Как бе изградена първата железница у нас


Как бе изградена първата железница у нас
Първият влак
12 Октомври 2011, Сряда


Преди 145 години
Кримската война (1853-1856) принудила изостаналата Турска империя да помисли за модернизацията на комуникациите си.


Автор: Огнян Стамболиев

Затова тъкмо по туй време е замислено строителството на цяла железопътна мрежа на Балканите. В тази връзка се предвиждало прокарване на линии по следните направления: Цариград – Белград, Одрин – Провадия и Русе – Варна. Австрийците искали линията да се строи от Цариград до Белово, но надделели англичаните, които винаги са имали по-силно влияние върху Високата порта.

Така се решило, а по-късно и потвърдило чрез султански ферман, построяването на жп трасето Русе – Варна. Отново се намесили англичаните, които отстранили българските предприемачи Стефан Богороди и Димитър Гешов от проекта и той бил даден на лондонската фирма на братята Хенри и Тревър Бъркли с концесия за цели 99 години.

На 1 октомври 1863 г. е подписан договорът, на 21 май на следващата година е направена първата копка и работата започнала с пълна пара. Началото на строежа е поставено едновременно на двете крайни гари. Към края на август 1865 г. са положени 22 км релси от Русе и 32 км от Варна.

При изграждането на линията са използвани по два малки белгийски локомотива в двете части на линията и 80 вагона за превозване на работниците и материалите, а по непостроената част от линията техническият персонал и наблюдаващите строежа турци са прехвърляни с коне.

Едновременно се строели  и приемните сгради на двете крайни централни гари и спирките по трасето. За съжаление в тази суетня турците безжалостно рушели останките от двете ни стари столици Плиска и Преслав, за да бъдат използвани  като строителен материал камъните от тях за мостовете и кантоните. Както казвал народът: „Откъдето мине турски крак, трева не никне!”.

Точно преди 145 години, на  26 октомври 1866 г. е тържествено открита първата железопътна линия в България.
Намеренията първоначално били тя да е и международна, част от пътя Лондон – Цариград, но некачественото строителство и честите дерайлирания на влаковете попречили за осъществяването на тази идея.

По-късно линията е включена в международното трасе Париж – Страсбург – Мюнхен – Виена – Будапеща – Букурещ – Гюргево – Русе – Варна – Цариград. Между Гюргево и Русе пътниците са прехвърляни с парен кораб, от Варна до Цариград – с кораб на австрийската компания „Лойд”. Между 1883 и 1885 г. оттук минава и прочутият „Ориент експрес”, който се движи през Русе и сега.

По времето на откриването си линията е дълга 224 км и освен двете крайни гари, по нея има и осем спирки:  Образцов чифлик, Червена вода, Вятово, Разград, Ясен, Каменяк, Каспичан, Провадия и Белослав. В  Русе, Каспичан и Варна са открити и локомотивни депа.

Мостовете по трасето отначало са дървени, а по-късно и каменни. Семафорите също са били от дърво, а след това от метал. Връзката между гарите се осъществявала с френските телеграфни апарати „Кадран”, а по-късно и с прочутия  „Морз”.

За пътуванията по линията са поръчани 500 вагона и 30 парни локомотива от Манчестър, които в това време са последна дума на техниката. Първите вагони имали 3 класи, били дълги по осем метра и разполагали с четири купета. Те се осветявали от газени лампи.

За султан Абдул Азис бил изработен специален триосен вагон, луксозно обзаведен, който по-късно използвали княз Александър Батенберг, а след него и цар Фердинанд. Султанско-царският влак днес може да се види отлично запазен в открития през 60-те години в Русе първи и единствен у нас Национален музей на транспорта.


През годините

8 октомври 927 г. — Българската църква е обявена за автокефална църква и за първи български патриарх е избран Дамян — архиепископ на Дръстър (дн. Силистра)

8 октомври 1958 г. — Умира детският писател и преводач Ран Босилек

9 октомври 1849 г. — В Цариград е осветен българският параклис, на чието място по-късно е построена така наречената Желязна църква

9 октомври — Световен ден на пощата

10 октомври — Ден на Европа и световен ден срещу смъртното наказание

13 октомври 1919 г. — Антантата установява протекторат в Беломорска Тракия след края на Първата световна война

13 октомври 1907 г. — Роден е българският философ и социолог Иван Хаджийски


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки