Кмет тъпче законите в името на поста


Кмет тъпче законите в името на поста
Новото читалище може да издейства трети мандат на настоящия градоначалник. Или пък да го прати в политическото небитие
19 Август 2011, Петък


Чиновници от София решиха да узаконят една от най-големите далавери в историята на Поморие.

Автор: Лъчезар Лисицов Севдалина Пенева Снимки Николай Недев

И за която вероятно никой няма да понесе наказателна отговорност. Става въпрос за сградата на местното читалище, която трябваше да бъде построена преди десет години за сметка на фирмата „Мегалит-СТ“ след сделка с общината.

Вместо това обаче бюджетът на Поморие бе източван брутално от бившия и настоящия градоначалник – съответно Георги Трухчев и Петър Златанов, а постройката така и не беше довършена.

През последната година дори Златанов си позволи да хариже на своя глава (без решение на Общинския съвет) на строителя „Главболгарстрой“ неизвестна сума пари, вероятно надхвърляща 1,5 милиона лева, с цел най-сетне предизборно да дострои и открие митичното читалище.

Все пак, той пое предизборно обещание пред съгражданите си това да се случи още по време на първия му мандат между 2004 г. и 2007 г. За да не лъже втори път поморийци, той показа, че е готов дори да потъпче законите, само да си издейства трети мандат.

Опитите на общинските съветници да се сдобият с документацията по градежа удариха на камък. Въпреки че през януари т.г. те задължиха кмета да им я предостави, за да се изясни колко пари са похарчени до момента, както и колко още ще бъдат потрошени.

Общинарите дори се усъмниха, че имотът може да е преминал в частни ръце, заради тоталната липса на прозрачност в процедурите.

На 15 август, в понеделник, в сградата на читалището на тайна проверка пристигнаха служители от централата на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). В разгара на летния сезон обаче столичните инспектори са пратени, не за да констатират фрапиращите нарушения, а вероятно









за да ги
прикрият и узаконят.
Контролата се оказа също така и добър повод за държавните служители да отпуснат морните си телеса по плажовете на Поморие и околните курорти.
Скандалното е, че регионалното – бургаско звено на ДНСК, наскоро е установило куп безобразия по строителния обект, за които кметът и фирмата-изпълнител е трябвало да дадат обяснения тази седмица.
Вместо това обаче, Златанов, известен с връзките си на най-високо държавно ниво, включително и с президента и вицепрезидента на Република България, се обадил в София, за да му помогнат далаверата да мине.
Тук роля вероятно има и самата фирма-изпълнител „Главболгарстрой“, свързана с червени капитали, която винаги се е радвала на много специално отношение от страна на държавните институции (справка – скандалите с унищожените дюни на Аркутино, останали без последствие и възлагането на огромната поръчка за изграждането на новата спортна зала в София).
И понеже Златанов пък дава мило и драго сградата да получи акт 16 преди местните избори на 23 октомври (за да се окопае на кметския стол с гласовете на наивните си съграждани и разбира се с активната подкрепа на ДПС, което държи близо половината електорат там), в сградата на читалището бяха привикани и инспектори от други ведомства, както и от експлоатационните дружества – ВиК, Енергото и др. Те трябваше да изчистят „недоразуменията“ по строителния обект.
За секретната сбирка обаче научиха екипи на ДЕСАНТ и СКАТ, чиито репортери изненадаха неприятно държавните служители. Те отминаваха гузно въпросите на репортерите и влизаха в постройката под опеката на  специално наета охрана.
На гардовете дори бе заповядано да заключат вратите на незаконното читалище, за да не могат журналистите да се доберат до кмета и инспекторите.
Самите проверяващи се държаха арогантно и отговаряха подигравателно на репортерите. Единият от тях бе попитан от коя институция е, а той отвърна, че е „от някакво село“.
От фирмата, извършваща строителния надзор, все пак признаха, че идват с цел издаване на акт 16. Това бе любезен да каже и друг чиновник, който отказа да се представи пред журналистите, но му се наложи да съобщи на охраната, че работи във ВиК, за да бъде пуснат в читалището. Според него, процедурата по узаконяване на строежа би трябвало да продължи около две седмици.
Автомобилът на единия от чиновниците пък разполагаше с антирадарно устройство, чиято  функция е да предупреждава за катаджии на пътя (виж снимката), което е меко казано недопустимо за държавен служител.
Кметът Златанов от своя страна също се беше покрил и не отговаряше на телефона си. Както можеше да се очаква, той се бе скатал в читалището заедно с комисията - успяхме да го видим през единия от прозорците на зданието.

В конспирацията се включи и шефката на ДНСК.
Каква е играта на Златанов и с кого, лесно може да се проследи от документите, с които ДЕСАНТ разполага.
Разплитането на интригата започва на 18 юли, когато общинският съветник от ГЕРБ Неделчо Стайков в крайморския град подава две жалби срещу незаконните действия на Петър Златанов при изграждането на читалищната сграда. Писмата са входирани в РДНСК-Бургас и в централата на дирекцията за национален строителен контрол в София.
От текста им става ясно, че още през 2004 година общинските съветници в Поморие са определили комисия, която да се запознае с цялостната документация. Причината е, че вече има съмнения за източване на средства и за неправомерни плащания към фирмата изпълнител.
Действително, с протокол №2 от 29 юни същата година, комисията установява надплатени суми без правно основание в размер на над 280 000 лева. И задължава кмета да уреди финансовите взаимоотношения. Златанов обаче отказва. Поради тази причина строителството на новото читалище е спряно за цели четири години.
Едва през 2008 г. ОбС гласува милион и половина лева за довършителни работи, но незнайно защо Златанов не бърза да ги усвои. Това той прави тази година. При това, започва да възлага обществени поръчки еднолично, без знанието на съветниците.
Нещо повече, оказва се, че пак самоволно, Златанов е наредил препроектиране на сградата, а за корекциите в плановете не са уведомени дори и контролните органи.
По сигнала в РДНСК-Бургас започва веднага проверка, която приключва с Констативен акт № 153 от 11 август 2011 г. А на Златанов е даден седемдневен срок, за да представи липсващите документи, без които сградата няма как да бъде узаконена. За това е изпратено и уведомително писмо до ДНСК в София.
Втората жалба, изпратена до централата в София обаче, съмнително се изгубва и по нея няма никакво движение.

?Парадоксите в строителния контрол
Констатациите на бургаските контрольори са сведени до знанието на шефката на ДНСК Милка Гечева на 12 август. Едва на следващия ден забутаната жалба на Неделчо Стайков случайно изскача отнякъде. И вместо да върже две и две, Гечева прави нещо странно. Тя нарежда на бургаските служители да започнат... проверка. Която междувпрочем вече е извършена, а резултатите от нея са на бюрото й.
В същото време Златанов си е издействал приемателна комисия за акт 16, а заповедта на Гечева за нея даже вече е влязла в сила. И за да е пълен абсурдът, в групата на експертите са включени командировани от София служители, а техните колеги от Бургас старателно са избегнати. Въпреки че според нормативната уредба приемането на подобни обекти, които се водят трета категория, е от компетентността на регионалното поделение на националния строителен контрол.
Кой е забъркал документалната каша в държавното ведомство вероятно никога няма да стане ясно, така както се потулват повечето нередности в държавата. Особено ако нарушителите са подплатили бездействието на институциите с достатъчно финикийски знаци.
Какво следва оттук нататък?
Логичният развой е забрана и отменяне на строителните разрешения в случай, че Златанов не предостави в срок липсващите документи. Междувпрочем той изтича в петък, 19 август. Влязлата в сила заповед на Гечева за държавна приемателна комисия, която и в момента тече, обаче блокира спазването на законите.


Петър Златанов показа, че е готов на всичко, за да управлява Поморие трети мандат Шефката на ДНСК Милка Гечева би трябвало да знае какво се случва във ведомството й, но предпочита да прикрива скандалите Така се приема акт 16 - с охрана и заключени врати На 15 август Златанов остана скрит в сградата, не си вдигаше телефона Единствен представителят на ВиК се спря пред журналистите на ДЕСАНТ и СКАТ. Но не каза нищо съществено Автомобилът с антирадарното устройство (в кръгчето) е собственост на държавен чиновник Златанов е известен с това, че от 8 години държи в неведение местния парламент и управлява общината като феодал

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки