Община Несебър се гаври с вота на хиляди


Община Несебър се гаври с вота на хиляди
В тази модерна жилищна сграда в кк Слънчев бряг живеят малко хора, но от нея падат много бюлетини. Как ли става това?
04 Ноември 2011, Петък


Една от най-престъпните общини в България – Несебър, въведе нова, изключително нагла и брутална практика за контролиран вот.


Автор: Лъчезар Лисицов

Служители, които са работили през лятото в курортния комплекс Слънчев бряг, масово са били регистрирани, че живеят постоянно там, без те да разберат. След което пак някой, вместо тях, е подавал и заявления за гласуване по настоящ адрес. Практиката е в пълен разрез със закона, тъй като тези процедури могат да бъдат инициирани единствено от свое име, а в случая има шокираща злоупотреба с лични данни.

Разследването на ДЕСАНТ показа, че пряк извършител на грубите манипулации е лицето Златка Ралева – служител в отдел ГРАО, който е на подчинение на кмета на общината Николай Димитров.
Това не изключва и други чиновнички от същия отдел да са изпълнявали гнусните поръчки на нагли бизнесмени-политици. Не е ясно каква е ролята и на градоначалника, но е малко вероятно цялата тази гавра с изконни права на български граждани да е протичала под носа му без той да знае за нея.

Стотици, а дори и хиляди души с право на глас е възможно да са се оказали в клопката, заложена им от техните работодатели и от корумпираните общинари в Несебър. Потърпевшите на практика не са могли да гласуват по родните си места, след като зад гърба им е била подадена информация, че ще дадат своя вот в курортния град. По този начин те автоматично са попаднали в т. нар. забранителен списък на секциите, в които традиционно са пускали своите бюлетини на предишни избори.

Работодателите не са подбирали подчинените си, като те са регистрирали в Несебър лица, които живеят и на другия край на България.

Има случай дори с жител на София, репортаж за което бе излъчен и по държавната телевизия. На практика той е трябвало да пропътува близо 400 км, за да може да осъществи конституционното си право на глас. Най-много регистрирани подобни случаи обаче има, разбираемо, от най-близката голяма община – Бургас.

След като са били поставени пред свършен факт, новите „несебърлии“ най-вероятно са били и „стимулирани“ да гласуват според повелята на техните началници. За това в момента тече и разследване, увериха от областната дирекция на МВР в Бургас.
Порочната практика е започнала в периода септември-ноември 2010 г., когато ударно са регистрирани над 1300 нови жители.

Хотелиери в Слънчев бряг тогава са решили да действат превантивно заради планираното и въведено впоследствие в Изборния кодекс изискване за уседналост.

Много от техните служители обаче не са били пренаети отново през лятото на 2011 г., поради което и те са останали извън контрола им за местните и президентски избори. Такъв е случаят и с Милко Желев, който сега за първи път решил да гласува, но останал безкрайно изненадан от факта, че е заличен от списъка в Бургас, за сметка на 13-та секция в Несебър.

Той дори бил привикан в полицията да обяснява дали някой не е искал да му купи вота. „Не мога да повярвам, че това ми се случва, чувствам се като мишка“, е лаконичният му коментар.
Желев е регистриран без да разбере в модерна кооперация в кв. Чайка на кк Слънчев бряг.

До 2010 г. той е работил в казиното на хотел „Хризантема“, собственост на бизнесмена Йордан Йорданов – Данчо Паркета, и на отново избрания за общински съветник  Пейко Янков, който е син на застреляния през 2007 г.  председател на ОбС-Несебър Димитър Янков.

Паркета и Янков ръководят поне няколкостотин служители през лятото, тъй като имат много хотели и заведения по морето. В момента има редица оплаквания от тях за манипулация с лични данни. (Впрочем, през юни ДЕСАНТ разкри как те са изимитирали пред ДНСК разрушаване на незаконните басейни, прилежащи към хотелите им „Бургас“ и „Несебър“, които в началото на сезона се оказа, че отново работят на пълни обороти.)

Само в апартамента, в който Милко Желев сега уж живее, с настоящ адрес се водят 35 лица, показва базата данни на ЕСГРАОН.

Наша проверка установи, че жилището, претъпкано по документи с народ, на практика е необитаемо.

Манипулациите на Златка Ралева
На 17 ноември 2010 г. е пусната адресна карта от името на Желев, която удостоверява, че настоящият му адрес вече е в Слънчев бряг. После е било потвърдено от собственика на апартамента, че Милко уж наистина живее там, което е ново законово изискване, прието тази година.

Това обаче също е трябвало да се случи в присъствието и с подписа на Желев. Накрая за капак някой е подал от негово име и фалшиво заявление за гласуване по настоящ адрес.

Необяснимо е на каква цена общинските служителки там са си сложили главата в торбата и са съдействали за извършване на очевидното криминално деяние, което оставя незаличими следи в електронните регистри на ЕСГРАОН. Дали става въпрос за рекет и зависимост, за изумителна некомпетентност или за чадър от най-високо ниво, засега не е ясно.

Общината обаче продължава да е непревземаема крепост за журналисти и граждани, в което се убедихме отново този понеделник. Това всъщност беше и първият работен ден от втория мандат на стария – нов кмет Николай Димитров, който е известен и като близък на бизнесмените братя Диневи от несебърското селище Свети Влас.

Тогава пристигнахме на крака с потърпевшия Милко Желев, за да сигнализираме градоначалника за потресаващите нарушения на подчинените му. На входа обаче бяхме спрени от пресаташето Мария Ганчева, която ни обясни, че сега предстояла обедна почивка и нямало начин да разговаряме с никой от зам.-кметовете, нито пък с кмета.

Убийствените факти, които посочихме на Ганчева, очевидно не са трогнали и управата на Несебър дори след края на обедната отмора, тъй като така и не получихме обратно обаждане оттам.
Милко Желев се опита да отиде и в общинския отдел ГРАО, за да види кой и как се е подписвал вместо него, но охранител го спря с обяснението, че всички четири служителки били в отпуск заради тежките избори предния ден.

В същото време обаче чиновничките от отдела в Бургас си бяха на работните места, а там също се провеждаха избори. Интересно е – какви са ги вършили в несебърското ГРАО до шест часа сутринта след деня на вота, както ни обясни гардът на общината? За какво ли отново са били използвани корумпираните бюрократки?

Впрочем, около дългото главно шосе на Слънчев бряг продължаваха да стърчат предизборни билбордове с ухиления лик на градоначалника Николай Димитров. Те обаче можеха и да бъдат объркани с указателни табели от Закона за движение по пътищата заради двусмисления и малоумен надпис върху тях – че ПЪТЯТ ПРОДЪЛЖАВА.

Ама, голяма работа. Нали керванът на кмета все така си върви по пътя, дето продължава. Пък кучетата... нека си лаят.


Пейко Янков:
За първи път чувам

- Ало, Пейко Янков търся?
- Да, кой го търси?

- Добър ден. Лъчезар Лисицов се казвам от вестник „Десант“.

- Откъде ми намери телефона бе, Лисицов?

- От колеги, нали все пак съм журналист.  

- Аха, журналистическа практика викаш...

- Да. Вървят полицейски разследвания за работодатели, които са регистрирали свои служители по настоящ адрес, за да гласуват в Несебър, а разбрахме, че това е станало и с ваши работници. Знаете ли как се е случило това?

- Нямам си и представа, нямам нищо общо с тази работа. Друго нищо не мога да ви кажа.

- А вас някой разпитвал ли ви е от полиция, от прокуратура?

- Нищо не знам аз. Нямам никаква представа и за първи път чувам за такова нещо.  


Адв. Евгений Мосинов:
Престъпление е – подправяни са подписи

Категорично става въпрос за престъпление, тъй като някой е полагал подписи вместо друг. Проблемът възникна още в края на миналата година, когато беше констатирано, че в Несебър и Созопол масово се извършват регистрации на хора за много кратко време.

Имаше дискусии – как да се разреши проблемът и какво се крие зад това, че 3 хиляди души само за един месец са записани като жители на Несебър на някакви адреси, а реалните собственици дори не са подозирали, че то се случва. Бяха приети нови правила за гражданска регистрация, които усложниха процедурата, но те пък ограничиха правата за свободно придвижване.


Адв. Делян Иванов:
Чиновниците са компрометирали процедурата

Трябвало е да бъдат записвани личните данни на лицето, което е подавало заявления вместо друг човек. Когато това се е случвало, е било необходимо съответният служител от общинската администрация да сравнява – дали този, който подава съответното заявление за промяна на настоящ или постоянен адрес, е действителното лице, или пък не е някой друг.


Градоначалникът се умилква на управляващите

Изумително прессъобщение до медиите бе разпратено след втория тур на изборите от пиарагенцията на Община Несебър. Според него, Николай Димитров заявил, че няма да прави промени в общинската администрация.

Нито дума не се споменава за безобразията, които са правели подчинените му в отдел ГРАО, макар че смразяващите факти станаха широко обществено достояние тези дни след репортажи на няколко национални телевизии, сред които СКАТ, БНТ и БТВ.
Димитров дори заявил, че е „пресякъл олигархично-мутренския контрол върху ресурсите на региона“.

Кметът обаче не смее да напада конкурентите си от ГЕРБ, вероятно гузен от случващото се в общината, достойно за разследване от МВР и прокуратурата.

„Аз не приемам тези избори като състезание с привържениците на партия ГЕРБ, тъй като определена група, защитаваща частно-корпоративни интереси, обсеби общинската организация на ГЕРБ и подведе централното ръководство на партията”, умилква се Димитров.

Новият-стар градоначалник определено има защо да се мазни на управляващите държавата, тъй като в момента те са овладели цялата правоохранителна система, включително „независимите“ прокуратура и съд. С Бойко и Цецо трябва много да се внимава – тяхна запазена марка е да атакуват противниците си избирателно и по „лично усмотрение“.


Милко Желев официално живее в този апартамент, но не може да си влезе „у дома“. Как (не) става това? Всъщност, всичко това става благодарение на него (ухиления на билборда Николай Димитров), чийто „път продължава“  все така... Бизнесменът Пейко Янков пак се намърда в Общинския съвет със „световноизвестната“ си политическа формация „Либерален съюз Несебър“. Това пък как ли е станало? Адвокат Евгений Мосинов Адвокат Делян Иванов Николай Димитров има за какво да се притеснява

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки