Пак ще дълбаят Черно море за газ


Пак ще дълбаят Черно море за газ
Някъде тук след време ще се извиси... нефтена платформа
01 Ноември 2011, Вторник


Въпреки все по-заплашително набиращите скорост екологични протести в страната, на своето заседание от миналата сряда

Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

кабинетът на Бойко Борисов задейства производството за издаване на ново разрешение за търсене и проучване на българска територия за подземни богатства. Покрай предизборните вълнения по това време, някак между капките се приплъзна щедрата благословия на правителствените ни мъже (и дами, разбира се) за сондиране в площ,  разположена в изключителната икономическа зона на България в родното ни Черно море.

Потенциалното находище с кодовото име „Блок 1-21 Хан Аспарух” заема 14 220 кв. км от морската ни акватория. За безумието да дупчи морското ни дъно компанията, която ще грабне разрешението, ще плаща годишно малко над 400 хиляди лева, като срокът на човъркането е 5-годишен.

На правителственото заседание, когато е взето това решение, министър Трайчо Трайков коментира как, въпреки че „разрешенията за проучване винаги се дават за проучване на нефт и газ, трябва на всички да ни е ясно, че става дума най-вече за газ“. Въобще никой не трябвало да си прави илюзия, че ставало дума за добив на нефт в Черно море. И че, видите ли, дами и господа, то това било „поредната стъпка, която правим към увеличението на местния добив“!

Бихме добавили, че на практика въпросното разрешително всъщност е поредният рекорд за постигната евтиния в управлението на подземните ни богатства. На фона на празната хазна и бюджетната беднотия да харижеш съсипването на 14 милиона декара насред морето за някакви си 400 хиляди годишно просто си плаче да влезе в рекордите на Гинес!

А тъпото оправдание, че ставало реч само за добив на газ, очевидно се прави с оглед да се тушира предварително недоволството на народа заради очевидната заплаха от екологична катастрофа. На каквито протести станахме свидетели през пролетта, когато Министерският съвет взе решение да се търси нефт и газ край Силистар. Срещу настоящото решение, отнасящо се към друга една черноморска зона с името на великия български хан, основал преди 1330 години държавата ни по тези места, засега все още никой не е възразил.

Но потомци на работниците, които през 50-те години на миналия век с гърдите си са задънили първия газонефтен фонтан край Шабла, надигат глас в интернет пространството против това безумие. Те знаят от какво са напуснали този свят бащите им – от болести, причинени от страшното обгазяване тогава – газови маски така и никой не им раздал.

Но пък соцуправниците им дали премиални по 250 лв. и... орден на труда. Въпросното отличие днес може да се продаде на вехтошарски антикварни сергии за десетина лева. Горе–долу – колкото ще вземем и за проучванията на газонефтения подводен хоризонт край българския морски бряг, съизмерено с ценността на родната ни природа, с която като с медал се пъчим пред света и взимаме акъла на иностранците.

Както е тръгнало обаче, май скоро ще се разделим с лазурните си плажове, гори зелени, води студени и т. н. Язък. Поне дано успеем навреме да нахлузим противогазите!


От години се експлоатира находището до Тюленово, където през 2005 г. близо 4 тона нефт се изляха в морето След време гледката ще е подобна на тази край Шабла, където стърчи естакадата за добив на нефт

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки