Скулптура от газобетон за любители


Скулптура от газобетон за любители
17 Ноември 2011, Четвъртък


Модните напоследък в строителния бранш газобетонни блокчета, които все повече изтикват традиционната тухла 

Автор: Славена Добрилова дизайнер

от българската къща, може да намерят и друго приложение, освен за зидария. Тук не става въпрос за участието им в различни интериорни решения, при които с тяхна помощ бързо и лесно може да се сътвори стилен кухненски барплот или ефектна камина, свод с  оригинален силует и дори имитация на декоративна колона с гръцки капител...

Колкото и да звучи невероятно, от този лек и порест материал може да се родят прекрасни произведения на скулптурното изкуство. При това несравнимо по-лесно, отколкото ако монументалната творба би се изработила от камък или от дърво. Да не говорим пък, че този вид творческо занимание е по силите не само на професионалисти, но и много любители с ваятелски дарования.

Достатъчна е само малко фантазия и чувство за обем и разположение в пространството, за да се превърне едно неоформено четвъртито блокче в спираща погледа скулптурна миниатюра. При това не е нужно за целта да се използва чисто нова газобетонна тухла – нека все пак я наречем така.

Работа ще ни свърши и някоя бракувана от строежа, заради нарушената си цялост или откъртено ъгълче. Релефното й оформяне като фигура става с най-обикновен по-як нож, а по-грубото отделяне на излишните части може да се извърши и с трион.

От няколко блокчета може да се оформят и по-големи скулптурни обеми и композиции, като отделните части се свързват с подходящ лепилен разтвор. Ако е нужно, повърхността се изглажда със шкурка и  върху нея се нанася подходящо покритие, което да я направи по-устойчива на външни влияния, ако ще се използва за екстериорна украса.

Стига да ви сърбят ръцете и имате под ръка парче газобетон – просто опитайте да го превърнете в художествена творба, с която после да се похвалите пред приятели. И с която ще внесете малко индивидуалност в дома си или в двора на лятната си вила. Правила няма, някаква особена техника – също не е нужна. Трябва ви само въображение и свободен полет на фантазията...



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки