„Фейсбук” отвръща на „хидравличния удар”


„Фейсбук” отвръща на „хидравличния удар”
13 Август 2011, Събота


Седмицата започна с нов протест срещу проучването и разработването на находището на шистов газ в Добруджа


Автор: Диана Славчева

от скандалната американска компания „Шеврон”,на която правителството поднесе на тепсия гибелна за района концесия.
В миналия брой в. „Десант” даде гласност на отвореното писмо на евродепутата Слави Бинев, в което той алармира за фрапиращи закононарушения в условията на концесионния договор.

Сега възмущението си от предателската и неразумна постъпка на управляващите изразиха най-обикновени поданици на републиката, подкрепяни от гражданското сдружение „Сила”. Те затвориха привечер в понеделник централната столична улица „Г. С. Раковски” в един от най-пиковите часове за движението по нея.

Макар и не толкова многочислен, техният своеобразен митинг демонстрира твърда гражданска позиция против дупченето с опасни сонди в житницата на България. По същото време природозащитници от Силистра също изразиха негодуванието си от намеренията за нанасянето на т. нар. „хидравличен удар” в дълбините на добруджанските земни недра, в който се използват множество канцерогенни химикали и води до катастрофално замърсяване на околната среда.

Свои последователи активно набира и групата във „Фейсбук”, сформирана срещу това безумие. Под надслова „Ние сме против Българския Чернобил – добива на шистов газ” в мрежата са се обединили вече 11 000 души.

 Те изразяват притеснението си от наложената дезинформация и цензура върху данните, доказващи опасността за околната среда от дейностите, които се очаква да извърши концесионера, и настояват Националната телевизия да излъчи нашумелите вече в интернет документални филми „Газланд” и „Суровата истина за петрола”.

Няма никакви гаранции, че фирма осъдена за 8.6 милиарда долара за замърсяването и унищожението на природата на Еквадор, ще опази българската вода и земя – заявяват съмишлениците. Преди време фейсбукчаните поискаха дори оставката на кабинета „Борисов” заради предателството с шистовия газ.

Несъгласие с водената от правителството политика по този въпрос изразиха и ПП „Зелените”. Те са внесли още в началото на юли искане във Върховния административен съд за обявяване за нищожно решението на Министерски съвет, с което се дава разрешение за проучване в „Блок 1 Нови пазар”, намиращ се на територията на областите Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

Тяхната позиция е, че енергийната независимост на страната ни не може да се основава на мръсна енергетика от изкопаеми горива. „Бъдещето на България е в енергийната ефективност и развитието широка мрежа от малки инсталации ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), водещо ни до реална независимост от големите енергийни монополи, без значение от тяхната националност – заявяват „Зелените” в разпратено до медиите писмо, на което, с малки изключения, продажните новинари не дадоха гласност.

Протестните събития от последните дни дават да се разбере, че взривоопасната ситуация около шистовия газ няма да утихне, а напротив – с времето се очаква осъдителният ропот срещу поредното безотговорно пренебрегване на националните интереси от страна на властимащите все повече да нараства.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки