Партизанката Дилма в царството на мутрите


Партизанката Дилма в царството на мутрите
09 Октомври 2011, Неделя


Какъв фарс, каква ирония на съдбата! В един и същи ден премиерът на България и президентът на Бразилия порицаха Европейския съюз


Автор: Велизар Енчев

и посочиха своите държави като пример за подражание от европейците.

Не, това не е виц. Това е нашата действителност – премиерът на най-бедната държава в ЕС мери мускули с най-голямата и най-динамично развиващата се страна в Латинска Америка. Министър-председателят носи името Бойко Борисов и скочи в българската политика от престъпната групировка СИК, но преди това препра името и милионите си в МВР.

Биографията му на милиционер, бодигард, трафикант на метаамфетамини, генерал и премиер е достойна за холивудски екшън. В който лошите момчета пропяват на шерифа, стават добри бандити и бесят бившите си колеги. За ужас на българския мачо, в латиноамериканската сапунка президентът на Панама Нориега също е добрият генерал, но завърши кариерата си не с президентска пенсия, а в американски затвор за наркобарони.

Ако генералите Нориега и Борисов са почти сиамски близнаци, държавният глава на Бразилия е пълна противоположност на българския премиер. С едно изключение – и нейният корен е български. Но за Дилма Русеф и антиподът й от Банкя – малко по-късно. Нека сега видим какво изръси Бойко в Прага и какво ни каза Дилма в Брюксел:

„Закъсалите държави в Европейския съюз ще излязат от кризата, когато изравнят пенсиите и заплатите на своите граждани с пенсиите и заплатите на българите. И ние искаме да направим пенсиите по 2000 евро, защото възрастните хора го заслужават, но бюджетът ще отиде на червено и ще се наредим за пари пред МВФ. Що за популизъм шества из Европа? Да бъдат любезни да си въведат правила, каквито въвеждаме ние“, намръщено отсече Борисов след срещата с чешкия колега Петър Нечас.

Ако кажа, че изявлението Му е малоумно, едва ли ще обидя премиера, признаващ си с гордост, че е чел само „Оцеола“. Образованието не е силната страна на Борисов, но и той не държи на академични титли. Като изключим научната му степен „кандидат на физкултурните науки“, получена след блестяща защита в школата на МВР – по престижната тема „Психофизическата подготовка на бойния състав“.

Пражкото изявление на Борисов през 2011-а има ефекта на Пражката пролет от 1968-а. Ако тогава чехите направиха революция и взривиха Варшавския договор, днес един българин иска да взриви Европейския съюз. 

Евростатистиката отдавна установи - България е с най-ниските пенсии и заплати в ЕС. Минималната пенсия у нас е 60 евро, средната – около 100 евро, а заплатата – 300 евро. Докато в Европа най-ниската пенсия е 500 евро, а минималната работна заплата – 1000 евро. И ако закъсалите финансово Гърция, Португалия, Испания и Италия последват Борисовия съвет, доходите им ще паднат поне десет пъти.

Което значи, че неприлично богатият премиер на бедна България подстрекава социални бунтове в Европа и разпад на Европейския съюз. Понеже е негоден да европеизира България, той дърпа в балканското блато Старата Европа.  Тук изводът е в сферата на медицината или алкохола и е твърде безпощаден – или премиерът се нуждае от психиатрична помощ, или просто е прекалил с пивката чешка бира. 

Докато Борисов българизираше Европа, Дилма предложи бразилска рецепта за кризата. Преди срещата между Европейския съюз и Бразилия, Русеф заяви в Брюксел: „Европа може да се поучи от Латинска Америка по отношение на икономическата криза.

ЕС трябва да заложи на инвестициите, вместо на съкращаване на разходите. Нашият опит показва, че строгите фискални съкращения само влошават стагнацията, водят до загуба на възможности и безработица. Трудно е да се излезе от кризата без увеличаване на потреблението и инвестициите“.

И сляп да си, веднага ще видиш – Бойко и Дилма са две вселени, отдалечени на светлинни години една от друга. Българинът от Банкя замрази заплати и пенсии на своя народ, докато бразилката с български корен зове за увеличаване на потреблението. Което е невъзможно без повишаване на доходите. Толкова е просто за всеки, даже и за невежите. Но може ли физкултурник да смята и мутра да преподава етика?

Гледах как бивш сикаджия обгрижва бивша партизанка и ми се повдигна. В топла прегръдка бяха бразилски президент и български премиер, чиито съдби са толкова различни, колкото контрастни са генерал Пиночет и Салвадор Алиенде. Дилма Русеф минава в нелегалност, за да воюва с автомат срещу диктатурата на бразилските генерали. Докато Бойко запасва пищова на бодигард, за да овладее улицата, банките и държавата.

Като командир на партизанската бригада „Палмарес“, Дилма организира обира на 2 милиона долара от резиденцията на губернатора на Сао Паулу, за да нахрани бедните бразилци. В същото време бъдещият шеф на охранителната фирма „Ипон“ се учи да рекетира българите, за да е богат като латиноамерикански олигарх.

Докато бандитите на Бойко пребиват длъжници, Дилма е изтезавана от бандити в полицейски униформи. Докато прост охранител търка ушите на Тодор Живков, Дилма е дясната ръка на социалния президент Лула да Силва. При двата мандата на Лула от нищетата се избавиха 29 млн. бразилци, а икономическият растеж на страната за 2010 г. е 7,6%.

Абсурдната прегръдка на Русеф и Борисов е обидна за жервите на бразилската хунта и криминалния български преход. Та какво общо има между проливалата кръвта си за другите Дилма и проливалия кръвта на другите Бойко?

Вината за този фарс е на българите, припознали в боса на „Ипон“ чалгаджийската си душа. Затова откъснал опашката си сикаджия ще е лицето на България пред света, с дрезгавия тембър на Дон Корлеоне ще ни учи на морал и ще е модел за подражание - с една прочетена книга и с любимата си фатмашка песен „Батальонът се строява за последен път“.

Това е България при управлението на ГЕРБ и АТАКА – царство на мутрите, където мускулната маса командва мозъчната дейност.


Анализирай това
И сляп да си, веднага ще видиш – Бойко и Дилма са две вселени, отдалечени на светлинни години една от друга. Българинът от Банкя замрази заплати и пенсии, докато бразилката с български корен смята, че те трябва да се вдигат.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки