Вълшебен камък от Родопите стана минерал на ХХ век


Вълшебен камък от Родопите стана минерал на ХХ век
Невзрачният клиноптилолит засенчва лъскавите си събратя и ефектни кристали със своите вълшебни свойства
11 Октомври 2011, Вторник


Родопите са планина, прочута не само със своите неповторими каба гайди и легенди за Орфей, но и с безценните богатства,


Автор: Яна Славянска

които къта в недрата си. Сред тях се нарежда и един не много популярен минерал, който тези дни бе осветен от прожекторите на медийния интерес и преживя славата едва ли не на холивудска звезда.

Името му е доста завъртяно и бая усуква езика, докато се произнесе – клиноптилолит. Изобщо не се опитвайте да го кажете, ако имате проблеми с артикулацията на „л“. За по-лесно, може да се използва другото му название, с което е известен – зеолит. Иначе „изпотяващото“ изричащите го име произлиза от съчетаването на  цели три гръцки думи – „клино“ (клин), „птило“ (перо) и „литос“ (камък).

Та туй чудо на природата се оказа, че притежава невероятни свойства, които станаха причина той да бъде обявен за минерал на ХХ век.

Клиноптилолитът се получава от съединението на силиция с кислорода, което му придава  безценни лечебни способности. Впрочем формулата за химическото съединение на тези два най-разпространени елемента в земната природа може да бъде открита още в древноегипетските папируси, намерени в района на Луксор.

И още нещо любопитно – този минерал е бил едно от основните лечебни средства на прочутия таджикски лекар и философ Авицена. Много известен е и капиталният труд на ученика на Платон Теофраст, наречен „За камъните“.

Впрочем тези представители на неживата природа не стават само за употреба в строителството или за трошене на орехи, нито пък за изработване на красиви бижута. Минералите могат да имат и друго полезно приложение.

Така например граничещите с нечувани вълшебства качества на клиноптилолита го превръщат почти в панацея за всякакви болежки и сърбежи. Той успява да регулира нивото на калий и натрий в организма, като така сколасва да докара кръвното налягане до нормални стойности.

Специалисти, занимаващи се с литотерапия (лечение с минерали), изтъкват, че невзрачният камък може да подобри перисталтиката на червата и съня, да регулира водния баланс и да повлияе благоприятно при язва, гастрити, колити, проблеми на сърдечно съдовата и нервната система, също и при бъбречни болести.

Спокойно! За целта не е нужно да си строшим зъбите в опити да го сдъвчем или погълнем стрит на прах например. Достатъчно е просто да йонизираме с него водата, която пием и през нощта тя ще си свърши работата с регулиране на процесите в организма ни.

За съжаление у нас с минералотерапия се занимават само Гергана и Иван Митеви, които дори са написали книги за това, сред които и енциклопедия на лечебните минерали. Най-новото им заглавие е „100 процента здраве с вода и кристали“.

Тези дни те споделиха пред медиите, че е много трудно да се попадне на чиста ядка от минерала, въпреки че Родопите изобилстват от негови находища. В повечето случаи обаче клиноптилолитът се открива замърсен с манган, стронций и прочее химически елементи, които никак не са полезни за организма.

Най-голямата болка на семейството-литотерапевти е, че в България няма подготвени хора, които да използват за лечение уникалните целебни свойства на минералите. А на практика почти за всяка болка може да се намери такъв лек, изкопан от гърдите на земята. При това резултатите са невероятни, странични явления няма, а и противопоказания също.

Въпреки че живеем в епоха на зашеметяващ технологичен прогрес, все по-често се убеждаваме в мъдростта на нашите предци, които през целия си многовековен опит са поддържали тясна връзка с природата, от която са черпили жизнена сила и енергия. За разлика от нас, съвременните хора, които посягаме към майката земя, само за да забием поредната сонда в недрата и да измъкнем от там това, което се котира на световните пазари – злато, нефт, газ...

Но ако се научим да живеем в мир и хармония с природата, тя може да ни се отплати и с други ценни дарове.


Тези красиви пъстри камъчета всъщност могат и да лекуват, а не само да красят пръстените ни

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки