БРИК (Русия, Китай, Бразилия и Индия) – заплаха за САЩ


БРИК (Русия, Китай, Бразилия  и Индия) –  заплаха за САЩ
Леон Панета
09 Септември 2011, Петък


Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета в интервю пред радио PBS направи кратък разбор


на външнополитически приоритети на Вашингтон, като посочи и кои са "враговете".

Панета започна с това, че опасността от тероризъм в САЩ остава. В контекста на проблема той отбеляза "двете войни", които страната продължава да води, а именно в Ирак и Афганистан. "Продължава да е налице и опасността от Иран и Северна Корея.

Не трябва да забравяме и риска от кибератаки, както и от страни, които са в подем. Това са Китай, Бразилия и Индия, да не говорим за Русия. С тези страни ние си сътрудничим, но от друга страна се притесняваме да не би от тях да дойде дестабилизация в света", отбеляза Панета, който, допреди да оглави Пентагона на 1 юли, беше директор на ЦРУ.

Че БРИК заплашва статуквото на американците по света, няма никакво съмнение. И в момента групата като цяло изпреварва янките икономически, а според прогноза на МВФ отпреди месец към 2016 г. само Китай отделно ще изпревари САЩ по БВП и ще излезе начело в света като първа икономическа сила.

Това според инерционното американско мислене е чудовищна заплаха за империята САЩ, но доста хора в щатите вече очакват този момент с облекчение и надежда – това би означавало катарзис – край на империята и ново начало за републиката САЩ.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки