Валери Симеонов: Разгромяваща разлика? Да, но какво от това?


Валери Симеонов: Разгромяваща разлика?  Да, но какво от това?
29 Октомври 2011, Събота


Борбата продължава, казва собственикът на телевизия СКАТ и председател на „Национален фронт за спасение на България“

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Г-н Симеонов, успя ли партия НФСБ категорично да заяви присъствие на политическата сцена в национален план като се има предвид, че бе регистрирана преди по-малко от два месеца?

- Според окончателните данни на Централната избирателна комисия, за кандидат-президентската двойка на НФСБ Стефан Солаков – Галя Асенова своя глас са дали 84 205 българи. Това доверие ни изстреля твърдо на пета позиция в президентския вот, а Солаков и Асенова бяха наречени „голямата изненада на тези избори“. Представянето им наистина е голям успех, като се има предвид медийното затъмнение, в което бяхме поставени.

Даже социологическите агенции ни бяха изключили
напълно от своите прогнози. Което ги постави в конфузно положение, защото не знаеха как да обявят, че нашата двойка остави далеч след себе си такива мастити политици като Румен Христов от коалицията „Съюз на десните сили“, Красимир Каракачанов от ВМРО, Атанас Семов от РЗС, да не ги изброявам всичките след нас.

Процентите на Солаков и Асенова са плътно до тези на Волен Сидеров, а разликата в гласовете за тях е няколко хиляди.
В Бургас имаме седем общински съветници, двама – в Ямбол, един
– в Стара Загора. Двама са нашите представители и в Общинския съвет в Правец, в леговището на вълка (Валентин Златев, б.а.). Така че и там, в първия частен град на фамилия Златеви, завесата на задкулисните сделки ще бъде дръпната.

Тепърва по места ще бъдат създавани структури, влиянието на „Националния фронт за спасение на България“ ще става все по-голямо.

- Идеята за патриотичната политическа сила беше зачената в Бургас, тук беше и учредена партията, с подкрепата на огромен брой ваши привърженици и симпатизанти. Въпреки краткия срок за подготовка за изборите, очакванията бяха, че ще вкарате солидна група в Общинския съвет. За вас гласуваха над 11 процента от избирателите, което ви осигури седем мандата в местния парламент. Доволен ли сте от резултатите в морската община?

- Първо искам да благодаря на тези близо 10 700 бургазлии, които са подкрепили моята кандидатура. Това са хора, които са разбрали нашата предизборна кампания – че търсим един по-добър път за развитие. Така че имаме ангажимент към тези, които ни подкрепиха и ни гласуваха доверие и ние ще си го изпълним.

Като цяло от резултатите, естествено, че не съм доволен, тъй като очакванията ми действително бяха по-големи. Но аз съм човек реалист, технократ, така че приемам фактите такива, каквито са. Явно ГЕРБ се ползва със сериозни симпатии, за да има Бургас кмет, избран с над 70 процента от гласовете – най-високия резултат изобщо за страната.

Очевидно хората тук не свързват моята особа с успешния кмет. Те насърчават това, което е свършил Димитър Николов за града и са гласували за видимото, без значение дали това видимо е със съмнително качество, а зад него не се крият корупционни схеми.

- Допускате ли, че е възможно компроматите, разпространени в последния момент срещу вас, да са оказали влияние на изборните резултати? Станахме свидетели на долнопробна антикампания, пускаха се някакви пасквили...

- Не бих казал, че са повлияли особено много. Когато съотношението между първия и втория претендент за кметското място е едно към шест, някак не ми се вярва тези пасквили чак толкова да са повлияли на резултатите. 

Практика в цял свят показва, че подобна негативна кампания в последните дни от изборите, не работи.
Е, сигурно са отблъснали някаква малка част от електората, но пък тези избиратели явно не са били твърдо убедени, че трябва да гласуват за мен, щом са обърнали внимание на подобни анонимни писания. Затова аз не съжалявам за загубата на техните гласове. Изборите за мен са един вид проверка, а не победа на всяка цена.

Тепърва ще анализирам за себе си тези резултати. Допускам лоша услуга да ми е изиграло и това, че в обществото ме възприемат като преуспял и богат човек. Без да проявявам нескромност, но без чужда помощ сам съм направил най-известната фирма в Бургаска област. А телевизия СКАТ е един от символите на Бургас през последните години. Като човек пък винаги съм вървял срещу течението, винаги съм бил в опозиция и като че всичко това ме прави трудно разпознаваем.

Допускам също така, че когато пускат своята бюлетина, масата гласоподаватели по някакъв начин се отъждествяват с този, за когото гласуват.
И избират кандидата, който чувстват най-близко до собствената си черга.

Огледайте се и вижте по места кои са кметовете или поне болшинството от тях – бивши дребни чиновници, служители в частни фирми, административна или партийна номенклатура, без кой знае каква професионална реализация или мениджърски умения. И най-вече – без ярки биографии на доказали се хора, преди да седнат в кметския стол.

Но това като че ли в днешно време и на тези географски ширини се ползва с особено одобрение. Сещам се за една мисъл на Николай Хайтов: „В България се прощава всичко, освен моженето“. В този ред на мисли, в Бургас много хора преди да кажат „честито“ на Димитър Николов, първо изразиха на глас радостта си от това, че аз съм „разгромен“.

- Как ще коментирате съмненията на редица политически партии, че на тези избори вотът беше манипулиран?

- Предварителното купуване на гласове – да, имало го е. Както е имало купуване не само на цигански, но и на български гласове. Особено в по-богатите общини. Не бива да подценяваме и търговията с влияние и чисто административния натиск. Имам информация за срещите, които са извършвали бъдещите общински съветници на ГЕРБ в различни частни фирми.

Срещи с колективите, които са били следствие от разговори на четири очи със съответния собственик. Това е натиск за осигуряване на необходимия брой гласове в различните райони и секции.

Не мога да се съглася обаче, че е имало манипулации в самия ден на провеждането на изборите. Не можем и да подозираме, че ГЕРБ са задействали цялата световна конспирация и хората в предизборните секции са драскали безразборно бюлетини, за да ги направят невалидни или пък са пробутвали предварително попълнени бюлетини. Не мисля, че това е направено, поне на този етап не разполагам с доказателства за такива неща. Моето мнение е, че избирателната комисия си е свършила работата и че резултатите са реални.

Още повече, че когато сравнявахме протоколите от различните секции, виждахме, че съотношението навсякъде беше между 4 и 10 в полза на Димитър Николов. Фактите са такива и ние трябва да ги признаем, колкото и да не са ни приятни. И да ги приемем.
Вече от страна на държавата беше взето едно неразумно решение да се провеждат избори две в едно, което доведе до това струпване пред урните и после при преброяването.

- Разликата между вас действително е разгромяваща и по отношение на общинските листи. ГЕРБ има пълно мнозинство от 28 общински съветници срещу 23-ма от всички останали партии и формации. Как ще работите в новия Общински съвет?

- Нека първо коментираме числата. В предишния мандат имахме седем общински съветници, в този аспект групата ни остава със същата численост. Което означава, че работата ни в Общинския съвет е била оценена добре. Тук обаче бих искал да обърна следното внимание – броят на гласувалите за Димитър Николов като кмет е около 65 000 души, а броят на тези, гласували за ГЕРБ е с 23 000 по-малко.

Интересен и много показателен факт. И нека мнозинството да има едно наум, че не се ползва с рейтинга на техния кмет. Тяхната работа явно не е толкова добре оценена, поне според мен.  
Разгромяваща разлика – да, така е. Но какво от това? Борбата за нас продължава.

Искам обаче да отправя едно послание към групата на ГЕРБ – ние сме хора, които са доказали през изминалите четири години, че когато става дума за решения в полза за Бургас, винаги сме ги подкрепяли, без значение кой ги издига.

Нашето поведение ще бъде в отговор на поведението на мнозинството. Ако те залитнат към най-страшното – преяждането с власт, това няма да бъде здравословно за Бургас. Но пък аз си мисля, че в тази група на ГЕРБ има достатъчно хора, които осъзнават това. Така че, ако се търси диалог за доброто на Бургас, с нас няма да имат проблем.

Има обаче нещо друго. ГЕРБ са с 28 съветници, но тяхното мнозинство ще е поне от 35. За хората, които са следили малко по-внимателно политиката, която се води на територията на бургаска община, е ясно, че единственият съветник на „Атака“ ще бъде при ГЕРБ. Същото е и със „Синята коалиция“. ДПС показа през миналите 4 години, че са плътно с ГЕРБ.

Българската социалистическа партия в този състав от 6 съветници, сред които Чанко Мирчев, Бенчо Бенчев, Георги Кенов – не виждам кой от тях ще се озъби на ГЕРБ или ще покаже позиция на несъгласие. За останалите още не мога да преценя как ще се държат.

Няма какво да си правим илюзии, че ще има друга сериозна опозиция, освен тази в наше лице. Но пак казвам, това ще е опозиция само когато видим, че се върви срещу интересите на бургазлии.


НФСБ подкрепи 14 кандидат-кметове на балотажите
Националният съвет на ПП „Национален фронт за спасение на България“ на свое заседание, проведено на 25 октомври 2011 г., взе решение да подкрепи някои от кандидатите за кметове в различни населени места.

Патриотичната партия призовава своите членове и симпатизанти да дадат своя глас на втория тур следните кандидати за кметове за съответните градоначалници:

1. Георги Георгиев – кандидат за кмет на БСП за община Тунджа

2. Мариета Сивкова - кандидат за кмет на БСП за община Ямбол

3. Атанас Терзиев - кандидат за кмет на ГЕРБ за община Несебър

4. Цветанка Йотина - кандидат за кмет на широка коалиция за община Мирково

5. Детелин Василев - кандидат за кмет на ГЕРБ за община Пордим

6. Дора Янкова -  кандидат за кмет на БСП за община Смолян

7. Славчо Атанасов - кандидат за кмет на ВМРО-НИЕ за община Пловдив

8. Валентин Черпоков - кандидат за кмет на ВМРО-БНД за община Чепеларе

9. Емил Илиев - кандидат за кмет на ВМРО-БНД за община Струмяни

10. Искрен Веселинов - кандидат за кмет на ВМРО-БНД за община Русе

11. Пенчо Чанев - кандидат за кмет на ВМРО-БНД за община Златарица

12. Александър Краваров - кандидат за кмет на ВМРО-БНД за община Банско

13. Георги Димитров - кандидат за кмет на БСП за община Карнобат

14. Татяна Дюлгерова – кандидат за кмет на БСП за община Елхово

Решението е взето след анализ на досегашните заслуги и управленските качества на част от цитираните имена. Подкрепа е оказана и на тези, срещу които на балотажите се изправят изключително корумпирани и компроментирани в обществото техни опоненти, какъвто е случаят в Ямбол, в Несебър и в Карнобат.

В същото време ръководството на партията отхвърли десетки искания за подкрепа от кандидати, които ще разчитат на гласовете на ДПС или под някаква друга форма си партнират с етническата партия, какъвто пък е случаят в Айтос.



В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки