ЕС + Евразийски съюз = Голяма Европа?

Новината е видяна 2315 пъти
» виж останалите снимки  
Добавена на: 07.10.2011 12:19
Брой 126
Автор : Валентин Фъртунов
 
Труден и дълъг път извървя идеята за създаване на общ пазар, обхващаш преобладаващото постсъветско пространство,
 
но първите решаващи крачки са вече факт – Митническият съюз работи, а от Нова година влиза в действие и Единното икономическо пространство на Русия, Беларус и Казахстан. Към тях почти сигурно през следващата година ще се присъединят и Киргизия, и Таджикистан. От първоначалната голяма четворка, отпадна Украйна.

Справка: Настоящият договор за създаването на Митническия съюз бе подписан на 6 октомври 2007 г. в Душанбе. Само през 2009 г. правителствата на държавите участнички подписаха около 40 международни договора, които поставиха основите на Митническия съюз.

От 1 юли 2010 г. новият Митнически кодекс започна да се прилага в отношенията между Русия и Казахстан, а от 6 юли с.г. се включи и Беларус.

По експертни оценки, създаването на Митническия съюз ще позволи на страните участнички сериозно стимулиране на икономическото развитие, давайки допълнително 15% увеличение на техния БВП към 2015 г.

На Украйна, с която икономическите отношения след 2004 г. силно пострадаха, също бе предложено да влезе в съюза, но украинското правителство отклони предложението.
Към 1 април 2011 г. на границата между Русия и Беларус бе отменен транспортният контрол, а от 1 юли 2011 г. на границите между трите държави бе отменен и митническият контрол и съответно пренесен единствено на външните граници на Митническия съюз.

След като президентите на Киргизия и Таджикистан заявиха още през 2010 г., че изучават възможностите за включване в Митническия съюз, на 8 август 2011 г. Киргизия официално заяви, че се включва в съюза.

Интересното е, че страни като Сирия, Нова Зеландия и Виетнам вече заявиха желанието си да сключат съглашения за свободна търговия с Митническия съюз.

По същество, това развитие бе постигнато в рамките на създадената още през 2000 г. Евразийска икономическа организация, която пък на свой ред се роди от първоначално създадения по идея на казахския президент Назарбаев Митнически съюз между Русия, Казахстан, Беларус и Киргизия през 1995 г. В организацията в различно време членуваха или все още членуват или са наблюдатели и ред други постсъветски републики. Единствено Узбекистан я напусна през 2008 г.

Националният подем в постсъветската епоха, силните антируски внушения отвън – основно от САЩ, а донякъде и от ЕС, както и силните процеси на ислямизация в някои от страните пречеха и задържаха процеса в продължение на повече от десетилетие.
2011 година обаче, стана повратна точка в развитието на идеята с практическото стартиране на Митническия съюз.

Въвеждането на Единното икономическо пространство от 1 януари 2012 г., както и включването на Киргизия и Таджикистан в схемата без съмнение ще придаде ускорение на интеграцията и е въпрос на няколко години числото на включилите се в новия икономически съюз бивши съветски републики рязко да нарасне.


Тук ви предлагаме част от едноименната статия на Владимир Путин, поместена във в. „Известия” – фрагментът, в който бъдещият руски президент и настоящ министър-председател разсъждава за вече планирания Евразийски икономически съюз.

Владимир Путин: Новият интеграционен проект за Евразия – бъдеще, което се ражда днес

Изграждането на Митническия съюз и Единното икономическо пространство поставя основа за формиране в перспектива на Евразийски икономически съюз. Едновременно с това ще върви и разширяването на кръга от участници в Митническия съюз и Единното икономическо пространство чрез пълноценното включване на Киргизия и Таджикистан.

Ние няма да спрем дотук и си поставяме амбициозната задача: да излезем на следващото още по-високо равнище на интеграция – Евразийския съюз.

Как ни изглеждат перспективите и контурите на този проект?
Първо, не става дума за това, в един или друг вид да възстановим СССР. Наивно би било да се опитваме да реставрираме или копираме онова, което е останало в миналото, но тясната интеграция, поставена върху нова ценностна, политическа, икономическа основа – това е повеля на времето.

Ние предлагаме модел на мощно наднационално обединение, способно да се превърне в един от полюсите на съвременния свят и при това да играе ролята на ефективна „връзка” между Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион. Включително, това означава, че на базата на Митническия съюз и Единното икономическо пространство е необходимо да се премине към по-тясна координация на икономическата и валутна политика, да се създаде пълноценен икономически съюз.

Съвместяването на природни ресурси, капитали, силен човешки потенциал ще позволи на Евразийския съюз да бъде конкурентоспособен в индустриалната и технологична надпревара, в съревнованието за инвеститори, за създаването на нови работни места и водещи производства.

Второ, Евразийският съюз ще послужи за един вид център за по-нататъшни интеграционни процеси. Тоест, ще се формира чрез постепенното сливане на съществуващите структури – Митнически съюз и Единно икономическо пространство.

Трето, би било грешка да се противопоставят Евразийския съюз и ОНД. Всяка от тези структури има свое място и своя роля в постсъветското пространство. Русия съвместно с партньорите си има намерение активно да работи върху усъвършенстването на институциите на ОНД, върху насищането им с практически дневен ред...

Четвърто, Евразийският съюз е отворен проект. Ние ще приветстваме присъединяването и на други партньори към него и преди всичко страните от ОНД. При това нямаме намерение да караме никого да бърза или да го подтикваме. Е, това трябва да е суверенно решение на държавите, продиктувано от собствените им дългосрочни национални интереси.

Тук искам да засегна една доста важна според мен тема. Някои наши съседи обясняват нежеланието си да участват в предложените интеграционни проекти в постсъветското пространство с това, че това противоречи на техния европейски избор. Считам, че това е лъжлив кръстопът.

Ние нямаме намерение от никого да се разграничаваме и на никого да противостоим. Евразийският съюз ще се изгражда върху универсалните интеграционни принципи, като неотделима част от Голяма Европа, обединена от единните ценности на свободата, демокрацията и пазарните закони.

Още през 2003 година Русия и ЕС се договориха за формирането на общо икономическо пространство, за координация на правилата за икономическа дейност без да се създават наднационални структури. В развитието на тази идея ние предложихме на европейците заедно да помислим за създаването на хармонична общност от икономики от Лисабон до Владивосток, за зона за свободна търговия и дори за още по-развити форми на интеграция.

За формирането на съгласувана политика в сферата на промишлеността, технологиите, енергетиката, образованието и науката. И накрая за свалянето на визовите бариери. Тези предложения не увиснаха във въздуха – те детайлно се обсъждат от европейските ни колеги.

Сега участник в диалога с ЕС ще стане Митническият, а впоследствие и Евразийският съюз. По този начин членството в Евразийския съюз, освен преките икономически изгоди ще позволи на всеки от участниците по-бързо и от по-силните позиции да се интегрира в Европа.

Ключови думи:

Bookmark and Share

Галерия
Вестник Десант
Последни статии
24.01.2015 10:39 Пъстра палитра с новини от света
24.01.2015 10:38 Разкопаха главния секретен завод на Хитлер
24.01.2015 10:37 Турският гамбит на Путин го чака провал
24.01.2015 10:35 Осъдиха лекар от Ямбол на 2 години условно
24.01.2015 10:31 Баби изродиха „близнаци” на площада в Брестник
24.01.2015 10:29 Професия железничар и как се кара експрес „България“
24.01.2015 10:27 Трябва ли да се закриват помощните училища
24.01.2015 10:25 Шуробаджанащината превзема oбщина Велико Търново
24.01.2015 10:23 Издирват се: Братя Галеви, Брендо и някоя си „Справедливост”
24.01.2015 10:21 Зловонията от бунището край минералните извори
24.01.2015 10:19 Тракийците в Кърджали се обявиха за спешен конгрес
24.01.2015 10:18 Голф социологията застроява и „Натура 2000”
24.01.2015 10:17 Обратна връзка
24.01.2015 10:16 Патриотичният фронт със закон срещу монопола
24.01.2015 10:14 Военна прокуратура се заема с поръчка за парашути


Интервю »
Вестник Десант
Свидетели сме на пошло, деструктивно и разрушително поведение от страна на Местан, казва съпредседателят на ПФ в интервю за Радио „Фокус”
Вестник Десант
Правителството прие, но не показа управленската си програма с 423 цели, а президентът обеща референдум за задължителното гласуване
Вестник Десант
Това ще стане благодарение на поправки в ЗОП, предложени от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ и ГЕРБ
»
 
Онлайн абонамент за в. Десант »
Абонирай се директно на адрес или използвайте за целта горния банер на Български пощи
http://www.abo.bgpost.bg/?cid=16&q=203
 

 
Моля, въведете телефон !
Моля, въведете e-mail !
Невалиден e-mail !Времето »