Гербаджия на семеен круиз с държавни пари


Гербаджия на семеен круиз с държавни пари
Горския шеф заснет по време на лятната си ваканция, на която се самокондирова
06 Септември 2011, Вторник


Човекът на ГЕРБ в Кюстендил бе позорно уволнен от поста си като директор на Държавно лесничейство „Осогово“


Автор: Лора Бориславова

и напусна сладката служба след нечувано разхищение на държавни пари.

Воаяжи до тузарски морски курорти за сметка на данъкоплатците, самокомандировки в лъскави хотели по Черноморието, ескорт на семейството със служебните коли, подправяне на разходни ордери, обслужване на приятелски фирми, злоупотреби за стотици хиляди левове са само малка част от провиненията на началника, втрещили със своята наглост цялата околия.

41–годишният Андрей Миленков, когото покровителите му уредиха с шефското място през декември 2009 г.  напук на протестите на цялата лесничейско войнство, оглавяваше службата близо две години.

За този сравнително кратък период Миленков успя да направи толкова много поразии  в ръководената от него институция, че влезе в аналите с най-дръзките кражби в историята на българското лесовъдство.

Цялото това плячкосване на средства от хазната се е извършвало пред очите на менторите му – депутата от ГЕРБ Валентин Микев и областния управител Любомир Анчев, които вместо да спрат престъпленията и публично да го разобличат, най-безсрамно го номинираха за кмет на Кюстендил от името на управляващата партия.

Въпреки че срещу кандидатурата му се обяви дори вицепремиерът Цветан Цветанов, който посочи свой претендент.
Цветанов вероятно е бил информиран за потъналите в архивите на лесничейството стотици страници, описващи злоупотребите на Миленков във времето, в което е бил началник на Държавно лесничейство – Кюстендил, откъдето е бил уволнен по време на Тройната коалиция.

Според данни, които подчинените му са изпратили до земеделския министър Мирослав Найденов, при назначението му три години по-късно Миленков бил замесен в далавера за  19 413, 51 лв.

Разследвани за присвояване на още 30 000 лв. по сделки, които са  ръководени от Миленков, били още няколко фирми. В прокуратурата прах трупат още две папки с доказателства срещу Миленков, събрани от Икономическа полиция.

В сигнал до земеделското министерство, лесовъди обвиняват бившия си вече директор в обслужване на няколко приближени до него фирми. Шефът разписвал разрешителни за продажба на дървесина на преференциални цени и допускане на забраненото с разпореждане на агенцията по горите отложено плащане,  което на практика превръщало на държавното предприятие в спонсор на частния сектор.

Безочието на горския феодал не свършват с това. През лятото Андрей Миленков стана за резил пред цялата страна, след като в медиите лъсна фотосесия с цялото му домочадие от 16 юли т.г., докато товари плажен инвентар в служебния автомобил "Пежо” КН 3094 АН на юг от Бургас, използван за удобство в круиза.

Оказало се, че по по времето, докато събирал тен на морето и заедно с фамилията си отдъхвал в луксозния курорт „Дюни“, директорът се самокомандировал във Варна. Какви служебни задачи имал на морския бряг  кюстендилският лесничей не стана ясно.

Пет дни по-рано редови служители отново спипаха шефа си в издънка. На 16 юли т.г. с държавния "Ленд Роувър" началникът отскочил до Приморско, за да закара дъщерите си на лагер.

По пътя за морето, според фактурата, служебната кола изгълтала гориво за над 4000 лева, изписани като служебен разход. По-късно разследването установило, че пътните листове за движението на колата са били подправени.

Проверка на инспектори от отдел "Вътрешен контрол" към Югозападно държавно горско предприятие, оглавявано от Александър Йолев, разкрива, че директорът на Държавно лесничейство "Осогово" в Кюстендил работи в ущърб на държавата.

Само за първите 7 месеца на тази година той е успял да ощети хазната с близо 68 000 лв.  В доклад от 15 страници, разследващите описват безобразията на Миленков – продажба на дървесина чрез пряко договаряне на по-ниски от реално достигнатите по финансов план и облагодетелстване на три фирми, до една собственост на негови съграждани - "Сума 2" ООД, "Екопланет" и "Планинец".

От началото на седмицата в ловното стопанство на проверка са и ченгетата от Икономическа полиция - Кюстендил.


Андрей Миленков

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки