Изкусителната пясъчна мида


Изкусителната пясъчна мида
22 Октомври 2011, Събота


В последните години у нас зачестиха набезите на гръцки бракониери, които с тралове разорават  морското ни дъно,



за да събират деликатесната бяла пясъчна мида. В южната ни съседка тя отдавна е рядкост в морската фауна и затова техните контрабандисти вече трайно се насочват към нашите прибойни зони.

По родното Южно Черноморие се срещат два вида от бялата пясъчна мида – донакс и венус галина. Донаксът, който най-често става обект на масово събиране, е много плодовит вид и обитава пясъка до самата брегова ивица. В Черно море се среща на дълбочина до 10-15 м. Иначе е разпространен и по Атлантическото крайбрежие на Европа (до Южна Норвегия на север), Средиземно, Егейско и Мраморно море. В отворен вид двете нежни мидени черупки, обагрени в лилави нюанси, наподобяват крилата на пеперуда и често биват наричани „морски пеперуди“.

В последно време тази мида започва да се среща все по-рядко. Тя е любимо лакомство и на хищния рапан, но за щастие успява да оцелее на лакомията му, благодарение на това, че представителите на този вид са много плодовити и бързорастящи.
От рапана донаксът може и да се спаси, но от гръцките вандали – кой знае. Изкушението е голямо – деликатесът зад граница се търгува за около 25 евро на килограм.

Мидата се пласира най-вече на черния пазар в Гърция и Италия, където с нейно участие се приготвят скъпи и изискани сосове за спагети и пици и се използва като съставка на много екзотични блюда.

У нас този морски дар е напълно непопулярен като кулинарно изкушение. Затова и нашето законодателство не забранява улова му – но с голи ръце, не и с тралове. Но пък без тези брутални инструменти едва ли може да се събере и едно кило за цял ден. Докато с тралове при по-голям късмет дневното насъбрано количество може да достигне до 200 килограма.

Според познавачи най-много от тези миди, които българите познават преди всичко от красивите им черупки, събирани лятно време по плажа, може да се срещнат около Приморско, Черноморец и Аркутино, но последният случай на бракониерство бе регистриран край Иракли.

По принцип е препоръчително мидите да не се консумират сурови. А по-големите и по-стари екземпляри не е желателно да се ядат и варени, тъй като може да се стигне до натравяне – ежегодно се регистрират десетки такива случаи по света. Не трябва да се приготвят и миди с пукната черупка или такива, които не са се отворили след сваряването им. Най-безопасно е да се набляга най-вече на маринованите морски деликатеси.

Впрочем не само бялата пясъчна мида е тера инкогнита за българската кулинария. Оказва се, че всяващите ужас и погнуса у къпещите се в морето медузи също са голям деликатес. Само че не и у нас. Но пък в Тайланд и Индонезия тя е евтино лакомство. Пържената медуза е деликатес и в Китай, където я приготвят много вкусно. Някои видове на тази морска твар са подходящи за осоляване и сушене.

Любопитно е и как японците приготвят калмарите. Докато европейските готвачи само ги измиват и обелват, японецът дълго време блъска осмоногата гадина в масата, за да стане месото й по-нежно. А след този своеобразен „масаж“ омаломощената морска животинка се вари 20 минути в зелен чай.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки