Назаем от Холивуд, със съдействието на МВР


Назаем от Холивуд, със съдействието на МВР
Март 2004 г. Обирджии пробиват дупка в пода на трезора в клон “Южен парк” на банка “Биохим” и изчезват с плячка за около 7 милиона лева
02 Ноември 2011, Сряда


След като звездите на Холивуд се преселиха трайно в София за снимките на „Недосегаемите“ 2,


Автор: Фани Христозова

родните бандити направиха показно на цялата актьорска гилдия, а и на българската полиция своето предложение на хитовия екшън в български вариант.

В понеделник (24 октомври) посред бял ден, като в най-добрите криминални филми в центъра на столичния квартал „Младост“ бе извършен смел обир на близо 7 килограма диаманти и злато. Действието започва малко след 11 часа сутринта, когато четирима маскирани и въоръжени с автоматични пистолети бандити нахлуват в бижутериен магазин  в най-големия търговски център в района. Проникват през задния вход на комплекса. Единият сграбчва 20-годишната продавачка Хриси и притиска лицето й към витрина с накити.

Като на кинолента всичко се разиграва пред очите на десетки разтреперани от ужас клиенти. Обирджиите са много бързи, пълнят торбите с бижутата, товарят плячката за отрицателно време и се измъкват отново през задния вход на търговския център, където ги чака кола.

Тъмният „Фолксваген Пасат“, с който отпрашват, е намерен по-късно изоставен в столичния квартал „Манастирски ливади“. Полицията, както и сами се досещаме, работи по случая, но все още няма задържани.

Ударът в „Младост“ всъщност е част от цял един сериал от неразкрити крупни обири в страната. А обирите с годините стават все по-дръзки.

И ако до скоро родните разбойници предпочитаха продължително да копаят тунели, да обезвреждат охранителните системи и да действат тихомълком нощем, без да будят нито съседите, нито пазачите, нито СОТ (виж карето), сега като че ли търсят публика.

Показателна е драмата от 23 март т.г., когато 27 – годишният  Стефан  Петров от новозагорското село Кортен нахлу въоръжен в клон на „Инвестбанк“ в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев, после държа пет служителки като заложници, преди сам да се предаде.

„Акцията“ на МВР за обезвреждане на похитителя, за която премиерът Бойко Борисов лично си приписа заслугите, доказа, че зад гръмките фанфари за успехите на полицията се крие абсолютна безпомощност и неадекватност на държавния апарат за разрешаване на подобни случаи.

Милионите зрители, на които МВР предостави възможността със затаен дъх да наблюдават развоя на цялата заложническа криза, излъчвана пряко по всички национални медии, всъщност видяха, че полицията с целия си  60–хиляден щат няма  кадровия ресурс и силата да се справи с  подобни критични ситуации.

Осем месеца по-късно Стефан Петров направи услуга и на съда – сам се призна за виновен по повдигнатите обвинения и спести усилията на магистратите от бутафорно правораздаване.
За всички тези усилия той беше награден с присъда от 14 години и половина затвор, доста под предвидения в закона минимум за деветте обвинения, включително и за опит за убийство, за които беше подсъдим. А предвид особеностите на местата за лишаване у нас не е изключено да бъде награден и с някой друг отпуск навън, за спортни успехи. За справка - Митьо Очите.

Равносметката - докато „МВР Пикчърс“ пред обществото прожектира полупрофесионални клипчета от уж зрелищни арести на мафиоти, заснети в духа на треторазредни американски продукции, родните бандити успяват да спретнат такива сюжети, при това доста по-професионално изпипани.

Кратката статистика показва, че след цялата поредица от дръзки грабежи, започнала през 2003 г., полицията успя да залови  един единствен бандит, участвал в обира на „Експресбанк“ в София на 13 ноември 2006-та година.
По ирония на съдбата задържаният се оказа бивш полицай.


Най-дръзкият обир на банка в България
е извършен в нощта на 23 март  2004 година в клон „Южен парк” на банка „Биохим” в София. Задигнати са около 7 милиона лева. Ударът е извършен като на кино - за да достигнат до гражданския трезор във финансовата институция, обирджиите минават през тунел в мазетата на съседна кооперация, прокопан за бомбоубежище. 

За да не задействат сигнално-охранителната система, бандитите разгънали екрани или паравани пред датчиците, и тъй като те не отделят топлина, алармата не се е задействала. След това разбиват 41 от сейфовете в  касите в трезора. За да заблудят следовите кучета и ченгетата, поръсват червен пипер и цял чувал с чужди косми, които са събрали от фризьорски салон. И до сега извършителите са неизвестни.

8-ми февруари 2005 година. Маскирани бандити отмъкват над 1 милион лева от клон на ОББ в Благоевград. Обирджиите обезвреждат охранителната система и прекъсват телефоните и интернет достъпа в околността. Резултатът от акцията на МВР за разкриването на обира – задържани 9, освободени – 9, осъдени – 0.
На 22 март 2005 г. разбойници опразват офис на “ПроКредит банк” в столичния квартал “Младост 3”. За минути отварят и вратата на служебния вход, чийто патрон според екперти е толкова ненадежден, че сам приканва да бъде разбит. Преди да избягат, крадците пробиват една от тръбите на канализацията, наводняват помещението и изсипват кофа с жълт латекс, за да заличат следите си. Полицията така  и не успя да разкрие извършителите на обира. 


Бившият полицай Костадин Лазаров се оказа единственият банков обирджия, който МВР успя да залови Март 2005  г. крадци обраха клон  на „ПроКредит банк“ в столичния квартал

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки