Как едни общински дърва станаха златни


Как едни общински дърва станаха златни
Трябвало да пазим дървата като веществено доказателство, но това не ни топли, казва 66-годишният Георги Иванов
01 Ноември 2011, Вторник


Жителите на половин Каблешково се оказаха в незавидното положение на нарушители на закона заради скандал


Автор: Лалка Кипрова Снимки Николай Недев

с дървата за огрев, отпускани по списък от общината. Сега семействата, които се записали в кметството за доставка на трупи на преференциални цени от общинския горски фонд, рискуват не само да останат без топло през зимата, а и да платят солени глоби за това, че държат в домовете си цепеници без документи за произход.

Издънката е засечена от екипи на  Изпълнителна агенция по горите – София, изпратени в Каблешково след сигнал за поголовно раздаване на дървесина без превозни билети. Документите, според изискванията, придружават материала от изсичането му до крайния потребител.

Те удостоверяват точния адресат, кубатурата, произхода и качеството на превозваната партида и трябва задължително да бъдат издадени от лесничея, който общината ангажирала за доставката на дървесина в домакинствата.

При проверката в градчето обаче се оказало, че половината от семействата не разполагали с такива книжа, други пък след няколко дни успели да се снабдят с някакви документи, но пък  вместо 5-те кубика дърва, които общината им отпускала, експертите установили, че са получили три пъти повече. За тези количества обаче документ също липсвал.

В първите студени дни на октомври семействата тъкмо заредили печките с дървата от новата партида, когато спецотрядите на Изпълнителната агенция  най-неочаквано посетили домовете им. Пред смаяните им погледи служителите на горската инспекция  обявили, че трупите, които са си купили от общината, са поставени под запор и ще бъдат конфискувани в полза на държавата. Но с това не се изчерпвали бедите за каблешковите страдалци.

Станало ясно, че „нарушителите“ ще бъдат санкционирани с глоба над сто лева, а и на туй отгоре ще се наложи да платят цената на дървесината в троен размер.

„Над 400 семейства сме в това положение. До един  чинно си платихме в кметството. Ние изгоряхме още преди да запалим печките, а тези дърва ни излязоха златни. Каква вина имаме, че не са ни дали превозни билети“, гневят се местните жители.
Според служителите от Изпълнителната агенция по горите превозният билет трябвало да бъде издаден от 39-годишния Лефтер Стоев, служител в местното лесничейство, който общината ангажирала да достави суровината за огрев.

Негова била контролната марка, поставена върху трупите без превозни документи, които залели Каблешково. В понеделник, когато екип на „Десант“ потърси Стоев на домашния му адрес, за да изложи той своята версия за „дървената криза“ в градчето, лесничеят се опита да финтира репортерите и се  затвори в дома си.

От общината пък се опитаха да неглижират гафа му, като обясниха ситуацията с технически пропуск и обвиниха местното население в немарливо отношение към документите. „Превозни билети сигурно са им дадени, но те нямат навика да пазят подобни книжа. Струва ни се невъзможно да е извършвана търговия на черно с общинските дърва.

Защото материалът идва от местността Дапча, на 50 километра от Каблешково. По пътя има полицейски контрол. Едва ли някой ще си сложи главата в торбата. Защото, ако полицаите открият нарушения, първо ще загази шофьорът, а след това е горският. В случая по-скоро става въпрос за проблеми в системата за доставка на дърва. Така е не само при нас, но и в други общини. Правим всичко по силите си да намерим изход от ситуацията“, казаха от кметството.

До момента оттам са издали два акта за нарушения срещу лесничея Лефтер Стоев, а случаят вече е предаден и на прокурор. Още шест акта пък са съставени срещу жители на Каблешково, които не са представили задължителните превозни документи. Проверките ще продължат – заканват се експертите.

Междувременно изтерзаните хорица масово унищожават „вещественото доказателство“. Те мятат дървата в печката, за да се сгреят, защото това доказателство тях ги топли само като е в кюмбето.


Лесничеят Лефтер Стоев се скри в дома си от екипа на „Десант“, разговор ни отказа и шефът му Станимир Кушев Експертите допускат, че е твърде възможно някои от местните жители да са се облажили от общинските дърва, но не знаят точно как е станало това

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки