Българин на съд, нарушил закон от миналия век


Българин на съд, нарушил  закон от миналия век
Факсимиле от искането за завеждане на дело срещу Драголюб Иванчов за нарушаване на Закона за използване на герба, знамето и химна на СФРЮ
06 Октомври 2011, Четвъртък


В безсилието си да ликвидират всякакви следи от българско самосъзнание в паметта на нашите сънародници


Автор: Диана Славчева

в Западните покрайнини,властите в Сърбия измислят все по-нелепи и по-абсурдни обвинения срещу представители на българските организации в Босилеград.

Поредният такъв случай е от началото на септември. Тогава на председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов е връчен иск за завеждане на дело. Обвинението е повече от парадоксално – нашият човек бил нарушил чл. 41 от... Закона за използване на герба, знамето и химна на СФРЮ и използване на образа и името на Президента на Републиката – сега седнете да не паднете – Йосип Броз Тито!!!

Да, същия персонаж от времето на комунистическите тоталитарни времена. То верно, че Титото се беше обявил през 1974 г. за „доживотен президент“, ама все пак през 1980 г. си отиде от този свят. И остави това, че човекът се е споминал преди вече повече от 30 години, ами упреците към Иванчов са за оскърбление на флага, герба и химна на отдавна несъществуващата държава СФРЮ – ще рече Социалистическа федеративна република Югославия!

Да се чуди човек толкова ли им е бедна фантазията на братята сърби, та не можаха да измислят някаква що-годе читава причина, за да изправят българина пред съда. Но когато се търси под вола теле, кой ли го е еня, че близо 20 години нема таков дзвер като СФРЮ и по тази причина нема и таков пряпорец, герб, химн и прочее държавни символи...

Идеята обаче е да се сплашат българските организации в Сърбия и да не надигат много глава, че са потомци на хана Аспарух. Със същата цел на 1 юни т. г. командирът на полицията в Босилеград Новица Стоянов връчи иск за завеждане на дело на Иван Николов – председател на българския Културно-информационен център в града.

Той пък бе за нарушение на някой си член, алинея и точка от Закона за гражданските събрания. Николов не бил уведомил полицаите, че на 7 ноември предишната година щял да прави в Центъра представяне на изданието  „Железният полк“ на историка Тодор Димитров!

„Недопустимо е в една демократична страна, кандидатстваща за членство в Европейския съюз, каквато е Сърбия, промоция на книга в затворено помещение, в което се събират 30 граждани, да се счита за обществено събрание и да се иска разрешение от полицията за това?!“ –  възмутени са от ръководството на Демократичния съюз на българите.

Интересно е дали в ЕС ще се вържат на подобни вятърничави упреци, с които сръбската власт се опитва да затвори устата на представителите на българските институции в Западните покрайнини. Като нищо – може би да, след като управляващите в София продължават да си правят оглушки за такива скандални безобразия и гавра с наши съотечественици, па макар и зад граница.


Знамето на СФРЮгославия (вляво), съществувало до 1992 г., и днешният байрак на Сърбия

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки