Дело бави сондажите в „Силистар“


Дело бави сондажите в „Силистар“
Морският блок „Силистар“, с площ от почти 7000 кв. км, бе тихомълком отдаден за обследване на една частна фирма
17 Октомври 2011, Понеделник


Преди осем месеца българското правителство прие изневиделица скандално решение за извършване на проучвания за нефт и газ


Автор: Лъчезар Лисицов

в т. нар. Блок „1-14 Силистар“, представляващ зона от Черно море с размерите на Софийска област. В най-западната си част тази акватория достига почти до брега – само на 2 км от нос Емине, т.е. говорим и за  териториалното море, в което по закон е недопустимо да се правят подобни изследвания.

Последваха протести и жалби в съда от страна на няколко морски общини и екологични организации, след което настъпи странно затишие по темата.

ДЕСАНТ извърши проверка – започнали ли са някакви сондажи в района, или засега процедурата е спряна?

Оказа се, че към момента усилията на кметовете и общинските съвети по Южното ни Черноморие дават резултат, като планираните проби с помощта на минивзривове са все още блокирани заради стартиралото през март т.г. съдебно дело. Всъщност, може да се приеме, че формално най-голяма заслуга за това има дружеството „Овъргаз инк“, което обжалва в срок конкурсната процедура за избор на изпълнител.

Благодарение на това, все още няма сключен договор с избраната фирма – „Ледербел БГ“ ООД на Красимир Георгиев –  популярен в енергийните среди като близък на печално известния червен политик и руски лобист Румен Овчаров. Справка в Търговския регистър пък показва, че от 28 юли т.г. въпросната фирма на Георгиев има статут на „заличен търговец“. Данните сочат, че тя вече се е преобразувала в акционерно дружество.

Така или иначе, най-важното е, че контракт с „Ледербел“ (ООД или АД – все тая) в момента няма, а делото се очертава да се проточи порядъчно дълго, поне ако съдим по неговото начало.
За изминалите почти седем месеца от Върховния административен съд (ВАС) са се отчели с едва две свои кратки определения. Според първото от 27 юни т.г., от МИЕТ трябва да установят къде е седалището на „Интегрити тауърс“ – американска фирма, участвала в конкурса.

Според второто от 15 септември т. г., излиза, че въпросното дружество няма адрес в България и следва да се счита за редовно призовано по делото.

Следващото заседание пък е насрочено за 23 ноември, като на него трябва да присъстват представители на шестимата жалбоподатели до момента – „Овергаз инк“,  кметовете на Несебър, Бургас, Царево и Поморие и Поморийския Общински съвет. В качеството на заинтересовани лица са привикани още „Ледербел“ – този път обаче ЕООД (?!), както и останалите двама участници в конкурса. Като ответник по делото МИЕТ също трябва да изпрати свой пълномощник.

В жалбите си общините претендират, че не са били уведомени за планираните проучвания. От „Овъргаз инк“, собственост на Сашо Дончев, пък вероятно ще посочат някакви нарушения в конкурсната процедура. Дали пък защото не искат тъкмо те да грабнат поръчката, като се има предвид, че те стоят зад сондажите в Добруджа (виж горната публикацията).

При всички случаи тенденцията от взимане от страна на българското правителство на рискови решения, засягащи в значителна степен екосистемите и свързаните с тях важни икономически сектори, като туризъм и селско стопанство, е възходяща.

И е повече от очевидно, че са необходими законодателни промени, които да вкарат в ред механизма за извършване на този тип опасни изследвания, имащи за крайна цел още по-опасни сондажи било то за нефт, газ или каквото и да било друго в твърде ценните земни и морски недра на България.

Нямаме никакво право да оставяме природните си дадености под строгия монопол на  неадекватните ни и дори продажни родни политици. Май много бързо забравихме какво сториха с чистия ни преди въздух мастодонтите Кремиковци и Нефтохим.


Борисов е небрежен политик. С лекота харизва родните земя и море за опасни сондажи. Само нови закони могат да го спрат

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки