Дървета пускат корени в музей


Дървета пускат корени в музей
Превърналият се вече в знаменитост чинар в село Гърмен
22 Септември 2011, Четвъртък


През миналата година бе организирано първото издание на международен конкурс, призван да избере „Европейско дърво на годината“.


Автор: Диана Славчева Снимки Николай Недев

Българският участник бе избран в рамките на инициативата „Дърво с корен“. Организаторите й от фондация „ЕкоОбщност“ търсиха цяла година дървото с корен – „с история, произход, традиция, принадлежност, с връзка с живото, с природата, с земята“.

А регламентът даваше свобода на участниците да изберат за обект на своята фотография каквото и да е дърво – от рядък вид, природна забележителност, свещено дърво или просто онова дърво, под чиято сянка са слушали бабините си приказки...

Правото да представи страната ни на първата международна надпревара за европейско дърво получи чинарът от благоевградското село Гърмен. В оспорвана надпревара на финала с едноименния си унгарски събрат, една румънска липа и два дъба – чешки и словашки, нашият величав представител зае почетното второ място и стана подгласник на призьорката от Румъния.

Гърменският чинар е представител на вида platanus orientalis, който през терциера е покривал с гъсти гори долината на Места. Отличеният на конкурса екземпляр е висок 24 метра, а обиколката му  надхвърля 10 м. Издълбаната в снагата му голяма хралупа къта в тъмнината си сенки от мъчителната си история.

Някога през селото минал керван с еничари, които карали със себе си насилствено изгръгнати от майчиния си скут българчета. Ожаднели от изнорителния път, те спрели да си починат под дебелата сянка на чинара и да пият от студената вода на близкия кладенец.

Но някакъв смелчага бил написал над него, че водата му е отровена и ядосаните еничари подпалили дървото за отмъщение. Местните хора се спуснали да газят огъня кой с каквато съдина има под ръка и загасили пожара. Но от него на дървото се отворила огромна рана – дълбоката хралупа, която така и не зарастнала.

Наскоро приключи и тазгодишната номинация за националното ни предложение за „Европейско дърво на 2012“. Победителят, който ще „дефилира“ на международния конкурс, ще бъде  определен чрез гласуване от широката публика през октомври.

А дотогава изложбата с 15 фотопана със снимките и историите на дърветата – участници в първото издание на конкурса, ще гостува в бургаския Природонаучен музей, където пристигна в началото на седмицата, след като дефилира досега в Двореца в Балчик.


Възлестото стъбло на сливенския бряст 520-годишен дъб в ботевградското село Скравена Румънската липа в село Леличени, която бе избрана за европейско дърво на 2011 г.  Снимка: treeoftheyear.org

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки