Багатури опъват лъкове в Еленския балкан


Багатури опъват лъкове в Еленския балкан
Лагерният ден минава в своеобразна бойна подготовка в традициите на древните българи
25 Август 2011, Четвъртък


Шестдесет деца от цяла България, между които и няколко българчета, живеещи в чужбина, се събраха това лято в сърцето на Еленския балкан.

Автор: Диана Славчева

 Те са участници в поредния летен лагер на набиращата все по-голяма популярност Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”. За нея „Десант” подробно ви разказа в един от тазгодишните си мартенски броеве.

Сигурно сте любопитни да узнаете как се оцелява по „прабългарски”. Ами не е лесно. Всяка сутрин се става още в 7 часа и денят започва с физ зарядка.

След питателната закуска в популярната в региона Трухчева къща, скътана в запазилото възрожденския си облик еленско село Вълчовци, лагерниците ентусиазирано започват да се подготвят за сутрешните си занимания.

В тях на кръгов принцип те се обучават на основните дисциплини, които са владеели до съвършенство предците ни – езда, стрелба с рефлексен лък, хвърляне на копие, физическа подготовка, въртене на бич, фехтовка със сабя.

Брей, ще каже някой, то това е опасна работа. Спокойно! Взети са всички необходими предпазни мерки за обезопасяване на оръжията – обяснява ръководителят на школата Явор Гънчев и разяснява, че някои от тях са дори гумени и се използват за игра на война.

Младите „бойци” развиват в тази игра различни тактики и стратегии, с които старите българи са побеждавали враговете си. Заниманията се водят  в открития лагер, където се намира оръжейната. Там е вдигната преносима юрта, в която нощуват дежурните, които пазят лагера и конете по тъмна доба.

Багатурите от школата са довели в лагерния стан 4 от конете си, с които ежедневно се правят походи. По време на тези излети малчуганите се учат да познават растенията и дърветата, а също и какви са следите, които животните оставят в природата и как да ги разпознават.

От само себе си се подразбира, че дисциплината в лагера е строга. Нали все пак лагерниците са воини, макар и невръстни. Те са разделени на баги (групи) и всяка бага си има ръководител (багир). Правят се строеве и недисциплинираните участници се наказват...  с лицеви опори!

Е, има и такива, които не могат да „оцелеят” и още на втория ден започват да звънят по джиесемите на родителите си, за да ги приберат. Не можели да си починат на тази „екскурзия”! Но така е било и при старите българи – не е лесно да си багатур и не всеки може да оцелее по време на обучението в едноименната Прабългарска школа за оцеляване.

Но пък като цяло лагерът дава надежда, че високият и борбен дух на древните ни предци намира своето място в сърцата на днешните им потомци и ще се запази и в бъдещите поколения на майка България.


 Млад багатур е нарамил цели две копия наведнъж


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки