„Аурубис“ крие авария и трови река край Златица


„Аурубис“ крие авария и трови река край Златица
В района редовно се провежда граждански мониторинг върху залповите замърсявания от дейността на „Аурубис”. Но природата бавно умира...
01 Ноември 2011, Вторник


Скандалната компания „Аурубис България“, която години наред трови района на Средногорието,


Автор: Яна Славянска

продължава да нарушава законите в страната и да замърсява българската природа.

Немската фирма е най-големият производител на мед в Европа и световен лидер в рециклирането на ценния метал. В началото на август от там скриват промишлена авария, следствие на която в река Санър дере в района на Златица се изливат производствени води, насищащи водоприемчика с наднормени количества тежки метали и най-вече със силно токсичния арсен.

По принцип в реката се заустват дъждовни, дренажни води и условно чисти води от охладителните процеси в завода на компанията.

По сигнал на Граждански комитет-Златица, Кризисен щаб-Златица и Коалиция за устойчиво развитие е извършена проверка от пловдивската Басейнова дирекция, която е констатирала замърсяването и установила, че по време на аварийната ситуация операторът не ги е уведомил за нейното възникване. А това е грубо нарушение на чл. 131 от Закона за водите.

От държавното ведомство са съставили констативен протокол и акт за нарушение, но евентуалната санкция едва ли ще компенсира злините, нанасяни от перманентното заливане с отрови  на българските реки в района от страна на „Аурубис“.
В публикация в „Десант“ от тази пролет вече алармирахме, че в землището на Златица и Пирдоп вече има напълно „мъртви“ речни участъци, а местното население страда от прогресиращо нарастване на броя на заболелите от различни хронични болести.

Наскоро от „Аурубис“ са подали в РИОСВ-София уведомление за инвестиционно предложение за изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води от дъждовно-дренажна канализация на тяхната производствена площадка. Но докато това стане факт, още много вода ще има да изтече... Естествено, гарнирана щедро с отровен коктейл от Менделеевата таблица.


Факсимиле от констативния протокол на пловдивската Басейнова дирекция за нарушението на „Аурубис“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки