Историята на една международна измама


Историята на една международна измама
Най-богатият македонски депутат Фиат Цановски не иска да чуе за българските си ортаци, които му навлякоха само беди и го превърнаха в скандал № 1 за македонската преса
30 Август 2011, Вторник


Кой каза, че август е беден на новини? Поне македонските медии могат лесно да опровергаят подобно твърдение.

Автор: Здравка Христова

Вече няколко седмици те „вадят хляб“ от тема, в която има ярка българска следа. А нишката пък се точи към великотърновската строителна фирма "Еврострой инженеринг", вече известна и на българските читатели с мегаскандала около продажбата на 17 апартамента на Военното министерство за рекордните 1 025 970 евро.

В брой 117 от 5 август т.г. ДЕСАНТ разказа подробно за далаверата, с която се занимава Военноокръжната прокуратура в София. След публикацията ни лъснаха още факти за мътния бизнес на двамата собственици на „Еврострой“ Любомир Петков и Стоян Караколев. В средата на миналата година с посредничеството на виден македонски архитект те се свързват с най-богатия македонски депутат Фиат Цановски, лидер на Партията за европейско бъдеще.

Той и българите правят обща фирма в Скопие "ФЛС градба" ДОО (Фиат, Любо, Стоян, строеж), с която в късната есен започват мегапроекта за изграждане на 21-етажен жилищен комплекс от 120 000 кв.м застроена площ. Според различните публикации в македонската преса инвестицията в “Космос” е от 30 до 60 млн. евро.

По проект той е предвиден за 562 апартамента, административна част, болница, басейн, фитнес център, три етажа подземен паркинг за 600 коли, а покривът ще е въртящ се ресторант-атракцион, на самия бряг на Вардар.Проверка на обекта от контролните органи обаче установява, че градежът е незаконно вдигнат с 1 метър и 43 сантиметра във височинно отклонение от даденото строително разрешение и одобрените проекти.

Последиците - на Цановски е даден седемдневен срок да си плати неуредените комунални разходи към общината за 370 хил. евро и сам да събори незаконните метър и половина. Вместо това, той си наема адвокат от САЩ и заплашва, че ще съди властите в Страсбург. Което не го спасява.

В крайна сметка общинските власти в Гази Баба събарят до основи вдигнатите вече 6 етажа или около 35 000 кв.м от комплекса “Космос”. А набутаният депутат приключва бизнес отношенията си с търновските предприемачи със скандал и възлага изграждането на “Космос” на македонска строителна фирма.

От "Еврострой инженеринг" обаче не се отказват току-така и поемат ангажимент да докарат от България 200 строителни работници и инженерен персонал, както и строителна техника. Вместо това водят само 30-ина души, но пък с обещание, че ще им плащат заплати.

И това също се оказва поредната лъжа. Измамени българи твърдят, че имат да получават за положения си труд в Македония по над 2 000 евро.

Освен всичко друго, и разноските по пътуванията им останали за тяхна сметка. Наша проверка в регистъра на банковите длъжници
в Македония показа, че общата фирма на Петков, Караколев и Цановски "ФЛС градба" е в черния списък с лошите кредитополучатели на най-голямата банка там НЛБ Тутунска банка.

Заради скандала с незаконния строеж, кметът на община Гази Баба Тони Трайковски е активирал ипотека за 11 млн. евро върху имотите на Фиат Цановски.

Македонската преса цитира Трайковски, според когото още когато са получили разрешително за строеж на “Космос” по основния проект, инвеститорът започва да строи в противоречие с проекта. На 12 август успяхме да се свържем с Любомир Петков. Вместо да кацне от Флорида в София, той се прибира в Скопие. Говорихме с него на македонски телефонен номер.

39-годишният бизнесмен, завлякъл много свои бизнес партньори, е категоричен, че не е правил измами. Твърди, че давал показания и занесъл документи в прокуратурите във Велико Търново и Горна Оряховица преди месец и половина.

На въпрос на ДЕСАНТ как ще коментира проверката срещу него за фалшифицираните подписи, с които е изтеглил кредита от 3,3 млн. лв., което е доказано от графологична експертиза, Петков отговори: "Да си правят проверки".

Той отрече да дължи 64 000 евро на скопския си посредник, който го свързал с депутата Фиат Цановски за общия им проект - мегакомплексът "Космос".

Бизнесменът отказа да отговори на въпроса ни кое американско посолство - в София или в Скопие - му е издало визата за пътуването в САЩ. Преди да излети за Флорида срещу Петков беше изпратено писмо от негов кредитор до американското посолство в София да не му се издава виза, защото има образувана прокурорска проверка.


Любомир Петков (слабият мъж в средата със светлата риза) на разходка във Флорида, докато в две държави текат проверки срещу него Строежът на комплекс “Космос” в Скопие е обявен за незаконен и се събаря от властите в община Гази Баба

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки