Кой ще напише „Панахида за безумното време”?


Кой ще напише „Панахида за безумното време”?
14 Октомври 2011, Петък


Проф. Боян Дуранкев, д-р по икономика, в разговор с писателя Валентин Фъртунов в предаването „10-та по Рихтер” по СКАТ ТВ за гръцкия дълг и разпадането на Еврозоната


- Г-н професоре, кога ще фалира Гърция?

– Гърция се намира в много тежка ситуация и не толкова самата тя, колкото Европейския съюз и в частност Еврозоната. Гърция произвежда 2% от брутния продукт на Европейския съюз, но щом два процента могат да създадат     такива огромни проблеми на целия ЕС и по косвен начин на САЩ, то представете си какво ще стане, ако някоя по-голяма икономика като италианската, като испанската, даже френската се сгромоляса, какво би се случило. Очевидно е, за Гърция ще се търси най-малкото отлагане на решението, кога ще се обяви нейният банкрут.

Но ако се допусне банкрут за Гърция, това означава и нещо друго, че тези, които са свързани пряко с гръцките инвестиции, а това са известни френски, немски и други банки, те първи ще пострадат, защото те притежават така наречените токсични инвестиции. Токсичните инвестиции ще дадат веднага отражение върху техните икономики, може да се допусне банкрут и на тези банки, оттук и силни удари върху икономиките на тези страни, така че най-силно заинтересувани са Гърция да не обявява банкрут две други страни и това са Франция и Германия.

Ясно е какво е да се прелива кръв на болен пациент, но в случая, когато се преливат инвестиции и се отпускат помощи на гръцкия болен пациент, нека не се забравя, че тези пари няма да отидат директно за пациента, а по електронен начин по-голямата част от тях ще отидат за донорите, а това са известните ви вече банки. Което значи, че не става дума толкова за помощ за Гърция, колкото за помощ за тези банки и нещата са толкова оплетени, че не се знае кога и по какъв начин ще има изход.

През последните дни чета една книга на Любомир Левчев, последната му книга „Панахида за мъртвото време” и си мисля, че вероятно след десет години някой ще напише една книга и за Европейския съюз „Панахида за безумното време”, защото няма ясна политика, и то в обозримо бъдеще, за следващите 3-4-5 години само за Гърция да се изправи на краката си.

И оттам накъде ще върви самият ЕС, при положение че светът върви с 3,8% развитие през тази година, ЕС с много по-малко. А се подготвят сериозни, още по-големи играчи като БРИКС, като новия Евразийски съюз, който девинира преди няколко дни Путин. От тази гледна точка Гърция изглежда малък проблем, в края на краищата вероятно ще се стигне до една девалвация  - открита или скрита на еврото, отписване на активи, отписване на токсични инвестиции. И може би на Гърция ще й дадат някакъв шанс да се изправи.

– Миналата седмица изпълнителният директор на инвестиционната компания PIMCO Мохамед Ел-Ериан заяви, че Гърция не може да обслужва 350-милиардния си дълг и ще трябва да се опрости половината от него, което в крайна сметка се явява едно кредитно известие, т.е. дефолт?

– Именно, именно, частните кредитори вече през юли се съгласиха на 21% отписване от тяхната част, като част от общия план за облекчаване на дълговото бреме. Но забележете, за да има стъпване на краката на тази страна, на Гърция, която е наша съседка – това означава да се измисли как до 3-4-5 години да се реши проблема.

Тези дългове, които нарастват, тъй като лихвите са немалки и независимо от отписванията дългът ще достигне 170% спрямо годишния брутен продукт, това означава вече необозримо бъдеще. Или както някои казваха едно време – явно е, че управляващите не могат да управляват вече по старому – нямат решения, нямат нови рецепти – а управляваните в Гърция, тези на Уолстрийт (Дуранкев визира бурните протести на американците под наслова „Окупирай Уолстрийт”, които вече се прехвърлиха и в други градове на САЩ б.ред.), в Исландия не желаят да бъдат управлявани по старому.

Или очевидно е, че световната капиталистическа система е в криза, не е ясно дали е последната, но самата система няма решение накъде да върви оттук нататък, тъй като и самият долар се е обезценил вече с 98% от Голямата депресия досега, без да се смята по време на депресията. И еврото вече губи доверие, и самият Евросъюз вече не е абсолютният лидер, който да показва нови, иновативни, конкурентни решения.

По тази причина може да се очаква вече до година, две и новата световна резервна валута най-вече от страна на БРИКС, които обединявайки се – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, търсят вече не само политически и икономически позиции, но и сигурност във някаква нова валута. А щом тръгват да търсят, вероятно ще я намерят, а щом я намерят това означава, че старият добър долар и хубавото, сравнително ново евро ще имат много сериозни проблеми от гледна точка на бъдещите проблеми.

– И накрая как ще коментирате отражението на гръцкия банкрут в България?

– Гърция държи 2% от брутния продукт на ЕС, но гръцки банки държат 15-20% от капиталите тук, в България. И си представете какво ще стане, ако гръцките банки полетят надолу, благодарение на банкрута на Гърция. Това означава нещо много, много, много, не мога да си представя, колко лошо за България. Но колкото и Гърция да пропада надолу, за съжаление България въздигайки се нагоре, трудно ще се срещнат в следващите 5 – 10 години.

– Можем ли да дадем някакви препоръки на нашите зрители, мнозина от които имат спестявания в тези банки? Можем ли да сме им в услуга в момента?

– България, въпреки че е на последно място, винаги гледа да подпомага тези, които са зле, даваме идеи за Гърция... В случая обаче що се отнася до гражданите на България, ние с единия крак сме в Еврозоната, тъй като нашият лев е твърдо вързан за еврото, въпреки че по валутния борд – валутният борд може да си позволи да коригира съотношението лев-евро. Но на какво да се заложи в днешно време, на какъв вид валута, та даже и на злато вече е нещо, което не може да се препоръча...

Но най-лошата препоръка, която би могла да се даде на Еврозоната и в частност на Гърция от България е да намалят пенсии и заплати до българските, тъй като това ще има чудовищно отражение върху техния брутен продукт. Той ще се свие в пъти и оттук нататък кризата ще се увеличи многократно.

Така че високо ниво на потребление донякъде ще може да крепи и високо ниво на производство. Вероятно европейският път на развитие е доста по-различен от рецептата, предлагана от България, и хубаво, че никой не я слуша тази рецепта.



В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки