Държавата продължава да крие истината


Държавата продължава да крие истината
В София, Варна и Бургас се събират подписи в подкрепа на бедстващите нашенци. Акцията е част от множеството инициативи на телевизия СКАТ, които медията предприе, за да им помогне
12 Август 2011, Петък


Обмисляме гладна стачка, отчаянието е голямо – това каза в сряда за ДЕСАНТ Николай Туртов – главен механик на кораба „Ина“,

Автор: Десант

 арестуван преди месец и половина в гръцки териториални води с шестима български моряци на борда. Силно сме притеснени, наемите за пансиона в град Нафплио, където сме настанени, не са платени и ни заплашват, че ще ни изхвърлят на улицата – оплака се още той.

Петима от моряците, които са пуснати под гаранция с мярка за неотклонение „подписка“, към момента се помещават в две стаи във въпросното общежитие, което струва по 70 евро на ден. Заплащането трябва да се извършва от корабособственика Георги Мишков, но той се е покрил и е спрял да дава пари.

Под заплаха е и здравословното състояние на старите морски вълци, които са на по над 60 години. От края на миналата седмица готвачът Петко Ганев е с диагноза микроинфаркт и се нуждае от операция в Атина, която ще струва между 11 и 15 хиляди евро – сума, която също няма кой да плати. Оказва се, че корабните работници дори не са били застраховани, когато са тръгнали на рейс.

В същото време във вторник представител на външно министерство информира дъщерята на Ганев – Силвия Павлова, че баща й е вече в Атина и дори – забележете – си избира клиника, в която да постъпи за лечение. Веднага водещият на предаването „От упор“ по телевизия СКАТ – Димитър Байрактаров, който в този момент е заедно с близките на моряците, се свързва по телефона с тях в Гърция.

Оказва се, че това е поредната нагла лъжа на родните ни дипломати   – болният корабен готвач не е мръднал от лечебницата в Аргос и състоянието му продължава да е критично.
Надеждите на моряците засега са отправени към България, където тази седмица роднините им организираха пресконференция.

Единствената реакция на изнесените на нея факти и тревоги за съдбата на сънародниците ни, бе незабавно последвалото прессъобщение на  Министерството на външните работи – очевидно отрано спретнато специално като отговор на обвиненията на близките. В него обаче безпардонността и циничността на ведомствените дипломати достига невиждани и нечувани висоти.

То тиражира смайващо фалшивата информация как, видите ли, посолството в Атина „продължава да оказва максимално съдействие на задържаните моряци в Гърция“ и че: „консулът в посолството и дирекция „Консулски отношения“ в МВнР са установили контакт с корабособственика Георги Мишков, който е уверил, че поема цялата отговорност по случая“,  а именно – заплащане на гаранция, разходите по издръжката на неговите служители в рамките на техния престой, разходите по тяхната юридическа защита и евентуални медицински разходи!!! 

Тази въпиюща и цинична манипулация потресе не само близките на моряците, които са едни от малцината, запознати с истината. А тя е, че до момента всички разходи, свързани с облекчаването на положението на българите, са заплатени от телевизия СКАТ, която стори това тъкмо по причина, че корабособственикът Георги Мишков се покри безследно, а българската държава демонстративно проявява нехайно бездействие по случая.

Над 12 хиляди евро е дала досега патриотичната медия само за разходите по съдебните процедури. Само че за това никой никъде не съобщава.

Ревностните усилия на управляващите, които полагат само за скриването на истината, са безспорно доказателство, че пасивността им по отношение на сънародниците ни е продиктувана от криминални подбуди.

Моряци с дългогодишен стаж са категорични, че задържаните в Гърция техни колеги нямат никаква вина за контрабандата, в която са обвинени. Единствено и еднолично отговорността за товара се носи от собственика на плавателния съд.

Вече и на децата е ясно, че бившият подводничар Мишков е винтче в добре организирана схема за незаконни далавери, покровителствана от най-високо ниво. Няма съмнение, че в представения пред наетия корабен персонал за „държавна поръчка“ трафик на пратката от 3000 мастербокса цигари са замесени висшестоящи персони.

Телевизия СКАТ припомни тези дни, че с нелегален цигарен бизнес преди години се занимаваше лично настоящият ни премиер Борисов, който бе съдружник в незаконна фабрика за папироси, изградена край бургаския квартал Крайморие.

С днешна дата един от най-солидните играчи в дистрибуцията на цигари на вътрешния пазар е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Специалисти от бранша твърдят, че той е и сериозен играч в контрабандата с тютюневи изделия. За него се знае, че е приближен на министър-председателя.


Емил Димитров

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки