габровска“ в старопрестолния град по никакъв начин не е трябвало да бъде построен само на база на издадена строителна виза, както е станало в действителност. Според архитектите – вещи лица по експертизата, Рашев и Абаджиева не са взели предвид приетия през 1980 г. устройствен план на града, който не предвижда в тази част да има жилищни сгради.

Специалистите подчертават, че става дума за драстични нарушения, а не просто за грешки. Това е четвърта съдебно-техническа експертиза по делото, която описва най-сериозно прегрешенията на екскмета и подчинената му главна архитектка. Защитата на Рашев и Абаджиева най-после успяха да сменят прокурора по делото, което се точи близо пет години. Както „Десант“ вече писа, то на няколко пъти тръгва и спира и накрая мина под особения надзор на Висшия съдебен съвет. Намеси се и Върховната касационна прокуратура.

След няколко отвода на търновски прокурори държавното обвинение мина в ръцете на младата русенска прокурорка Кремена Колицова. Тази седмица тя беше сменена от съда, под претекст, че продължила разследването по случая, след като внесла обвинителния акт, с което е превишила правата си. Новият обвинител срещу Рашев и Абаджиева е Димитър Лещаков.

Преди 5 години прокурор Лещаков се прочу с чадъра, който осигури върху бившия ректор на Великотърновския университет по делото за незаконните му филиали с фалшиви дипломи за висше образование на еколози, агрономи и актьори. Следващото заседание по делото срещу Рашев е насрочено за 2 януари.


Блокът, изникнал в нарушение на закона под покровителството на Рашев, в който той има мезонет от 245 квадрата

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки