Търбушенето на Добруджа разтресе земята


Търбушенето на Добруджа разтресе земята
Сателитна карта, на която ясно се вижда, че епицентърът на земетресението във вторник е в непосредствена близост до сондажа край Рогозина
14 Октомври 2011, Петък


На 11 октомври, малко преди полунощ, силно земетресение с магнитут около 4-та степен разтърси района край Шабла.


Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

Епицентърът му се оказа в село Сърнино, намиращо се само на 11 километра от сондажа на „Русгеоком“ Р-1 Рогозина край едноименното населено място (виж картата).

Това предизвика вторичен трус в средите на екозащитниците, които пък запалиха фитила на цяла серия нелепи обяснения и оправдания на т. нар. експерти. На ония, платените консултанти от БАН. Само защото защитниците на българската природа си позволиха да направят връзката между земетръса и подземни взривове, които се извършват във връзка с близките сондажи.

От Гражданската инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ обясниха, че „трусове може да се получат от преминаването на шокова вълна, която се генерира чрез подземен взрив в шахта“. Тя се разпространява надълбоко и често се наблюдава странично движение на земните пластове.

Този метод на дълбоко сондиране се използва за откриването на кухини или проучвания на различни по плътност пластове. По начина, по който се отразяват шоковите вълни, може да се определи какво съдържат съответните пластове. Именно така се проучват терени, за които се предполага, че са богати на различни земни изкопаеми – най-вече нефт и газ.

Затова еколозите са сигурни, че в най-скоро време можем да очакваме започването на нов сондаж тъкмо до мястото на шоковите вълни.
Впрочем заради такива земетресения, при това доста по-слаби – само около 2-ра степен, които възникнаха в районите на сондиране във Великобритания, беше наложен мораториум върху технологията „хидрофракинг“ на Острова.

В случая компанията „Русгеоком БГ“ АД е започнала подготовката си за търсене на газ само седмица преди земетресението във вторник вечер и оттам твърдят, че за добиването му няма да се използва хидравличен удар. Фирмата бързо се сдоби и с обществен защитник в лицето на д-р Николай Христов от катедра „Търсене и проучване на полезни изкопаеми“ в софийския Минно-геоложки университет.

Той се изтъпани отрано в сряда пред агенция „Блиц“ и обясни как руската компания щяла да търси конвенционален газ, при който нямало взривове. Както самият той се изрази: Все едно пробиваш с бормашина малка дупчица“.

Е как обаче да му вярваме, като „Русгеоком БГ“ се управлява от Сергей Вячеславович Казанцев, който в същото време е изпълнителен директор на още две фирми – „Енергоресурс БГ“ ООД и „Оу Джи тех“ АД, в която пък акционер е „Овергаз холдинг“. По-любопитното е, че „Енергоресурс“ през 2007 г. концесионира 35 декара земя край балчишкото село Гурково за 7 години напред. И върху този терен е бил предизвикан изкуствен взрив, който е посочил наличието на нефт и природен газ там.

На 2 хиляди метра дълбочина пък са открити големи залежи от качествени черни каменни въглища, много подходящи за коксуване – може би най-голямото находище у нас, чиито балансови запаси по изчисления възлизат на 1,2 милиарда тона. А нефтът се очаква да бликне от 3 километра под повърхността на земята.

Та как да повярваме, че и край Рогозина не е имало изкуствени взривове, след като управлението и на двете компании е едно и също?!

Тук няма да коментираме, че местните жители си спомнят как преди повече от 20 години са учили още докато са били в шести клас за наличието на коксови въглища в Добруджа. Но тогава даскалите по география им казвали друго –  че дълбочината на залежите не позволявала да се експлоатират промишлено. А освен това разработването им се затруднявало и от наличието на цели пет водоносни хоризонта. 

Бившите студенти на покойния вече проф. Цоньо Димитров пък не са забравили неговите първи лекции по геология отпреди близо половин век, в които той заявявал, че в България има много находища, но те са малки и бедни. Освен това според редица специалисти богатите находища са били открити още в античността и след като са експлоатирани в течение на 2 хилядолетия, в тях почти нищо не е останало.

Което не пречи днес всеки да нагази в плодородните ни полета и да си ровичка в тях за щяло и нещяло. Все по-надълбоко, и все по-надълбоко... сякаш сме скрили най-големите си ценности някъде около центъра на Земята.

Само че официалната версия е друга. Още на следващия ден след земетръса в Шабленско сеизмологът Емил Ботев, досущ някой адвокат на братушките, рипна да ги защитава, заявявайки че сондажите им били едни такива плитички – само до 200 метра стигали надълбоко. Пък ей на – епицентърът на труса, бил ехеееей – чак на 10 километра.

При това се намирал в Шабленската сеизмична зона, дето годишно ставали по 3-4 такива земетресения. И въобще сеизмологът даде всичко от себе си, за да ни убеди, че у нас не се правели толкова дълбоки сондажи за газ, дето могат да предизвикат такова разлюляване на земята българска.

С известни уговорки склони, че „човекът можело да въздейства само на слаби микроземетресения, които са непосредствено разположени до повърхността... Най-много на километър дълбочина, айде нека да сложим два“. Но се закле, че такива сондажи, въпреки че са теоретично и практично възможни, у нас не се правят. „При нас има до километър и нещо“ – сигурен бе Ботев.

Да, ама не! В броеве на „Държавен вестник“ от лятото на миналата година черно на бяло е обявена обществена поръчка за „прокарване на сондаж Р-1 Рогозина до основния целеви хоризонт – камбро-ордовик-фундамент, залягащ на предполагаема дълбочина 5100-5400 м“!
Дето се казва, когато фактите говорят... май сеизмолозите трябва да замлъкнат!

А и като погледне човек картата и нанесените на нея координати на въпросния сондаж, ясно се вижда колко е близо той до земетръсния епицентър в Сърнино. И първолаче може да сметне две и две и да схване, че между тези две географски точки има „топла“ връзка.

Екоактивисти, специалисти и журналисти от „Десант“ и СКАТ отдавна предупреждавахме, че може да се стигне до тук. За съжаление гласовете на всички, милеещи за бъдещето на България,  бяха заглушавани постоянно от екзалтираните крясъци, носещи се от правителствените министерства и лично от устата на премиера, че видите ли – няма нищо страшно.

Дори се стигна дотам министър-председателят да заплаши в Добрич, че ако продължават да го дразнят с някакви протести срещу добива на шистов газ в Добруджа, щял бил да подпише на инат концесията.

Така че ако безработицата и последващата я емиграция,  обезлюдяването и циганизацията не успеят да затрият страната ни от лицето на Земята, то нароилите се вече из цяла България всевъзможни алчни и стръвно бъркащи в плътта на родината ни сондажи като нищо ще ни заличат от картата. Не само държавата и нейните поданици, но и изобщо територията на тази малка земя като една човешка длан.

Пореден граждански опит да се сложи край на безобразната гавра с превръщането в швейцарско сирене на плодородна Добруджа ще бъде направен в неделя на входа на морската градина във Варна, където над 200 танцьори ще се опитат да се преборят за чиста България с помощта на ритмите на салса, меренге и български народни хора.


И за нула време от тях не остава нищо, освен един гол трап Площадката за сондажа Р-1 Рогозина се гуши нелепо сред слънчогледите и житата на Златна Добружда


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки