Златна пшеница край кладенеца на дроплите


Златна пшеница край кладенеца на дроплите
Дропла е едно от най-подредените селища в Добруджа
05 Октомври 2011, Сряда


На няколко километра от главния път Добрич – Балчик е разположено китното добруджанско селце Дропла.


Автор: Пламен Николов

Отсечката, която води до населеното място, е в окаяно състояние – дупки като кратери са покрили асфалтовата настилка. Община Балчик е разработила проект за ремонтиране на пътя, но така и не се намерил кой да го финансира. Тук Бойко Борисов не е идвал да реже ленти.

Местните са готови да поканят премиера, който тези дни пак откри крупен обект – пречиствателна станция в Балчик. Но отново не се отби до Дропла Иначе щеше да разбере, че освен магистрали, в България трябва да има и пътища до по-малките населени места, за да не опустеят те напълно…

Вляво от това, което се нарича път, се вижда полуразрушена ограда и почти напълно съборена сграда. Това е останало от някогашното опитно поле на бившето ТКЗС. Картината обаче рязко се променя след като се влезе в селото.

То е голямо и оживено. Дворовете са старателно подредени и поддържани, къщите са в добро състояние, почти не се виждат изоставени сгради. Минаваме край стилно направено заведение в битов добруджански стил, носещо култовото  име „Антимовски хан”.

Спираме пред кметството. В административната сграда, в която се помещава и кметството, са разположени хранителен магазин, телефонната централа и помещение, което хората тук наричат клуб. В него са седнали четирима души и играят белот. Още толкова наблюдават играта. Това е едно от местата, където жителите на Дропла прекарват свободното си време. Забавления в селото не липсват и тук все още кипи живот.

Днешното село Дропла е съставено от две населени места. През турското робство те се наричали  Той коюсю (в превод – кладенецът на дроплите) и Мурсал кьой. Не се знае кога точно са възникнали двете селища. Запазени са османски документи от епохата на робството, които сочат, че населението тъдява е било турско. Българи се заселват по тия места през ХІХ век.

Първите заселници са били овчари от Котелско. Някъде около Кримската война в Мурсал кьой пристигат и българи, родом от Малко Търново, които идват в Добруджа от Бесарабия. Затова и през 1942 г. село Мурсал кьой е преименувано на Търновка.

По време на румънската окупация между Той коюсю и Мурсал кьой са заселени куцовласи от македонските планини. През 1940 г. на мястото на колонистите идват българи – преселници от Северна Добруджа, а след едно десетилетие двете населени места се обединяват.

Околностите на това място са известни с огромната колония дропли. Затова от векове името на селището е свързано с красивите горски птици. Още през 1910 г. е имало предложение Той коюсю да се преименува на Дроплите.

Птиците обаче вече са изчезнали от местността. Причината е изсичането на околните гори и превръщането им в обработваеми земи. Нека споменем в тази връзка, че по времето на соца местното ТКЗС на два пъти е обявявано за национален първенец по производство на пшеница.

Според историците недалеч от днешното село е имало тракийско поселище. Тезата, че живот тук имало още в древността засега обаче не се потвърждава от археологически находки.
В най-нови времена в Дропла са изградени много нови обекти. Община Балчик е една от най-богатите в Добруджа и пари за благоустрояване на селото не липсват. Преди три години е открита фитнес зала.

През 2009 г. е извършен основен ремонт на детската площадка – сега тя е една от най-модерните в добруджанските села. Основно реконструирана е и детската градина. Ограден и благоустроен е и селският стадион. Също и двете гробища – християнско и мюсюлманско. В самото населено място улиците редовно се ремонтират. 

Изобщо в Дропла не жалят парите за благоустрояване, но това не задържа младите хора тук. Те масово напускат селището заради липсата на работа и препитание. За последните 5 години населението е намаляло със 100 души и прогресивно застарява. Работа може да се намери само през топлите месеци, когато в кооперацията и при арендаторите се разкриват работни места.

През есента и зимата хората разчитат основно на животновъдството – няколко са семействата, които отглеждат повечко крави и стада от по стотина овце или кози.
Днес в Дропла живеят 310 души и за пръв път в новата си история на предстоящите избори то няма да избира кмет.

Покрай преобладаващото  българско население, в него живеят стотина турци и около 40 цигани. Кметът Блага Атанасова е категорична, че различните етноси живеят задружно и проблеми в отношенията им няма. Но пък кражбите са често явление.

През 2009 г. заради липса на деца е закрито местното училище, което носи името на певеца на Добруджа Йордан Йовков. За тази учебна година в Дропла има само двама първокласника.
Но пък местните жители полагат старателни усилия за съхраняване на традициите си. Към пенсионерския клуб функционира група за автентичен фолклор и стари градски песни.

Читалището разполага с музейна сбирка. Тя е предимно етнографска и в нея могат да се видят чекрък, чепкало за вълна, съд за биене на масло, автентични покривки, месали, черги и много други предмети на бита от началото и средата на миналия век.

Преди две седмици в Дропла бе открит и нов православен храм. Той носи името „Св. Великомъченик Георги” и е построен за 6 години със средства от арендата на църковните земи и дарения на местните жители. Селото има дори свой собствен футболен отбор, който е многократен първенец в областния шампионат.

Въпреки всичко това и привлекателния си вид, едно от най-големите села в Добруджа е застрашено от обезлюдяване. Защото държавата не е в състояние да осигури поминък за младите и те са принудени да напуснат родния си дом и да тръгнат да търсят щастието си в градовете.


Новооткритият православен храм „Св. Великомъченик Георги”  В селото все още тачат паметта на комунистическия функционер Велко Ангелов Етнографската сбирка в читалището

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки