Новите феодали и старите бастиони


Новите феодали и старите бастиони
Доган май ще посяга все по-често към чашката – вотът на ДПС за първи път от много години падна значително, но все пак той остава балансьор
29 Октомври 2011, Събота


Специфична част от родната картинка е феодализацията на някои български райони на принципа на етническия или корпоративния вот.



Определени места са изцяло завладени от мания за купуване на гласове. А някъде става въпрос и за масов страх от всестранна политическа репресия.

Ще има ли промяна на статуквото в тези региони след изминалия вот на 23 октомври?
Хватката на местната мафия, както изглежда, ще остане твърде здрава по морето. В курортния град Свети Влас например печели кандидатът на партията МОРЕ Иван Николов с тоталитарен вот от 94,93%.

Срещу човека на яхтените братя Диневи се осмели да се яви единствено Руска Узунова от ГЕРБ, която взима миниатюрния остатък от 5,07%. За сравнение, преди четири години Николов е получил „скромните“ 77,98%, но в конкуренцията на още четирима политически противници.

Свети Влас е част от община Несебър, където корпоративната формация МОРЕ разширява значително позициите си. От 18% през 2007 г., сега те качват дела си на 30%. Другата голяма местна партия ДЕЛА се вля в ГЕРБ и повиши влиянието си от 8 на 18%. Общинският съвет и през следващите четири години ще бъде окупиран изцяло от регионални корпоративни формации и чистокръвни бизнесмени, което едва ли вещае нормално развитие на общината.

От друга страна масовата феодализация на ДПС в определени райони обаче вече е под въпрос. Показателна е община Руен. В местния парламент там вече ще имат представителство цели шест партии, което се определя като цяло чудо. Освен ДПС, това ще са още ГЕРБ, ЕНП, БСП и две тамошни коалиции.

Отцепниците Касим Дал и Корман Исмаилов чрез партията на Мария Капон – ЕНП, пробиха още няколко бастиона на Доган, като според някои данни те са отмъкнали средно около 10% от гласовете на ДПС. (В Алфатар – 15%, Главиница – 37%, Завет – 7%, Антоново – 10 %, Самуил – 17%, Цар Калоян – 21%.)
Другото алтернативно движение НДПС също вече има своите 5-6% в смесените райони.

За съжаление, голямата ни болка – Кърджали, ще продължи да е под контрола на Доган, въпреки лъчът надежда, който просветна малко след края на изборния ден в неделя. Тогава телевизиите пуснаха информация, че за първи път там ще има балотаж за кметския пост, която обаче впоследствие бе опровергана.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки