Машина на времето край морския бряг


Машина на времето край морския бряг
Днешните деца проявиха живо любопитство с какво са си играли техните родители
04 Август 2011, Четвъртък


Родителите на днешното младо поколение са израснали с красивите картинки в старите детски книжки, нарисувани

Автор: Яна Славянска Снимки: Николай Недев

 от руския емигрант Вадим Лазаркевич. Бащата на българската детска илюстрация е сътворил множество образи на любими приказни герои. Под четката му се раждат Косе Босе, работната Мецана, Гъбарко, Червенушко и неговата сватба, Кума Лиса, Кумчо Вълчо... С две думи – приказки без край!

Към „спомените от детството с героите на художника Вадим Лазаркевич от вечните български приказки“ ни връща едноименната изложба, открита в сряда в Историческата експозиция на РИМ-Бургас.

Снахата на художника – Анета Лазаркевич, бе щастлива да сподели, че най-сетне, след много години на забвение, творчеството на нейния свекър отново е извадено на бял свят.

Творбите му са представяни за последно в столицата преди 10 години по повод неговата 100-годишнина и оттогава детските му илюстрации едва сега се появяват в музея в Стара Загора.

Точно там те са видени от бургаските уредници, на които им хрумнало, че може да ги изложат и край морето. Още повече тъкмо на българския бряг стъпва за първи път у нас семейството на емигриралия тук по политически причини руски белогвардейски генерал  Вадим Лазаркевич-старши – баща на именития илюстратор.

Забележително е, че от всяка рисунка лъха неподправено българско звучене. Всички герои – и хора, и животни, са облечени в български носии, а къщите са издържани върху белия лист в стила на възрожденската българска архитектура.

Покрай изложените в бургаската зала оригинали, посетителите биват развълнувани и от съпътстващата изложба на детски играчки от фонда на Старозагорския музей, събрал образци от времето на 30-те до 70-те години на миналия век.

И уж те би трябвало да са по-интересни на групите от дечица, дошли на откриването, а всъщност въздействаха по-емоционално на по-възрастните посетители. Мнозина от тях откриха в изложбените експонати играчки от своето детство и с умиление си спомниха как са си играели с тях...


Снахата на художника – Анета Лазаркевич, присъства на откриването, на което дойдоха също и неговите внучки и правнуци Работната Мецана е един от най-популярните образи на основоположника на детската илюстрация у нас Играчките на... мама и татко

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки