Реставрират архитектурното чудо - видинската синагога


Реставрират архитектурното чудо - видинската синагога
08 Септември 2011, Четвъртък


Видинската синагога, която е сред  от най-красивите еврейски храмове в Европа, ще бъде превърната в изложбена зала.


Автор: Анелия Славейкова

Дългоочакваната реконструкция ще се случи по проект на общината за провеждане на фестивал на изкуствата “Дунавски вълни”.

Иновативната разработка се финансира с 510 000 лв. от оперативната програма “Регионално развитие”. За нуждите на фестивала ще бъде създадена подвижна сцена с най-модерно осветление и озвучаване.

Ще бъде обновена и сградата на художествената галерия. За концертите ще бъдат издигани и временни сцени в междублоковите пространства и крайните квартали на града.

Предвижда се в  синагогата, която повече от половин век не е действащ храм и пустее в разруха, да бъдат изложени творбите, създадени по време на пленер с участието на 8 професионални художници. Свои творения  ще покажат и по 5 млади автори от всеки от майсторските класове.

Храмът е построен през 1894 г. със средства от дарения от евреите търговци от квартал "Калето", както и от техни сънародници от всички краища на Княжество България. Тя е втората по големина след синагогата в София, но е смятана за по-красива.

Авторът на архитектурния проект е неизвестен. По план сградата е напълно симетрична, с правилна форма от типа трикорабна едноапсидна базилика с притвор, галерии и четири кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 х 10 м.

Интериорът е колоритен, с елементи на древноеврейски и класически архитектурни форми. От 1950 г. сградата не се използва по предназначение и е превърната в склад, което води до изключително лошото й състояние в момента - без покрив и с рушащи се стени.

През 70-те години на миналия век държавата е отпуснала средства за укрепване на стените с метални конструкции. Само поради тази причина те все още се крепят за сметка на покрива, за който пък средствата тогава не са достигнали. 

Поредният проект за възвръщане величието на сградата е с начало 2009 година, когато  собствениците на имота от организация „Шалом“ в България дават на Министерство на културата правото на безсрочно и безвъзмездно ползване върху синагогата, която и без друго дълги години не е била ползвана по предназначение.

Ремонтите трябва да бъдат завършени до пролетта на 2012 г., за провеждането на майските „Дунавски вълни”.  



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки