Пак срещнахме туристите с цигански номера


Пак срещнахме туристите с цигански номера
Подлез с храст по средата. Вероятно за да се крият на сянка слънчасалите туристи
05 Септември 2011, Понеделник


Лято 2011 е към края си и едва ли ще се запомни с добро. В средата на юли помпа в басейна на хотел „Берлин” на Златни пясъци


Автор: Илияна Христова

засмука фатално 13-годишното германче Сара. Тази трагедия помрачи целия сезон.

Чуждите туристи обаче имаха не малко други поводи да се сащисат от България. В Албена, например, роми измислиха алъш-вериш с места на плажа – срещу 10 или 5 евро те запазваха шезлонг на пясъка в близост до морето.

Тактиката бе следната: в края на деня туристите от „задните редове” бяха зарибявани с оферта дали не искат на другата сутрин да заемат позиция до водата: при съгласие те трябваше да оставят хавлиите си на предните шезлонзи, а мургавите братя се наемаха да ги бранят. Може на някои и да е смешно, но печалбата от този вид услуга надхвърляше 100 левчета дневно на калпак.

И тази година родните курорти Златни пясъци и Слънчев бряг често влизаха в чуждата преса с дежурните безобразия край нашето море – кражбите по хотелските стаи, рекордно високите (за цяла Европа) таксиметрови тарифи, напливът от сутеньори и проститутки. Както и с алкохолните оргии, щедро организирани от туроператорите.

„Десант” видя още ред мърляви недомислици, които съсипват почивката на нормалния турист. Порядъчните гости и без това са малко, на път сме и тях да изгоним.

Изредените по-долу неприятности са малки, тривиални, съществуващи от години и сред морето от огромни гафове са вече незабележими от нас. Но все така вгорчават живота на туриста и го карат да се чуди в каква държава е попаднал.

Между Варна и Златни пясъци няма нито една автобусна спирка с табела, на която да е написано вярно разписанието. Тази година управата на морската столица се прочу и с премахването на ред автобусни линии до курортите. Номера 409 и 209 вече не вървят до Златни пясъци, пуснати са само „бързи” автобуси, по веднъж на час.

Гостите четат на старите табели, че тези линии са с периодичност 15 или 20 минути, а тях просто ги няма.

Тези гости, които все пак са дошли с личен транспорт, а не разчитат на градския, също са неприятно изненадани. На изхода на комплекс „Св. Св. Константин и Елена” е сложена табела с опасните завои, но тя пък незнайно защо е скрита зад гъсти зелени дървета, направо си е в гора. Шофьорите няма как да я видят.

Никой не се е сетил, че просто трябва да изсече няколко клони там. Табелата е след завой и ако все пак  водачът се напрегне да я забележи и разчете, рискува да направи произшествие.

Като цяло подлезите пък са отврат.
На север от центъра на морската столица няма нито едно изрядно съоръжение – само счупени стъкла, висящи кабели, изтръгнати конструкции. А някои подлези са „озеленени” с незнайно как поникнали дървета, в които скоро ще почнат да гнездят птици.

Сивотата е характерна и за жълтите пясъци. Съблекалните са с развалени врати, душовете са допотопни, а фактът, че дори на шалтето е сложена цена,  предизвиква съжаление. Най-големи, красиви и убедителни в предоставяната информация както винаги са табелите, указващи къде се намира близкото WC.

Сезонът със сигурност ще бъде закрит с поредните фанфари и с гръмките слова, че е бил успешен. След което ще се зададе новият, а той поне за нас няма да е никаква изненада.



Доктор „Ох, пари”
Датско семейство бе ужилено с 285 евро за медицински преглед и изписани лекарства, сред които два (!?) антибиотика наведнъж. И всичко това заради едно зачервено гърло на детето им. Антибиотикът „Клацид” бил пробутан на чужденците за над 60 евро. От години в курортите няма лекар, който да работи със здравната каса, а на горките туристи им се назначават какви ли не медикаменти, само и само да им се смъкнат повече пари. Не случайно срещу България има заведени жалби от застрахователи.


Това е Това разписание отдавна не важи Абе, къде е табелата? Някъде между клоните... Кацнала торбичка на едно дърво в центъра на

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки