Камбанен звън проехтя в Твърдица и Крайморие


Камбанен звън проехтя в Твърдица и Крайморие
Телевизия СКАТ и нейният собственик Валери Симеонов са дарили средства за изграждането на 7 християнски храма в Бургаски регион
21 Октомври 2011, Петък


И двете новооткрити църкви – в Твърдица и в Крайморие, са построени с финансова помощ на сърцати дарители, сред които и собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов.

Автор: Яна Славянска

И на двете тържества по откриването им, които се състояха последователно в събота и неделя,  той бе почетен с благодарствени грамоти, които му бяха връчени лично от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Владиката го благослови за сторените от него добри дела и му отправи благопожелания за здраве и успех.


Почивните дни в края на миналата седмица бяха ознаменувани с откриването на две новоизградени църкви край Бургас. И двете – в населени места, където никога досега не е проехтявал камбанен звън.

Стотици миряни и спомоществователи прекрачиха в ранното свъсено съботно утро прага на просторния и изискан нов храм в близкото до общинския център село Твърдица. То е заселено преди повече от 80 години от тракийски бежанци и е родно място на първия наш спортист, донесъл на България олимпийски златен медал – Никола Станчев.

По отколешна традиция неговите жители провеждат своя събор в деня, в който Българската православна църква чества Рождението на Пресвета Дева Мария – 8 септември по нов стил. Затова и Църковното настоятелство решава да кръсти християнския си храм „Рождество Богородично“.

Всъщност идеята Твърдица да си има своя твърдина на християнската вяра се ражда през 2003 година в дома на журналистите и издатели по това време Диана и Валентин Фъртунови. В момента Диана Славчева Фъртунова е заместник главен редактор на вестник ДЕСАНТ, а съпругът й е автор и водещ на предаването „10-та степен по Рихтер“ по националната телевизия СКАТ.  

В строежа на църквата, който реално започва с изкопаването на основите чак през март 2008 г. (забавянето е заради бюрократични спънки по строителната документация), се включват с безвъзмезден труд много от жителите на китното село. Голяма част от материалите пък даряват различни бургаски фирми. Те подпомагат изграждането на православната сграда и с безвъзмездно предоставяне на строителна техника.

Но преди всичко финансирането на обекта се извършва от бургаския храм „Успение Богородично“, където служи енорийският свещеник на Твърдица и председател на Църковното настоятелство – ставрофорен иконом Борис Беров, който е и архиерейски наместник на цялата Бургаска духовна околия.

С парично дарение градежът е подпомогнат и от собственика на СКАТ Валери Симеонов, като с дадената от него сума настоятелите са заплатили бетона, с който е направена покривната плоча на храма.

Първата копка на откритата в неделя църква в бургаския квартал Крайморие е направена на 1 юни 2009 г. с участието на игумена на светата Зографска обител „Св. вмч. Георги“ в Света гора Атон – архимандрит Амвросий. Строежът на бъдещия единствен в страната храм, който носи името „Свети Пимен Зографски“, също, както и в близкото село Твърдица, върви мъчително –   заради финансовата криза и недобросъвестни майстори.

Но благодарение на строителни предприемачи, които за своя сметка се включват в изграждането му, той е завършен за сравнително кратко време. Средства за храма даряват и много други ктитори, сред които отново с щедростта си изпъква собственикът на СКАТ Валери Симеонов, който дава 10 000 лева, с които настоятелите заплащат част от иконостаса.

От управляващата партия ГЕРБ не пропуснаха обаче двете събития, за да си направят евтин пиар, използвайки затрогващото въздействие на богоугодните дела. В село Твърдица, където за нуждите на строежа Община Бургас на няколко пъти отпуска средства, гласувани стандартно от Общинския съвет – първите от които още по време на предишното червено управление на града – благодарствената грамота от името на кметската институция прояви наглостта да приеме досегашният градоначалник Димитър Николов.

При все, че в момента официално представляващ общинската управа е зам.–кметът Йорданка Ананиева. Но тя услужливо не се появи на тържеството – най-вероятно, за да може тъкмо излезлият в предизборен отпуск кандидат за втори кметски мандат местен лидер на ГЕРБ да се окичи със знака на признателността и да получи „с чужда пита“ благословията на владиката.

Притиснат от неудобните въпроси, които му бяха зададени в тази връзка от екипа на телевизия СКАТ, отразявал събитието, на другия ден в кв. Крайморие благодарствената грамота към Община Бургас все пак бе приета от временната кметица Йорданка Ананиева.

Но пък изтъкването на ГЕРБ бе компенсирано с дитирамбите около дарената от присъствалия на светата литургия по откриването на храма проф. Божидар Димитров частица от Светия кръст – изпратена, разбира се, от името на Бойко Борисов.

Очакваният да се появи на тържеството финансов министър Симеон Дянков не дойде, но пък прати по ексминистъра без портфейл икона на светите братя Кирил и Методий“, което също бе отразено подобаващо в казионните медии и използвано да бъдат впечатлени миряните-избиратели от щедростта на управляващата партия.


Църквата „Св. Пимен Зографски“ отвори за първи път врати тази неделя в бургаския кв. Крайморие Храм „Рождество Богородично“ в село Твърдица бе открит тържествено тази събота Сливенският владика Йоаникий благослови добрите дела на Валери Симеонов и му връчи благодарствени грамоти за даренията му в полза на строежа на двата бургаски храма Кандидатът за общински съветник от партия НФСБ Гинка Дянкова има големи заслуги за изграждането на църквата в Крайморие, за което също бе почетена с грамота На откриването на храма в Твърдица и малки, и големи запалиха по свещица за здраве и благополучие

В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки