Ромска фамилия окончателно превзе Поморийското езеро


Ромска фамилия окончателно превзе Поморийското езеро
Своеобразния СПА център в Поморие се радва на небивал интерес
12 Септември 2011, Понеделник


На 20 километра от Бургас процъфтява най-големият обществен спа център на Балканите - Поморийското езеро.


Автор: Лалка Кипрова Снимки Николай Недев

Мястото, наричано някога от тракийците езерото на трите нимфи, където лек на всички свои болежки са намирали знатни особи и дори императори, в наши дни тихомълком е превзето от ромска фамилия.

Мургавите ни сънародници са окупирали цялата седемкилометрова ивица по протежението на водния басейн и необезпокоявани от никой, разбиват на пух и прах всички икономически теории, опровергаващи пазарния принцип за абсолютната невъзможност да продаваш пясък на номади в пустинята и търгуват с... кал и луга.

Без да инвестират стотинка, без каквито и да е разрешителни, но с благословията на кмета на Поморие Петър Златанов, който подминава незаконната им дейност със заключението „няма лошо“, ромската фамилия вече е превърнала езерото в частен уелнес център.

Полицията също пасува. МВР служителите са превърнали циганите в агентурен апарат, мургавите им помагали за разследването на зачестилите кражби по ивицата, а в замяна униформените не ги закачали.

Всъщност, ако това дотук ви звучи познато, прави сте. Точно преди година ДЕСАНТ алармира за незаконния бизнес, който кипи в тръстиките, но ефектът явно е бил нулев. Напротив, оказва се, че след първата ни публикация циганската далавера процъфтява.

До 2010 г. край лагуната можеше да се срещне само един самодеен масажист - самопровъзгласилият се за „майстор на мануалния масаж“ Рафаел, който разтуптяваше сърцата на рускините, дефилирайки из бреговете на езерото както майка го е родила, въоръжен само с тубичка масажен крем. Сега вече ивицата край езерото е населена с цяла галерия от колоритни негови последователи.

„Аз съм Карло Джузепе Гарибалди и продавам кал и луга. Моля заповядайте. Ако те намажа с това нещо, ставаш поне пет години по-млад, по-строен и по-секси“ - викът на 56-годишния циганин Карло от Поморие, по известен в града като татко Карло, ехти из цялото протежение на естествения воден басейн.

Баща на 6 деца и 12 внуци, Карло е предводителят на цяла орда мургави „масажисти“, „рехабилитатори“ и  „теляци“, които назначил за персонал в собствения му санаториум под звездите.
„Аз държа района, а тези тук до един са мои хора - деца, племенници, внуци. Никой копче не може да ми каже. Защото това е борба за хляб. Какво като нямаме апаратчета-мапаратчета. По-добре ли е да крадем?“, чистосърдечно признава Карло.

Пред пластмасовите туби, пълни до горе с кал, които той продава за по левче литъра, и луга - за по 2 лева килото, се е наредила опашка от желаещи.

И докато татко Карло с жестикулации и покъртителен миш-маш от езици разкрива пред чужденците тайнството на калолечението, друг от работниците в „санаториума“ вече е разпънал шезлонг на скалите и прави „антицелулитен“ масаж на възрастна рускиня. Трети пък започва да маже с кал цялото тяло на друга клиентка. И я „маркира“, като оставя отпечатъци от ръцете си върху задните й части.

Калта и лугата вече са на привършване и четвърти се спуска във водите на езерото, за да събере още материал. Така татко Карло е успял да затвори целия производствен процес - от ваденето на кал до терапевтичните масажи.

Наблюдателни пенсионери, станали свидетели на цялото това чудо, изчислили, че дневният оборот само от търговията с кал и луга достига 140 лева. Оборотът само за един от летните месеци надхвърля 4 000 лева. Отделно от това са приходите от масажите - 20 лева за 15-минути и 30 лева за 20 минутното удоволствие, което се предлага на чужденките - да се разтопят под силните ръце на мургавия „рехабилитатор“.

„Клиентите са доволни. Миналата година с калолечение помогнахме на млада жена да зачене. Момичето се върна това лято, за да ми благодари лично. След толкова години чакане, беше родила здраво бебе", споделя 37-годишният Алекси, един от синовете на татко Карло (същата история ни я разказваха и миналата година).

Алекси е бивш професионален състезател по бокс. Заради безпаричие от почетната стълбица е слязъл до кушетката за масажи. "Спечелил съм цяла тенджера с медали, но с тях няма как да се нахраня. От бокса ставаш сакат в главата, носиш медали, а пари няма", философски заключва той.

Брат му, който зад гърба си има 17-годишна активна състезателна кариера, също се е преквалифицирал в масажист. Сега цялата фамилия е решила другото лято да разшири бизнеса. И докато Община Поморие подминава безучастно целия този бизнес процес и нехае за възможностите за развитие на района, ромите вече са си направили бизнес план.

"Тук ще стане рай. Ще си направим истински санаториум. Ще пуснем две лодки в морето да вадят кал, ще наемем още работници. Опъваме шезлонги и почваме масажите. Ей от тези тръстики край езерото ще си направим чадъри. Пускаме две каравани - маравани да разнасят напитки и ще стане екстра. Сега вижте на какво прилича тук. Ние като се заемем, хората ще се избият да идват тук. Ако потръгне, и данъци ще плащаме. Аз съм го измислил", казва Алекси.

Самият той години наред бил строител в Испания и знаел как трябва да изглежда истински курорен комплекс. За да бъде мястото по-популярно сред чуждестранните посетители, ромите са решили да дадат ново име на Поморийското езеро. Сега то щяло да се нарича „Плая дел сол“ (Плажът на солта).


Наим е специализирал във ваденето на кал. Той също е част от групата, която предлага СПА услуги Татко Карло е предводителят на цялата група от масажисти, рехабилитатори и физиотерапевти, до един без кетапи, които практикуват по бреговете на езерото От почетната стълбица до масажния стол - 37-годишният Алекси от Поморие е бивш професионален състезател по бокс. Заради безпаричие се преквалифицирал в масажист Рафаел е затворил производствения цикъл – от ваденето на кал, през преработката й до масажите

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки