Спасяват Кръстатата казарма


Спасяват Кръстатата казарма
18 Август 2011, Четвъртък


Видинската Кръстата казарма е сред 8-те национални обекта, получили безвъзмездна финансова помощ по проект

Автор: Анелия Славейкова

 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Парите са осигурени по оперативна програма „Регионално развитие” на Европейския съюз, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Сред легендите за видинския бунтовник Осман Пазвантоглу (1758 – 1807) особено разпространена е тази, че майка му е била християнка. Освен това, и самият той е говорел български език. Независимият османски владетел по начало се отнасял пренебрежително към християнската религия, изгарял църковни книги и утвар.

По време на един пир дори се наметнал с църковна плащеница за подигравка. „Божественото възмездие” не закъсняло – веднага му прилошало и той припаднал. Когато се свестил, решил да изкупи греха си и затова построил казарма във форма на кръст. Друго предание говори за пожар близо до църквите „Св. Николай” и „Св. Панталеймон”. По време на пожара те били ограбени.

Пазвантоглу издирил крадците и заповядал да ги обесят, а за да предпази църквите от нови грабежи, ги обградил с висока и дебела стена. После поръчал да се изгради Кръстатата казарма. А на джамията и библиотеката поставил сърца наместо полумесец.
Уникалният паметник от османския период на Видин е построен през 1801 година.

Според д-р Б. Бончев, плановете на градежа са дело на френски инженери. По негово мнение тя е строена за затвор. Според Константин Иречек, който възприема мнението на Феникс Каниц, казармата е служила за жилище на Осман Пазвантоглу, а след това за казарма на еничарските войски. Сградата е двуетажна с приземие, заето отчасти със стопански и складови помещения, а част от етажа приютява жилищни помещения.

Вътрешното разпределение на сградата е преустроявано и променяно няколко пъти съобразно новите изисквания, които трябва да задоволят новите служби. Ето защо, твърде малко е известно за първото разпределение. Запазени са обаче външните и вътрешните стени, които затварят надлъжните коридори, колоните в осемстенния вестибюл и стената, която отделя в коридора на източното крило малка стаичка.

Разделителните стени са често измествани. Главният вход вероятно е бил този, запазен днес в ъгъла, образуван от северното и източното крило. Вторият вход може би е този между северното и западното крило.Стълбите, които свързват двата етажа, също са преустройвани многократно и сега е трудно да се определи тяхното първоначално положение.

Кръстатата казарма е уникална турска сграда. Нейната композиция е много специфична и тя навежда на аналогии и сравнения. Разпределението и пространствената композиция на постройката са оригинални и издава чуждоземни влияния.

Тази форма на разпределение показва чужди идеи, непознати за архитектурата у нас в началото на XIX в.След 1878 г. Кръстатата казарма служи за склад, болница, училище. Тя е реставрирана и в нея се помещава етнографският отдел от местния Исторически музей.



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки