„Златният” търговец на военни апартаменти


„Златният” търговец на военни апартаменти
Гилито (слабият мъж със светлата риза на преден план) хванат в кадър в Орландо
09 Август 2011, Вторник


През 2009 г. Министерството на отбраната купува 310 апартамента в Бургас, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Враца,

Автор: Здравка Христова Снимки: автора и „Фейсбук”

 Сливен, Карлово и Шумен. Цените, които брои за тях, са с 25-35 % по-високи от пазарните. „Най-златни” се оказват 17 от комуналките, разположени в старопрестолния град, които са продадени на военните от 39-годишния строителен предприемач от Горна Оряховица Любомир Петков за 1 025 970 евро.

Те са спазарени за по 696 евро/кв.м с ДДС, като в същото време апартаментите ново строителство във Велико Търново се търгуват между 510 до 598 евро за квадрат.

Сега от Военноокръжната прокуратура са погнали тариката, който успоредно с това е проверяван от районните прокуратури във Велико Търново и Горна Оряховица за измами в особено големи размери. Срещу него са образувани дела и от фирми, които е завлякъл с хиляди.

И докато прокурорите проверяват далавераджията, по-известен с прякора си Гилито (от името на фризьорския салон на жена му, където той дълги години плакне насапунисани с шампоан коси), той безметежно им се надсмива от американския щат Флорида, където отмаря с жена си и двете им деца.

Негови близки твърдят, че дори да го намерят, ще му се размине, защото цялото му имущество е прехвърлено на жена му Галя Петкова, с която иначе по документи е разведен. Преди това по силата на брачен договор при разтрогване на брака, бившата му половинка е получила всичко. Сделката със „златните” апартаменти на военните Петков сключва през фирмата си „Еврострой инженеринг” ООД, в която е съдружник със също така изпарилия се без следа в чужбина Стоян Караколев.

Малко преди двамата ортаци да бъдат подгонени от прокурорите, варненският нотариус Жана Тикова изповядва сделка, при която на 18 май тази година тяхната компания  става собственост на криминално проявения 42-годишен габровец Пламен Тодоров. „Еврострой инженеринг” става 29-ата фирма, еднолична собственост на „бушона”.

Тя е една от крупните икономически субекти – данъчен длъжник. Ужилените от нея бизнесмени недоумяват как при влязъл в сила ревизионен акт от данъчните за 300 000 лева държавата им е позволила да продадат тази си фирма. Мат с пешката за 535 000 лева. Договорът с военните за 17-те апартамента е от 15 юни 2009 г. Според него жилищата ще се плащат на части.

Първата вноска от купувача към продавача е 60 % от сумата и се дължи в тридневен срок от регистрирането на договора в Агенцията по вписванията. Останалите 40 % са дължими до 30 май 2010 г. Апартаментите са били ипотекирани срещу кредит в банка „Алианц”, която се съгласява да вдигне ипотеките срещу задължението на МО при плащане към банката, а не към продавача.

Военните правят първото плащане за жилищата навреме. В договора има клауза за лихва при забавяне на сумите. И след като от МО не превеждат останалата част от парите, за просрочието от почти една година се натрупват лихви от близо 150 000 лева.

През това време Петков и Караколев са притиснати за пари от кредиторите си, имат и затруднения със строителния си обект в Скопие, където работят за най-богатия македонски депутат Фиат Цановски – лидер на Партията за европейско бъдеще. Те се договарят с чиновник от МО, че ако получат наведнъж остатъчната главница от 535 000 лева, ще се откажат от лихвата. Така и става.

Но вместо парите да бъдат наредени по сметката на „Еврострой инженеринг” в банка „Алианц”, чиновникът от МО изпраща парите в друга банка. Петков и Караколев изпразват сметката си в другата банка и се покриват в чужбина.

Американските дипломати се оказват глухи за българското правосъдие и не спират Любомир Петков, възмущава се един от кредиторите му – петролният бос Пламен Панов. Той му продава земята, върху която е построен блокът на ул. „Никола Габровски” № 63 А във Велико Търново, където са апартаментите на МО.

„На 30 май 2011 г. беше падежът по договора за плащане на 555 567 евро, които ми дължат Любомир Петков и Стоян Караколев. Те подписаха договор и пред свидетели се задължиха да ми платят, когато си вземат парите от военните. Оказа се, че тези пари предварително са били заложени към друг кредитор – банката, която е преди мен.

Залогът е вписан в регистъра на особените залози. Петков и Караколев ме въведоха в заблуда по договора, сключен между нас на 7 януари 2011 г.” – пише в сигнала си до прокуратурата от 17 юни т. г. ощетеният бизнесмен. Той иска на двамата непочтени съдружници да се повдигне обвинение за причинена имотна вреда в размер на въпросните над 555 хил. евро и да се образува наказателно производство за измама в особено тежки размери.

Наказателният кодекс предвижда за такова престъпление лишаване от свобода от 3 до 10 години. Панов праща сигнала си до прокуратурата, след като разбира, че „Еврострой инженеринг” е продадена. Заради започналата прокурорска проверка той изпраща писмо на английски език по електронната поща и до посолството на САЩ в София, в което моли американските дипломати да не издават виза на Любомир Петков. Но вероятно визата е била издадена месеци преди това, защото Гилито вече е в САЩ.

Оказва се, че прокурорката, на която при случайното разпределение на делата се е паднал неговият казус, е съученичка на Стоян Караколев и магистратката си е направила самоотвод. С фалшиви подписи Любо взима безпроблемно 3 300 000 лева от “банка „Алианц” в средата на юли 2008 г. Този казус се нищи пък от Районната прокуратура в Горна Оряховица.

Сумата е голяма и са му нужни поръчители. За такива в договора за заема са записани съдружниците му от фирма “ЮППИ” ООД. Петков представя в банката два протокола от общо събрание на дружеството от 1 юли 2008 г., в което тогава е миноритарен собственик с 15 %. В единия протокол съдружниците са съгласни да му гарантират кредит от 1,3 млн. лева, а в другия - 2 млн. лева.

В бързината банкерите допускат грешка в оформянето на документите по кредита и записват в договора за поръчителство от 17 юли 2008 г., че “ЮППИ” ООД гарантира два заема от по 2 млн. лв. Банкерите се задоволяват само с документите и не искат лично присъствие на гарантите по кредита, нито правят сравнение на подписите със спесимените, които имат от акционерите.

Петков има пълномощно да представлява фирмата поръчител и така под договора за банковия кредит за 3,3 млн. лв. като кредитополучател и поръчител стоят името и „автографът” на Любомир Петков. Графологична експертиза категорично доказва, че двата протокола от общото събрание са фалшифицирани и под тях не са поставени оригиналните подписи на останалите съдружници.

Нямаше да открием измамата, ако Любо не беше спрял да си плаща кредита. „Няма аз да се разплащам за двата милиона на банката – заканва се доскорошният му благодетел и един от измамените съдружници с подправен подпис Венци Стоев. – Взех го на работа, когато излезе от казармата. Направих го управител, стана ми съдружник, а той ми се отблагодари, като ми фалшифицира подписа” – оплаква се той.


В този блок на ул. “Никола Габровски” № 63 А във Велико Търново се намират 17-те „златни” апартамента, купени от Министерството на отбраната за 1 025 970 евро Пътят на бягството по бордния компютър в самолета от Лондон до Орландо, с който семейство Петкови замина в САЩ Фризьорката Галя след развода става собственик на цялото недвижимо и имущество на Любомир Петков-Гилито. Докато три прокуратури нищят далаверите на мъжа й, щастливата дама позира до розов „Кадилак” в слънчева Флорида

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки