Майор Деянов с пагоните на НАТО


Майор Деянов с  пагоните на НАТО
18 Септември 2011, Неделя


Когато БКП се преименува на БСП, твърдолинейни комунисти хвърлиха членските си книжки и обвиниха в предателство Александър Лилов.


Автор: Велизар Енчев

Месец по-късно Андрей Луканов погреба плановата икономика и обяви началото на свободния пазар. И докато опиянените от демокрация тълпи пълнеха площадите, стратегът Лилов и реформаторът Луканов извършиха тиха революция на „Позитано“, за която редовите партийци се информираха постфактум.

Двамата идеолози направиха уникален завой – замениха комунизма с капитализъм, държавната собственост с частна, Варшавския договор с НАТО, СИВ с ЕС, СССР със САЩ.

Така за първи път в световната история идеолозите предадоха идеологията си. След което прегърнаха вражеската идеология и станаха нейни проповедници. По революционните марксистки канони, това е контрареволюция, за психиатрите е клинична перверзия.

Връщам се в лъжовните години, когато наливаха основите на криминалния преход, защото идат избори и столетницата пак размахва болшевишкото знаме. Като двуликия римски бог Янус, червената буржоазия временно се революционизира.

За да вдъхне живот на обречената президентска кандидатура на Ивайло Калфин, БСП изкопа от филмовия архив майор Деянов – главен герой на култовия сериал „На всеки километър“. Стефан Данаилов ще е кандидатът за вицепрезидент на левицата, защото е любимец на носталгичните бабички и мобилизира омекналото твърдо ядро на партията.   

На пленума на БСП Сергей Станишев изчете трогателно писмо от актьора до съпартийците и накрая възкликна: „Този човек никога не е отстъпил от своето верую и от БСП. Той е най-обичаният човек в нашата партия. Той е символ на партията и на нейната готовност да се променя, запазвайки нашите идеали. Предлагаме ви най-доброто, което можем да излъчим"...

Наистина, не е лесно да си политик в България. Дяволски трудно е да гледаш избирателите си в очите и да знаеш, че ще бъдат измамени. Най-откровен в случая бе държавният глава. Без да се срамува от признание, което срива антифашисткия престиж на майор Деянов, Първанов изстреля това:  „Стефан е достоен човек и добър политик, спомнете си решаващата му роля на партийния конгрес, когато Ламбо промени позицията на БСП към НАТО“.

Неволно или преднамерено, Георги Първанов се оказа партиен доносник, защото изнася дълго прикривана тайна - как за една нощ  антинатовецът Стефан Данаилов се отрече от антивоенното си верую и се събуди убеден натовец. На този исторически по цинизма си конгрес  хората на Първанов убедиха платените делегати да гласуват за клеймената довчера НАТО.

За да се стигне до 2003 г., когато парламентарната група на БСП гласува за изпращане на контингент в Ирак. За да сме солидарни с евроатлантическите партньори и за да свалим режима на Саддам Хюсеин. Същият режим, от който Първанов и Станишев получаваха петролни бонове за десетки милиони долари по програмата на ООН „Петрол срещу храни“.

На натовския конгрес актьорът четеше написаните от Първанов реплики за новата му роля, отричаща идеите на майор Деянов. Просто такава бе партийната директива. През 2011-а Станишев написа новия сценарий на Стефан Данаилов и той отново послушно го изпълни. Защото е верен войник на партията – без значение дали воюва с врага.

Днес майор Деянов е нужен като политическо мюре. Екранният му лик на партизански командир и майор от ДС трябва да окуражи оскотелите маси и да крепи илюзията, че комунистическият идеал е замразен за по-добри времена. И дойде ли му времето, натовският майор пак ще стане комунист и ще реже главите на народните изедници.

Дотогава е принуден да сложи пагоните на дявола и козирува с фуражката на НАТО. Според стратезите на „Позитано“ Стефан Данаилов играе ролята на дълбоко законспириран комунист под прикритието на натовец.

Понеже знае колко задръстен е електоратът, Станишев си позволи дръзката лъжа, че Данаилов е символ на партията, която се променя,  без да предава идеалите си. Истината е точно обратната и изричането й е куршум в сърцето на заклетите сталинисти. 

БКП продаде идеите си и мутира в буржоазна формация със социалистическа табела, за да участва в преразпределението на националното богатство. Затова няма приватизирана държавна фирма, която да не е собственост на номенклатурните кадри на БКП. Ето защо приватизацията ни не е нито „масова“, нито „работническо-мениджърска“, а откровено номенклатурна. 

В писмото на Данаилов до лидера на партията той твърди, че влиза в президентската надпревара заради арогантната самоувереност на ГЕРБ, че изборите са предрешени.

"Точно това самоуверено поведение, че българите няма какво да избират, ме амбицира", пише актьорът. "Ако сметнеш, че моята личност е подходяща в тази битка, ще участвам с цялата си вяра, с цялото си желание да дам надежда на хората...“

Донякъде този мотив е искрен, даже симпатичен. Но как ще дадеш надежда на обезверените, ако споделяш идеологията на политическия противник, от когото всъщност страдат мизерстващите ти избиратели?  
 
Преподавателят по конституционно право и бивш депутат от Коалиция за България проф. Георги Близнашки бе единственият член на Националния съвет на БСП, гласувал „против” кандидатурата на Данаилов за вицепрезидент.

Червеният дисидент бе до болка откровен: "Това не е човекът, който може да осъществи социалистическата кауза. Писмото му е претенциозна поза, изборът му е отчаян опит за спасяването на БСП. Ала това е спасяване на неспасяемото“.

Понеже майор Деянов избра трънливата президентска пътека на холивудския актьор Роналд Рейгън, нека по американски отворим досието му – безпощадно и без скрупули. Спомняш ли си, уважаеми читателю, как в първия работен ден на парламента през 2005 г. бе внесено проекторешение за спиране на приватизационната сделка на ЕОД "Бояна филм"?

Помниш ли, че продажбата на филмовия център бе договорена само за 6 млн. евро от кабинета на НДСВ, и то в навечерието на парламентарните избори. Това бе последната сделка, направена с подозрителна бързина от жълтото правителство на 24 юни.

Според експертната оценка на независими брокери само земята на киноцентъра струва поне пет пъти повече. Договорът е неизгоден за държавата, бяха категорични вещи в приватизацията специалисти. "Бояна филм" трябва да остане в български ръце и там да се произвеждат български филми, настояваха много депутати.

Тогава министър на културата в тройното правителство бе проф. Стефан Данаилов. Но вместо да спре финализирането на сделката от Агенцията за приватизация, което бе в неговите министерски прерогативи, Данаилов си затвори очите - в името на коалиционната култура.

Как ли ще отговори на това обвинение Стефан Данаилов, зададат ли му такъв въпрос в изборната кампания? В следващите дни  един голям актьор ще играе най-фалшивата роля в своята кариера.На пенсионерите ще обещава да е социален вицепрезидент, колкото социален бе Първанов.

На военните ще гарантира възраждане на армията, както я възроди унищожителят на ракетите Ангел Марин. На болните ще дава безплатни лекарства, както ги осигури частната фирма на Долорес Арсенова.

Тежко е да си артист в държава, в която политиката е пошла пиеса, лъжата се брои за истина, а почтеността е порок. Освен ако не си придворен шут.   


Анализирай това
„Ако сметнеш, че моята личност е подходяща в тази битка, ще участвам с цялата си вяра, с цялото си желание да дам надежда на хората...“ - пише актьорът до лидера на БСП


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки