Повече изборни секции в Турция, по-малко в останалия свят


Повече изборни секции в Турция, по-малко в останалия свят
11 Октомври 2011, Вторник


Прецакаха българите, живеещи в чужбина. Изборно. Но и избирателно.


Автор: Диана Славчева

Новият Изборен кодекс премахна възможността зад граница да се откриват избирателни секции по преценка на посланиците, а вместо това разпореди туй да става срещу съответен брой подадени заявления от желаещи да гласуват – минимум 20 в дипломатическите и консулските представителства и поне по 100 извън тях.

Плодовете от това решение вече узряха и нашите сънародници сега ще трябва да преглъщат горчивия резултат. А той е, че на много места, където от години живеещите в странство българи са гласували, сега няма да бъдат разкрити избирателни секции.

Както това ще стане в Марсилия например, където на последните избори през 2009 г. своя вот пуснаха близо 400 души, а на тези – поради няколко недостигащи заявления, там няма да поставят избирателни урни. За това алармираха с свое комюнике членове на временните обществени съвети на българите в чужбина, което родните печатни и електронни медии подминаха с пълно пренебрежение, без да му дадат гласност.

В същото време десетки хиляди граждани на Турция, притежаващи и българска лична карта, ще могат да пуснат гласа си – да си го кажем направо – за указаната им кандидатпрезидентска двойка в разкритите на територията на южната ни съседка почти двойно повече от досегашните изборни пунктове (виж таблицата). Нещо повече.

Разглеждайки списъка с адресите на избирателните секции в различните населени места в чужбина, установихме, че на практика в Турция има обявени цели 41 адреса на сокаци и махали, където ще има пунктове за гласуване.

Иначе градовете наистина са само 24, но в третия по големина турски град Измир например ще има 8 секции на различни места, в Чорлу те са 6, по 3 – в Истанбул и Бурса и т. н. Да не отваряме дума, че няма никакъв проблем, след като гласуват у нас, стотици гласоподаватели да се юрнат на екскурзии до Одрин и Бурса и да повторят вота си там, като се впишат допълнително в списъците на СИК.

Но пък в населените преимуществено с българи Западни покрайнини изобщо няма да има избирателни секции, каквито традиционно се откриват в Босилеград и Цариброд (или още Димитровград, както се води в Сърбия). Нашенци ще трябва да изминат 400 километра само в едната посока, за да пуснат бюлетината си в Белград.

От Външното ни министерство обясниха тези дни на редовния си брифинг, че видите ли още не са получили потвърждение за тези два града в западната ни съседка от сръбска страна, както и за канадския град Монреал, за където също има много заявления за гласуване.

Туй било въпрос на време просто и ако тамошните власти кандисат, от МВнР тутакси щели да отворят секции.
То хубаво, ама времето си лети и както казваше един известен бургаски музикант – „страхотно завива в нощта“. В случая сме стигнали току до завоя преди изборите, та за кога тепърва дипломатите ни смятат, че ще се ползват от кредит на време не е ясно.

Та така с горчивите плодове на новия Изборен кодекс. Още преди да ги оберем напълно е ясно, че те доста ще има да ни пресядат – при това дълго време след 23 октомври. Но кошниците вече са нарамени и връщане няма. Язък!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки