Климат и здраве в края на годината


Климат и здраве в края на годината
03 Ноември 2011, Четвъртък


Есента тази година проявява общо взето благоразположение към нас, и то не само по отношение обилието на плодове.

Автор: Доц. д-р Гео Нешев, д.н.

В общи линии месечната прогноза на Института по хидрология и метеорология при БАН за настъпващия ноември не е тревожна в биоклиматично отношение. Все пак характерът на очакваните климатични промени е типичен за сезона, което ни кара да се съобразяваме с тях.

Прогнозираната метеорологична обстановка през предпоследния месец на годината ни кара да очакваме сравнително по-висока влажност и мъгли, чиито аерозоли са активни преносители на въздушно-капкови инфекции. Предстоящото закономерно застудяване от своя страна изменя реактивността на здрави и на болни организми.

Доказано е, че когато честотата и продължителността на тези фактори е по-голяма, метеорологичните реакции също повишават своята честота и водят до изострян на редица заболявания.

Прогнозираните метеорологични условия са малко комфортни в биоклиматично отношение и особено неблагоприятни за хора с хронични заболявания. Това са главно ставните заболявания, включително и тези от ревматичен произход. Клиничното протичане на редица психични заболявания също се влошава от подчертания през месеца дефицит на някои компоненти на околната среда: ултравиолетова радиация, леки аеройони и т.н.

Възможно е и известно активиране на хроничните белодробни заболявания: бронхиална астма, хронични бронхити, пневмонии (особено у възрастни хора) и свързаните с тях опасни отражения върху сърдечната дейност. Затова се препоръчва на предразположените към тези  заболявания възрастови групи от населението – кърмачета и хора над 60-годишна възраст, да избягват излизането навън при наличието на мъгли, влажен въздух, дъжд и т.н.

Както е известно, есента е сезон, през който се обострят и стомашно-чревните заболявания. Затова трябва особено стриктно да се спазват предписаните диети и режим и да се провежда необходимото модерно лечение.

Но настъпващият месец ноември е характерен и с климатични особености, които могат да бъдат полезни за мнозина. Има доста заболявания, които са подходящи за лечение с помощта на природни фактори в биоклиматичните условия на това време от годината. Науката е установила, че това са предимно хроничните заболявания, нуждаещи се по принцип от лечебен режим, свързан с по-ниски температури.

Една от най-характерните групи болни, подходящи за балнеолечение в това време на годината, са болните с хронични заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Известно е, че диурезата (пикочоотделянето) се влияе от климатичните условия.

Те активират отделителните функции на кожата (в горещо време) или обратното – потискат ги (в по-хладно време). От това следва, че ако трябва да се засили излъчването на течностите през бъбреците, за да се създадат условия за най-силно „промивно“ действие на минералните води, болните трябва да предпочетат климатичните условия на месец ноември.

В групата заболявания, които се препоръчват за лечение в очакваните метеорологични условия на месец ноември, се поставят и заболяванията на черния дроб и жлъчните пътища. Установено е, че веществото хистамин  има жлъчегонно действие, а ниските температури увеличават отделянето на хистамин в организма.

Освен това от значение е , че през хладния сезон се засилва тонусът на вагусовия нерв, който е секреторен и моторен нерв на черния дроб и жлъчката. През месеца е възможно да се провежда с успех и балнеолечение на хронични заболявания на червата.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки