Мария Петрова: НФСБ не е еднодневка


Мария Петрова: НФСБ не е  еднодневка
26 Август 2011, Петък


Мария Петрова е секретар на новата патриотична партия „Национален фронт за спасение на България“, създадена от телевизия СКАТ.


Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов lisicov@desant.net

Тя е ангажирана с организационната дейност на политическата формация. В момента е и общински съветник от група „Независими“ в ОбС-Бургас.

- Г-жо Петрова, имахте ли проблем с регистрацията на партия „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) в Софийски градски съд, а след това и в ЦИК - за участие в предстоящите избори?

- Нямахме проблем, тъй като документите ни бяха перфектни. А това се случи благодарение на нашите поддръжници, които бързо събраха изискваните подписи. И при двата вида регистрации осигурихме много повече подписи от необходимото, за да сме сигурни, че няма да има спънки от страна на властите.

- Вече се проведоха и първите срещи с граждани. Какви проблеми поставиха те пред ръководителите на партията?

- Трябва да кажа, че това не са предизборни срещи, такива тепърва предстоят. Основната ни цел сега е да запознаем хората отблизо с тези, които представляват НФСБ. В интерес на истината имаше доста голям интерес в общините, в които бяхме до момента - Поморие, Карнобат, Айтос, Средец.

Приятно ни изненада многобройното присъствие на съмишленици в Поморие, тъй като там в момента е разгарът на туристическия сезон. А иначе проблемите, които гражданите ни поставиха, за съжаление са същите като тези отпреди 20 години – безработицата, ниските заплати и пенсии, инфраструктурните проблеми по места.

- Прави впечатление, че засега сте се концентрирали в Бургаския регион. Защо така?

- На първо място, защото в Бургас бе поставено началото на НФСБ – тук беше учредителното събрание. В морския град имаме и най-много общински съветници – това е групата „Независими“. В Бургаско събрахме и най-много подписи за регистрациите на партията. Нека не забравяме, че в този регион телевизия СКАТ е най-силна.

След учредяването на НФСБ много хора ни се обадиха и поискаха да се срещнем, нямаше как да не отговорим на този интерес. Искам да кажа обаче, че това е само началото на поредицата от срещи, които предстоят не само в област Бургас, но и в цялата страна. До голяма степен ще разчитаме на координаторите ни, които по много места тепърва предстои да бъдат определени. Още сме в начален организационен период. 

- В кои градове новата партия има най-силни позиции от наблюденията ви към момента?

- На основата на подписките, които събрахме, може да се каже, че най-много привърженици имаме в Бургас, Варна, Пловдив, Враца, Стара Загора, София, Хасково, Ямбол, Сливен, Плевен. Силни сме и там, където СКАТ има добро разпространение. Което вече е почти неограничено, тъй като телевизията е част и от сателитната мрежа на БУЛСАТКОМ.

- Какви са амбициите на НФСБ в предстоящите местни и президентски избори?

- Поставили сме си доста високи цели, но трябва да е ясно, че няма да участваме на всяка цена във всяко едно населено място. Много от местните ни структури ще бъдат сформирани след изборите. От шест години се занимавам активно с партийна дейност и на основата на опита, който имам, мога да кажа, че доста хора влизат в партиите от личен интерес - с цел да се наместят на някакъв публичен пост.

След изборите до голяма степен ще стане ясно кои са ни търсили само, за да попаднат във властта и кои действително искат да работят за свещената кауза България, заради която създадохме НФСБ.

- Излиза, че формирането на партията е закъсняло спрямо предстоящите избори. Няма да има достатъчно време за подбор на кадри и за други технически въпроси.

- Не, време има за всичко, но ние не бързаме, защото трябва да е ясно, че НФСБ не е партия-еднодневка. Тя не се прави заради конкретните избори, след което да приключим дейност, каквито практики има много. Напротив – ние правим партия за години наред и тя тепърва предстои да се развива.

Чисто технически погледнато, няма никакъв проблем да издигнем кандидати във всяко едно селце – ежедневно получаваме обаждания от цялата страна от хора, които искат да се включат активно в партийната дейност.

Би било лесно да номинираме механично кандидати за кметове и за общински съветници навсякъде. Не трябва обаче да бързаме, защото е много важно да бъдат издигнати качествени хора, на които имаме доверие. Такива, които да защитават интересите на гражданите така, както го правим ние вече четири години в ОбС-Бургас.

- Смятате ли, че за парламентарните избори през 2013 г. партията ще е укрепнала и ще разполага с достатъчно качествени кандидати за народни представители?
- Не знам, но бъдете сигурни, че ще направим всичко възможно за целта.

- В общинските избирателни комисии (ОИК) НФСБ ще може ли да излъчи свои представители? Как ще извършвате контрол на вота?

- По закон нямаме право на представители нито в ОИК, нито в секционните избирателни комисии. Такива могат да излъчат само парламентарно представените партии. Имаме обаче право на застъпници, които ще наблюдават преброяването на бюлетините. Това е, което можем да направим.

- Сега с новоприетия изборен кодекс има въведено изискване – членовете на ОИК да имат висше образование. Това оправдано ли е?

- Няма голяма логика. Примерно един агроном, който не се е занимавал с бюрократични формалности, трудно ще се справи, защото в случая се обработват страшно много документи. А се гонят и срокове.

В същото време някой със средно образование, но който има известен опит – поне от секционни комисии, би могъл спокойно да се справи със задачата. Т.е. в случая с едно „голо“ висше не се решава проблема. Изискването трябва да е  ръководството на една ОИК - председателят, заместник-председателят и секретарят – да имат съответния опит.

- Излязоха данни, че ГЕРБ и Атака имат превес в много избирателни комисии. Смятате ли, че са възможни манипулации от страна на управляващите?

- Това е почти сигурно. От опита, който имам в кампаниите, и като знам как се работи в момента в тези две партии, знам, че ще се търсят начини за фалшификации.

- Кандидати за кметове можете ли да обявите вече?
- Не, все още не мога да кажа.

- А за президент?
- Също не.

- От НФСБ изпратихте писмо до кмета на Бургас да се премахнат избирателните секции в ромския квартал Победа, но това беше отхвърлено. Защо, според вас?

- А вие как мислите? В циганската махала на Кюстендил например вече няма такива секции. Това беше и нашата идея. За мен обяснението е едно – някой се готви да купува гласове в Бургас. И познайте кой е той – сигурно този, от когото зависи дали там ще има, или не, изборни секции.

Аз нямам друго обяснение. СКАТ впрочем излъчи репортаж, от който се вижда как в ден на избори в циганската махала в Бургас са двама от общинските съветници на ГЕРБ (Руслан Карагьозов и Антонио Душепеев - б. а.).

- Има ли партии, с които бихте си сътрудничили и коалирали на този етап?

- Бихме направили коалиции в местата, където ДПС традиционно печели изборите, с цел да ги свалим от власт. Винаги сме готови на сътрудничество с българските партии, когато трябва да се направи нещо добро и полезно за България и за нашите съграждани. Единствено с ДПС изключваме категорично всякакво взаимодействие.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки