За ползата от култа към личността на Б. Б.


За ползата от култа към личността на Б. Б.
Младият самоук художник Антон Димитров, нарисувал маслен портрет на премиера, търси купувач на картината. Неразораните ниви на заден фон показвали в какво състояние Бойко Борисов е поел държавата. Още не съвсем изсъхнало, платното бе домъкнато от неговия
17 Октомври 2011, Понеделник


Има една добра и една лоша новина. Добрата е, че министър-председателят Бойко Борисов отказа – засега! –


Автор: Анна Петрова

да стане почетен член на Съюза на българските художници. А лошата е, че двамата американски учени, получили тазгодишната Нобелова награда за икономика, не са Бойко Борисов и Симеон Дянков.

За Симеон Дянков е ясно – той идва от САЩ, но не е учен. Но защо е пренебрегнат Борисов, при положение че неотдавна в Чехия демонстрира, че знае и владее точно това, за което награждават американците. 

А то е, че са разработили методи за намиране на отговори на въпроси за връзката между икономическата политика и различни макроикономически променливи като БВП, инфлация, заетост и инвестиции – или казано с думи прости – обяснили са защо би било добре западноевропейските държави да въведат български пенсии и заплати.

Но мълчи сърце – Бойко е невинен! За разлика от управата на Съюза на българските художници, която вкупом съгреши и вкупом кандидатства за заточение в Музея на социалистическото изкуство.

Товарищ Бойко, вы болшой ученый
Препратката към текста на знаменитата песен на Висоцки не е случайна. Трябва да си наистина мичуринска тиква-мутант, за да ти хрумне през ХХІ век да правиш един премиер и един министър почетни членове на СБХ заради това, че са си свършили работата – т.е решили са най-после дългогодишния спор за имота на столичната ул. „Шипка“ 6.

Това бе наистина засукан казус, доколкото теренът е на университета, а сградата – на художниците, но това е друга тема. На този етап и двете агнета са цели, само дето вълкът остана гладен.

Криво да седим – право да съдим: от цялата тази излагация с най-елегантен финт излезе Бойко Борисов, който отказа да приеме почетното звание. А това за пореден път показва, че има невероятен политически инстинкт, въпреки че е възпитаник на пожарникарския факултет на школата в Симеоново.

Но... Вежди Рашидов се изложи здраво. Първо – след като стана ясно, че именно той се е обаждал многократно на шефа на СБХ, за да настоява за удостояването с почетно членство на себе си и премиера. Второ – сравнявайки Бойко Борисов с Пикасо и Гоген, при които талантът избуял след 40-та им година – сиреч не е късно и рисуваческият гений на Борисов да се развие след 51-та му година.

По повод „наколенката“ на УС на СБХ, председателят на контролния съвет на творческата организация проф. Велислав Минеков не се сдържа да коментира така: „Историята на СБХ, дори и в най-трудни за самочувствието ни времена, не познава подобен парадокс и падение. Нашият съюз трябва и може да съществува без партийно-политическа вярност, без „подкрепата” на временни „герои” и без помилуйката на съмнително обожествени гении“.

Всъщност що се отнася до падението – уважаваният професор не е съвсем прав. Неговият баща Величко Минеков е автор на първата скулптура на Тодор Живков, поставена още приживе на диктатора в родния му Правец. А множеството статуи и бюстове на Живков – част от които вече са в Музея на социалистическото изкуство – недвусмислено доказват, че в годините на култа към личността мнозина български творци са се препитавали и правили кариера именно с овековечаване на героите на този култ у нас и по света.

Но каква е ползата от обожествяването на Б. Б.? О, тя е неоспорима и е същата, като ползата от обожествяването на Сталин в СССР или на Георги Димитров и Тодор Живков у нас.
Всеки култ прави жалък не само идола, но и идолопоклонниците.

В момента това с пълна сила се отнася както за чиновници като министъра на културата и ръководството на СБХ, така и за главните редактор(к)и на всички онези медии, които, по сполучливото сравнение на един колега, изпитват оргазъм при всяко споменаване на името на Бойко. 

Тези, които обожествяват ходещия по земята с футболни обувки премиер, са наистина смешни и жалки.
Другите, които макар и министри, ръчкат земята с кирки и мотики, за да му доставят удоволствието от поредната първа копка, също са смешни и жалки.

Третите – съпартийци, състуденти по линия на МВР, съотборници – предлагащи услугите си като потомствени слуги с надеждата да бъдат възнаградени за заслуги – са просто блюдолизци. Или може би чакали, защото не отказват и мърша.

Да им благодарим за шоуто! Някой ден сами ще разберат, че за височеството те са просто консуматив – неодушевен предмет, който не става дори за шут.


 Почетните Му титли и дрънкулки
Без да претендираме за изчерпателност, ще се опитаме да изредим някои от титлите на загърбилия почетното членство в Съюза на българските художници премиер.

Той вече е:  почетен граждани на сръбския Босилеград и кандидат почетен гражданин на Перник; почетен член на Планинската спасителна служба (и собственик на работно яке на ПСС); носител на почетните знаци на медицинските университети в София и Варна; почетен член на Българското водородно дружество, носител на почетния знак „Стефан Стамболов“ – отличие за държавност и лидерство, учредено от едноименния Институт по теория и практика на лидерството;

носител на  почетен плакет от ръководството на Европейския политехнически университет в Перник, горд притежател на почетния знак на Българския зъболекарски съюз, собственик на почетния знак на ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС)  „за проявена съпричастност към проблемите на УНСС и тяхното решаване”; почетен капитан на българския волейболен тим, почетен член на настоятелството на Българската православна община в Рим, почетен председател на организацията „Общини на нациите за мир”.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки