Герберската мафия си избра президент


Герберската мафия си избра президент
Плевнелиев: Участвах в строителството на Райхстага в Германия, сега ще строя нова България
10 Септември 2011, Събота


Най-после  маските  паднаха – ГЕРБ обяви кандидат-президентската си двойка. Изтерзаните от чакане народни  маси 


Автор: Велизар Енчев

облекчено  въздъхнаха,  правителствените социолози пресметливо потриват ръце и вече броят герберските хонорари, но най-доволни са медиите на Делян Пеевски и Ирена Кръстева, отдавна постлали червен килим пред магистралния министър Росен Плевнелиев.

Публичното  поведение  на Цветан Цветанов  никога не е блестяло с финес. Но на 4 септември вътрешният министър надмина собствената си арогантност. Представяйки кандидат-президентската двойка „Росен Плевнелиев - Маргарита Попова“,  силовакът в кабинета изнесе  лекция  по  обожествяването  на  Бойко Борисов.

 „Избрах  датата 4 септември  за представянето на нашите кандидати, защото  на този паметен  ден преди десет години се запознах  с тогавашния главен секретар на МВР“, сълзливо промълви председателят  на предизборния щаб на ГЕРБ. В почти любовното си излияние  МВР- шефът само  не уточни  дали оттогава  е  мил ръката, с която за първи път докосва своя идол. 

Опиянен от похвалните слова на личния си оръженосец, герберският вожд изригна пред новинарите като вулкана Етна: „Години наред се дразнех от вашите въпроси дали ще се кандидатирам за президент.

Искам да ми върнете жеста и отсега нататък да питате лидерите на другите партии кой ще е следващият им кандидат-президент. ГЕРБ има кандидат за следващите президентски избори и това съм аз. Няма нищо по-естествено аз да съм кандидат за президент...”

Откъде извира премиерската самоувереност и как никой не посмя да го запита: Защо сте толкова сигурен, че Плевнелиев ще е новият президент, а след пет години точно вие ще го заместите?
Трябва да си безкрайно нагъл, за да говориш на народа като на стадо овце, безропотно следващи те по пътя към кланицата. Ала понеже нацията изгуби паметта за миналата си гордост, не е проблем да я стрижеш по всяко време.

Ако премиерът бе нагъл като нискочела десетоноемврийска мутра от Магурата, Плевнелиев играеше заспала лисица. С приспивния глас на пастор, кандидат-президентът разплака журналистическата гилдия с трогващо откровение за тежкото си минало: „Когато спях по паркингите в Германия, не очаквах, че ще участвам в строителството на Райхстага, че ще получа покана за немско гражданство...“

Трогнат от сърцераздирателното му откровение, посегнах към бизнесбиографията на нашия герой. И преоткрих древната истина, че видимото е измамно,  сините очи невинаги са честни, а лютите клетви са лъжовни по презумпция. Ето истинската история на Росен Плевнелиев:

Преди 1989 г. той е щатен комсомолски секретар в Благоевград. Кариерата  му като успешен предприемач  стартира в зората на прехода, когато заедно с бизнесмена Иван Тодоров  първи  получават  лиценз да изпращат строителни работници в Германия.

Заветният документ  е  издаден  от  правителството на Андрей Луканов, гарантиращо им, че в следващите две години  ще  са  единствената българска фирма на  германския  строителен  пазар.  По-късно двамата са съдружници на  германската фирма “Линднер”, с която Плевнелиев изгражда „Резиденшъл  парк-София” и „Бизнес парк-София”, продаден на американска компания за 250 млн. Евро.

Отскоро семейството  на Плевнелиев  има къща в луксозния комплекс „Резиденшъл парк“, намираще се до Околовръстното шосе и забранен за външни  лица.  Къщата е с разгърнатата площ от 478 кв. м., с покрит басейн в двора и топла връзка със сградата. 

Официалната цена на двореца е  450 000 евро, но брокери твърдят, че тя е поне два пъти по-висока.  Комплексът  обхваща  235 дка и има 900 жилища, но покупката на вила е резервирана за избрани персони.

Министърът на регионалното развитие  е най-богатият министър на Бойко Борисов - с 5 къщи, две ателиета и официално декларирани 12 милиона лева в банки. През 2005 г. той купува 768 кв. м. на брега на морето - на скалистия  бряг между  къмпинг „Черноморец” и курортното градче.

Днес там се откроява  пищната къща на министъра, с басейн и барбекю. Никой не знае има ли  строежът подробен устройствен план и кой е трасирал шосето. И най-важното – на какво законово основание е издигната къща на морска скала, която е изключителна държавна собственост?

Семейство Плевнелиеви имат  парцели и в скъпия планински курорт Банско. Част от тях са към фирмата „Плевнелиеви” ООД,  други са  продадени на „Алматур хотел „Тамплиер”, като жилищният комплекс „Тамплиер" е от първите, построени в Банско. Министърът инвестира и в разложкото село Баня, където се сдобива с 3 декара ливада с атрактивно  изложение.

Там семейството  купува  още  стотици декари земя, заедно с бизнесмена Филип Харманджиев. Случайно или не, министершата  Юлияна Плевнелиева работи в компанията на Харманджиев.
Истинска  перла в портфейла на Плевнелиев е вила на гръцкия полуостров Халкидики.

Тя се намира на остров Амулини, в непосредствена близост до монашеската обител Атон, където цената на земята е над 1300 евро за кв.м. Но дали това е единственият му имот в чужбина?

Трябва да си твърде наивен, за да повярваш, че  неприлично голямото богатство на Плевнелиев е плод на честен труд и изнурително спане по пейките в Германия. Погледнем ли обаче бизнесаферите му, дъхът ни спира.

Министърът е лично отговорен за безбожно оскъпената автомагистрала „Люлин“, строена от турската фирма „Мапа ченгиз“. Дължината на пътната отсечка  е 19 километра,  а общата стойност на проекта е 185 млн. евро, което прави АМ „Люлин“ най-скъпата автомагистрала в Европа. Да не говорим за оперетните му хеликоптерни  обиколки  над  незаконни  замъци, завършили с разрушаване на рибарското селище „Ченгене скеле“ и няколко скромни постройки в Стария Несебър.

Кой всъщност е Росен Плевнелиев и кой движи политическата му  кариера, която за две години превърна  бивш  комсомолски секретар и настоящ За да не бъда обвинен в завист или нездрав субективизъм, ще цитирам прясна публикация на „Уикилийкс“, разкриваща грама на американското  посолство в София (юли 2009 г.), в която четем:

„Влизането в политиката на Росен Плевнелиев се свързва с медийния магнат Иво Прокопиев, близък до Борисов. Плевнелиев е също така в борда на директорите  на  Българо-американската стопанска  камара  и номинацията му за министър ще бъде топло посрещната от американските инвеститори“...

Дали от незнание, дали поради зле подбрани български информатори, щатското посолство отминава  оценката на посланик Джон Байърли, който година по-рано твърди: Цветелина Бориславова е най-близкият бизнеспартньор на Бойко Борисов, подбираща кадрите на ГЕРБ.

Росен Плевнелиев, енергийният министър Трайчо Трайков и още десетина висши чиновници в ключови министерства са протежета на Бориславова и бизнескръгът „Капитал“. В този приятелски кръг премиершата и олигарсите Иво Прокопиев и Филип Харманджиев редяха министерската листа на А коя е Маргарита Попова, избрана от премиера да е вице на Плевнелиев?

Правосъдната министърка стана печално известна с юридическата си защита на външната министърка Румяна Желева. Когато ЕС и родни юристи твърдяха, че фирмите на Желева и бизнесът на нейния съпруг са в тежък конфликт на интереси, министър Попова убедено твърдеше обратното – и от парламентарната трибуна, и в националните медии.

Провалът на Желева в европарламента не смути Маргарита Попова и тя с охота пое следващи мръсни поръчки. Лобирането й за закон, позволяващ конфискация на имущество без осъдителна присъда, също приключи с фиаско.

Като председателстваща Висшия съдебен съвет (ВСС), тя е с решаващ принос за оневиняването на Владимира Янева – шеф на Софийски градски съд. Семейната приятелка на вътрешния министър бе уличена в  конфликт на интереси по делото „Софийски имоти“, но ВСС угоднически я амнистира.

Не ще сгреша, ако кажа, че Попова е прилежната домашна слугиня на Борисов и Цветан Цветанов. Какъвто е и Плевнелиев – министърът, сляпо подкрепящ всяко безумие на Борисов и умело осребряващ своето слугинство.

Герберската мафия си избра свой президент. Но може ли той да е нашият президент?


Анализирай това
Трябва да си твърде наивен, за да повярваш, че  неприлично голямото богатство на Плевнелиев е плод на честен труд и изнурително спане по пейките в Германия.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки