Лекарска небрежност осъди родилка на смърт


Лекарска небрежност  осъди родилка на смърт
23-годишната Полина, отличничка от Икономическия университет във Варна, се разделя с живота заради престъпна лекарска небрежност
04 Октомври 2011, Вторник


Зад стените на болницата стават страшни неща – пациенти влизат здрави, а излизат трупове  – през сълзи нарежда Иван Иванов,


Автор: Лалка Кипрова kiprova@desant.net; Снимки Николай Недев и личен архив

баща на 23-годишната Полина от Бургас – родилката, станала невинна жертва на тоталното безхаберие на българските медици. Младата жена се прости с живота си само 20 дни след  раждането на дъщеричката си Ема, след цяла поредица от лекарски грешки.

Трагедията се разиграва в многопрофилната болница край морето в началото на 2008 година, а хронологията на събитията разкрива абсурдите в родното здравеопазване в цялата им злокобност.  „В България, оказва се,  не болестите причиняват смъртта. Тя настъпва от безотговорността на медиците”, казват близките на починалата.

Полина постъпва в бургаското лечебно заведение към 8 и половина сутринта на 14 януари, като в 14.00 ч. на същия ден, без никакви усложнения, ражда здраво момиченце. Два дни по-късно усеща силни болки в цялото тяло. Вдига внезапно висока температура.

Изследванията установяват, че левкоцитите й са завишени, но вместо да бъде проследено състоянието й и тя да бъде поставена под лекарско наблюдение, каквито са изискванията, е изписана още на следващия ден с указание... да прави мокри компреси в дома си. На изпроводяк, въпреки че е с температура 38.2 градуса, медиците й връчват документ, според който тя и бебето са напълно здрави.

Младата майка стриктно спазва съветите на хората с бели престилки, но състоянието й не се подобрява. Дори обратното – в следващите дни  температурата й достига 40 градуса. Състоянието й се влошава с всеки изминал ден, но лекарите не могат да дадат сносно обяснение за какво става дума.

През следващите дни Полина и семейството й кръстосват   цялата болница и посещават всевъзможни частни кабинети. Минават и през гинекологията, където след „обстоен преглед“, включително и с видеозон, медиците излизат със становище, че родилата наскоро жена „задържа кърма“, което било съвсем естествен процес.

При частния преглед акушер-гинекологът също не открива нищо притеснително. Друг медик пък преценява, че страда от остра вирусна инфекция и й изписва антибиотици. В дните преди смъртта си, Полина два пъти е откарана по спешност в шоковата зала на бургаската болница, но и там, въпреки наличието на ясни симптоми за сепсис и перитонит, и  въпреки направените вече снимки и кръвна картина на пациентката, точна диагноза отново не й е поставена.

Жената е отпратена за домашно лечение с препоръка от хирурга – да пие повече чай... Дежурният специалист дори не си прави труда да запише консултацията в регистрите.

Според заключението на експертите, нито един от всички тези лекари не е използвал напълно параклиничните и инструментални методи за диагноза, ехографите не са интерпретирали  прецизно ехографския образ, а рентгенологът некомпетентно е изтълкувал изследванията.

На 2 февруари коремът на Полина страшно се подува и тя отново е откарана в  МБАЛ – Бургас, където я приемат с първоначална диагноза „вирусна инфекция“. Шокът на близките й е пълен, когато най-после един единствен лекар успява да я диагностицира – младата майка е с остър перитонит и трябва да бъде оперирана по спешност.

По-късно, в показанията си пред следствието, д-р Станимира Митева, старши лекар в хирургичното отделение, която приема Полина, разказва: „Пациентката  пристигна в отделението към 10 ч. сутринта. Беше в силно увредено общо състояние, интоксикирана, обезводнена, с учестено дишане, с учестена сърдечна дейност, ниско кръвно налягане. Коремът беше  над нивото на гръдния кош.

Прецених, че се касае за дифузен перитонит. В стомаха имаше голямо количество гъста гной“! След първоначалната интервенция хирурзите се обръщат към гинеколозите, защото проблемът е именно в тяхната компетенция, тъй като всичко тръгва от детеродните органи на родилката. Операцията е продължена от д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева.

След консултация по телефона с началника на отделението д-р Златин Трепечов, гинеколозите правят  кюртаж на матката на пациентката.  Но шансовете й за оцеляване вече са почти нулеви. Полина е преместена в интензивното отделение на бургаската болница, където издъхва на другия ден.

„Гинекологичният екип е допуснал две съществени грешки – отстранява матката на фона на тежък сепсис (натравяне на кръвта, б. р.), без да премахне изцяло гнойното огнище, което допълнително усложнява тежкото състояние на младата жена. Възпалителният процес е започнал още в родилния дом, но не е бил разпознат нито там, нито в по-късния период след раждането.

Сепсисът е започнал от вътрешните гениталии първоначално с възпаление на долната част на коремната кухина, а след това и с тотален перитонит. Следващите симптоми и оплаквания не са интерпретирани правилно. Не са направени всички необходими изследвания и прегледи, за да се постави правилна диагноза.

Не може да се твърди със сигурност, че ако гинекологичната операция е била по-радикална с отстраняване на матката, изходът за пациентката би бил по-благоприятен, тъй като диагнозата е поставена твърде късно след развитието на сепсиса“.

Такова е заключението на експертите, назначени още по време на следствието да установят причината за смъртта на Полина. А те са все водещи в страната специалисти: доц. д-р Добринка Радойнова – национален консултант по съдебна медицина и ръководител на Катедра по съдебна медицина и деонтология към варненския Медицински университет,

проф. д-р Иван Козовски – ръководител на Медицински център за асистирана репродукция към Специализирана болница по АГ за активно лечение – Варна и национален консултант по акушерство и гинекология, а също и доц. д-р Росен Маджов – ръководител на Втора хирургическа клиника и зам.-ректор на Медицински университет – Варна. В прав текст те  обвиняват колегите си от Бургас в неадекватност.

Въз основа на тяхната експертиза, Бургаската окръжна прокуратура повдигна обвинения срещу трима лекари – хирургът Александър Маджуров и гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева. Те са обвинени, че са проявили немарливост по време на работа, довела до смъртта на младата жена.

Магистратите подвеждат под отговорност д-р Маджуров, затова че на 1 февруари 2008 година е пренебрегнал оплакванията на родилката и въпреки че имал данни за възпаление, е отказал да я приеме за лечение в болницата. А д-р Драгнева и д-р Добрева ще трябва да понесат отговорността си за немарливото изпълнение на служебните си задължения и проведеното неадекватно оперативно лечение, което е провокирало септичен шок.

Свидетелите по случая вече са изслушани в съдебната зала и в началото на тази седмица бе насрочено заседанието, на което делото трябваше да започне по същество. Експертите от Варна така и не се появиха обаче пред съдиите, с оправдания за възпрепятстващи ги служебни ангажименти. Което доведе до отлагане на развръзката.

Все пак провеждането на такъв процес е прецедент в българското правораздаване.  Защото въпреки лавинообразното нарастване на скандални случаи с пропуски в диагностицирането и лечението на пациентите и смърт заради лекарска небрежност (виж карето), сега за първи път  стига до съдебно следствие за починал пациент в болнично заведение.


Черна хроника

Юли 2011 г. Лекарско безхаберие причини смъртта на 49-годишен мъж от Пловдив. За близо година Манчо Гълъбов вследствие на немарливо извършена коронарография загубва единия си крак. Последвалото „лечение“ довежда до нелепата му смърт.


Март 2011 г. Медици погубват живота на 21-годишната Дияна Огнянова от село Алеко Константиново. Младата жена постъпва в болницата в Пазарджик за планово секцио на 10 март. Раждането е успешно, но 8 дни по-късно Дияна издъхва след сърдечно усложнение, на което никой, според роднините й, не е обърнал подобаващо внимание.


Декември 2010 г. 4-годишната Гергана Илиева умира вследствие на кръвоизлив на Бъдни вечер. Преди това в ИСУЛ на момиченцето чрез хирургична интервенция са извадени сливиците. При рутинната операция не е обърнато внимание на резултатите от урината и на следоперативното кървене.  


Август 2010 г. Благоевградската болница записва поредния черен случай в и без друго скандалното си досие. На 3 август по обяд там мистериозно умира млада и здрава бременна жена, която остави три деца сирачета. Операция за отстраняване на извънматочна бременност се оказва фатална за 30-годишната Недялка Тодорова от Петрич. Преди това, на 14 май с. г. в Благоевград след нормално раждане на здраво бебе издъхва и Ани Апостолова от с. Черниче. Месец по-късно - на 18 юни след раждане на втората си рожба с живота се разделя 23-годишната Емилия Баталова от село Долно Осеново.


Септември 2009 г. 38-годишният д-р Борис Кузманов, племенник на бившата първа дама на България Антонина Стоянова, и неговият колега д-р Христо Кунчев ще отговарят пред съда за причиняване на смърт поради лекарска немарливост. Те са обвинени за смъртта на 77-годишната Елена Венкова от Пловдив, която развива перитонит след гинекологична операция, но оставена без непрекъснато лекарско наблюдение,  три дни по-късно пенсионерката влиза в гроба.



Д-р Сияна Драгнева е една от обвинените медици, но пред съда отрича вината си

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки