Руснаци ползвали АЕЦ „Козлодуй” за опити с опасно ядрено гориво


30 Август 2011, Вторник


Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская” подаде в сряда сигнал до главния прокурор, в който се настоява


Автор: Десант

да се потърси отговорност от председателя на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев за прикриване на мащабна корупционна схема с риск за ядрената безопасност на България.

Фактите, на които се позовават от Асоциацията, са й предоставени от ядрения физик със 17-годишен стаж в АЕЦ „Козлодуй” Георги Котев, който през юни 2008 г.  напуска България, за да се спаси и потърси помощ за спиране на опасна порочна практика по казус с подменено ядрено гориво в атомната централа край Дунав.

След продължила тригодишна сага между Виена, Пиза, Брюксел и София, физикът бе поканен от министър Трайчо Трайков на разговор в Енергийното министерство. На нея висшият държавник поиска от Георги Котев да му предостави списък от стъпки, които да бъдат извървени, за да се установи истината за горивото на АЕЦ.

Впоследствие обаче министър Трайков пренебрегна предложението на ядрения специалист да бъде предоставено техническото решение, с което АЕЦ „Козлодуй“ е поискало през 2003 г. разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за експлоатация на новия вид гориво в централата.

Като главен експерт в отдел „Реакторно-физичен анализ” към централата Котев е констатирал аномалии в поведението на руското ядрено гориво при прехода към новодоставените горивни касети, носещи неопределен риск за ядрената безопасност на единствената българска ядрена централа.

В началото на август т. г. Георги Котев публикува въпросното техническо решение, въпреки отказа на Върховния административен съд да го предостави по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). То дава неоспорими доказателства, че Първа атомна и до днес се явява опитен полигон на руската фирмата-доставчик на опасните експериментални горивни касети тип ТВСА на Шести блок –  ТВЕЛ.

Същата тази компания официално не заплаща задължителната цена при наемането на АЕЦ „Козлодуй” като експериментална площадка, в което от Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ съзират възможна корупция за над 2 милиарда лева.

В своя доклад те съобщават също за паралелно експериментиране в Калининската АЕЦ в Русия, което затвърждава извода, че става въпрос за ново ядрено гориво с неанализирани и неизяснени параметри.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки