Нобелови лауреати 2011 за науките


Нобелови лауреати 2011 за науките
Даниел Шехтман
07 Октомври 2011, Петък


Носителят на Нобелова награда за химия за 2011 г. откри кристал, чиито атоми са свързани по начин, който не може да се повтори


 в разрез със законите на природата. Според Комитета неговото откритие е "променило из основи представите на химиците за твърдата материя". Откритието, наречено квазикристали, прилича на удивителните мозайки в арабския свят, но на нивото на атомите.

Конфигурацията в квазикристалите обаче е смятана за невъзможна и Шехтман трябва да води ожесточена битка срещу установените научни принципи.

В утрото на 8 април 1982 г. под електронния микроскоп на Даниел Шехтман се появява изображение, противоречащо на законите на природата. Във всички твърди тела атомите са "опаковани" в кристали в симетрични модели, които се повтарят отново и отново. Според учените тази повтаряемост е необходима, за да се получи кристал.

Изображението на Шехтман обаче показва, че атомите в неговия кристал не могат да бъдат повторени. Подобни модели са смятани за толкова невъзможни, колкото и създаването на футболна топка само с шестоъгълници, при условие че са необходими и петоъгълници.

Откритието на Даниел Шехтман е изключително спорно. Защитавайки находката си, ученият е принуден да напусне изследователския екип, в който работи. Битката му обаче кара учените да преосмислят схващанията си за същинската природа на материята.

Апериодичните мозайки, като тези в средновековните ислямски мозайки в двореца "Алхамбра" в Испания, са помогнали на учените да разберат как изглеждат квазикристалите на атомно ниво. В тези мозайки, както и в квазикристалите, моделите са симетрични – следват математически правила, но никога не се повтарят.

Когато описват квазикристалите на Шехтман, специалистите използват понятие от математиката и изкуството - златно сечение, известно още като божествена пропорция.

След откритието на Шехтман учените са произвели други видове квазикристали в лаборатория и са открили естествени квазикристали в минерални образци, взети от река в Русия. Шведска компания е идентифицирала квазикристали в някои форми на стоманата, в които кристалите подсилват материала като броня.

Понастоящем специалистите експериментират с използването на квазикристали в различни изделия като тигани и дизелови двигатели.

Даниел Шехтман е роден през 1941 г. в Тел Авив и е почетен професор в Технологичния институт в Хайфа, Израел.
Награда за физика си поделят Сол Пърлмутър, Брайън Шмит и Адам Рийс заради откритието, че разширяването на вселената се ускорява. Учените са достигнали до този извод и са го доказали, като са наблюдавали далечни супернови.

Половината от наградата от 10 млн. шведски крони (1,45 млн. щатски долара) получава американецът Сол Пърлмутър, а другата половина си поделят Брайън Шмит, който е с австралийско и американско гражданство, и американецът Адам Рийс.
През 1998 г. два научни екипа публикуват резултатите от своите изследвания.

Сол Пърлмутър води единия, започнал работа 10 години по-рано. Вторият, започнал работа през 1994 г., е оглавяван от Брайън Шмит, а Адам Рийс е неговият най-важен член.

Учените се надпреварват да направят карта на вселената, като вземат за опорни точни отдалечени супернови. Модерните телескопи - както на земята, така и в космоса, както и новите дигитални светлочувствителни сензори (създателят на CCD-матриците получи Нобеловата награда за физика през 2009 г.), дават възможността през 90-те години още няколко парчета от космологическия пъзел да се наредят, обяснява Нобеловият комитет.

Учените изследват един вид супернови - т. нар. тип Ia, които излъчват толкова светлина, колкото цяла галактика. Двата екипа намират над 50 такива звезди. Наблюдаваната светлина обаче е била по-слаба, отколкото се е очаквало - знак, че разширението на вселената продължава да се ускорява. Изводът е изненадващ дори и за самите учени.

Почти цял век на науката е известно, че след големия взрив преди около 14 млрд. години вселената се разширява. Откритието обаче, че това става със скорост, която продължава да се увеличава, е огромна новост. Смята се, че разширението е под въздействие на т.нар. "тъмна енергия", която остава най-голямата загадка пред модерната физика.

Това, което знаем за тъмната енергия, е, че тя съставлява 2/3 от вселената. Останалото се пада на "тъмната материя", за която също не знаем много, а на познатата ни материя се падат едва 5% от цялата вселена.

Награда за медицина или физиология си поделят Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман заради по-доброто разбиране на имунната система. Тя им се присъжда за работата, довела до по-доброто разбиране на имунната система - сложната отбранителна система на човешкото тяло, в която сигналните молекули отделят антитела и клетки убийци в отговор на нападащите микроби и вируси.

Бойтлер и Хофман са отличени за работата им върху задействането на вродения имунитет, а Стайнман - за откриването на дендритните клетки и ролята им в механизмите на наследствения имунитет.

Стейнман почина само дни по-рано, на 30 септември, съобщават от университета "Рокфелер". Той е бил диагностициран с рак на панкреаса преди четири години, но животът му е бил удължен благодарение на имунотерапия въз основа на дендритните клетки, открита от самия него.

"Откритието им е ключово за създаването на нови лекарства и за борбата с имунните заболявания, включително астмата, ревматоидния артрит и болестта на Крон.

Тяхната работа откри нови пътища за развитието на превенцията и терапията срещу инфекциите, рака и възпалителните заболявания", отбелязват от Нобеловия комитет. Тазгодишните Нобелови лауреати революционизираха разбирането за имунната система, откривайки ключови принципи, които улесняват функциите й, се добавя в изявлението.

Учените Бойтлер, от САЩ, и Хофман, от Люксембург, ще си поделят едната половина от наградата на стойност 10 милиона шведски крони (1,46 млн. долара). За Стайнман, който бе от Канада, е другата половина.

Миналата година лауреат стана "бащата" на бебето в епруветка, британският проф. Робърт Едуардс, чиито постижения направиха възможно лечението на безплодието, засягащо голяма част от семействата по света.

Първата награда в тази област е присъдена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг от Германия за работата му върху серумната терапия, и по-специално за прилагането й при дифтерита, което дава на лекарите успешно средство против болестта.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина или физиология, са руският учен Иван П. Павлов (1904), германският Роберт Кох (1905 г.), британецът Александър Флеминг (1945 г.) и др.


Сол Пърлмутър Брайън Шмит Адам Рийс Брус Бойтлер Жул Хофман Ралф Стайнман

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки